Gerincsérv tünetei – mire érdemes odafigyelni?

A gerincsérv tünetei általában egyértelműen jelentkeznek, de mielőbb érdemes tudni a probléma kialakulásának strukturális okait. A gerincoszlopot egymásra halmozott csontok (azaz csigolyák) alkotják.

Ez a gerincoszlop felülről lefelé hét csontot tartalmaz a nyaki gerincben, tizenkettőt a mellkasi gerincben, valamint ötöt az ágyéki gerincben, majd az alján következik a keresztcsont és a farkcsont. Ezek a csontok korongokkal vannak kipárnázva, melyek megvédik a csontokat azáltal, hogy elnyelik a mindennapi tevékenységektől származó sokkokat: a járást, emelést, csavarást.

Az említett korongok két részből állnak: egy puha, kocsonyás belső részből és egy kemény külső gyűrűből. Sérülés hatására a lemez belső része kinyúlik a külső gyűrűn. Ezt nevezzük gerincsérvnek. A gerincsérv fájdalmat és kellemetlen érzést okoz, főleg, ha a megcsúszott lemez összenyomja az egyik gerincideget. Ez zsibbadással és fájdalommal járhat. Súlyosabb esetekben akár műtétre is szükség lehet a probléma korrigálásához.

Ez a fajta elcsúszás a gerinc bármely részén jelentkezhet a nyaktól a hát alsó részéig. A gerincoszlop idegek és erek bonyolult hálózata, éppen ezért egy kisebb elcsúszás is komoly következményekkel járhat a körülötte futó idegekre és izmokra.

A gerincsérv tünetei a következők lehetnek:

 • fájdalom és zsibbadás, leggyakrabban a test egyik oldalán
 • fájdalom, amely a karra vagy a lábra terjed ki
 • bizonyos mozdulatokkal járó súlyos fájdalom
 • álló vagy ülő helyzetben súlyosbodó fájdalom
 • sétálás során előforduló fájdalom
 • megmagyarázhatatlan izomgyengeség
 • bizsergő, fájó vagy égő érzések az érintett területen

Érdemes tudni, hogy a fájdalom típusai egyénenként eltérők lehetnek. Azonban, ha a fájdalom zsibbadást vagy bizsergést eredményez, azonnal forduljon orvoshoz!

1. kép a gerinc felépítése

Minek a következménye a gerincsérv tünetei?

A gerincsérv rendszerint akkor fordul elő, amikor a külső gyűrű elgyengül vagy elszakad, és lehetővé teszi a belső rész kicsúszását. Ez a folyamat együtt járhat az öregedéssel (oka, hogy a korongok az életkor előrehaladtával a korongok veszítenek védőtartamukból, következésképpen kicsúszhatnak a helyükről), illetve bizonyos mozdulatokkal, amelyek okozhatják a lemez elcsúszását.

Elcsúszás akár akkor is előfordulhat, ha megfordul, vagy megemel egy tárgyat. Egy nehéz tárgy megemelése hatalmas megterhelést jelenthet a hát alsó részének, ami okozhat gerincsérvet. Éppen ezért, ha a munkavégzés során fizikailag megterhelő munkát kell végeznie, sokkal nagyobb eséllyel alakulhat ki gerincsérv.

Ezenfelül a túlsúly is kockázatot jelenthet, mivel a lemezek a további plusz súlyokkal is terhelve vannak. A gyenge izmok és a mozgásszegény életmód szintén hozzájárulhatnak a gerincsérv kialakulásához.

Hogyan történik a gerincsérv tüneteinek diagnózisa?

Elsősorban a fizikai vizsgálatok során megkeresik a fájdalom és kellemetlen érzet forrását. Ez a folyamat magában foglalja az idegműködés és az izomerő ellenőrzését, illetve az érintett terület érzékenységét érintésre és mozgásra. Fontos tudni, hogy mikor jelentkeztek először a kellemetlen fájdalmak, és milyen tevékenységek során súlyosbodnak a gerincsérv tünetei.

Képalkotó tesztek segítségével a gerinc csontjai és izomzata tekinthető meg, így be lehet azonosítani a sérült területet. Az alábbi képalkotó vizsgálatokra lehet szükség:

 • Röntgen
 • CT-vizsgálatok
 • MRI vizsgálat

Mit okozhatnak a gerincsérv tünetei?

A kezeletlen, súlyos gerincsérv tartós idegkárosodáshoz vezethet. Ritkán az is előfordulhat, hogy a megcsúszott korong olyan ideges vág el, amelynek hatására elveszítheti a bél vagy a hólyag kontrollját.

Egy másik ritka, ám súlyos szövődménye, ha a megcsúszott lemez összenyomja az idegeket, és elveszíti a belső combban, a lábak hátsó részében és a végbél környékén az érzetet.

Hogyan kezelhető a gerincsérv?

A gerincsérv kezelése sok esetben attól függ, milyen tüneteket tapasztal, valamint függ az elcsúszás helyétől. Legtöbbször enyhíthetők a gerincsérv tünetei olyan edzésprogrammal, amely nyújtja és erősíti a hátat és a környező izmokat. Ez megoldást kínál a hát erősítésére és a fájdalmak csökkentésére.

Emellett a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók és a nehéz tárgyak emelésének elkerülése is csökkentheti a fájdalmat. Habár a fizikai tevékenység elkerülése segíthet a fájdalom enyhítésében, mégsem jelent megoldást a problémára, mivel izomgyengeséghez és ízületi merevséghez vezethet. Ehelyett helyezze előtérbe a nyújtást vagy a kevésbé megterhelő tevékenységeket.

Azonban a műtét gondolata is felmerülhet, amennyiben a tünetei hat hét alatt sem csillapodnak, vagy ha az elcsúszás hatással van az izmok működésére. Ilyenkor a cél a sérült vagy kiálló rész eltávolítása a teljes lemez eltávolítása nélkül.

Súlyosabb esetekben a lemez kicserélésre kerül egy mesterséges anyagra, vagy eltávolítják a korongot és összeolvasztják a csigolyákat.

Hogyan kerülhető el a gerincsérv kialakulása?

Elképzelhető, hogy maga a gerincsérv megakadályozása lehetetlen, ám különféle lépésekkel talán megakadályozható a kialakulása. Az alábbi tevékenységekkel csökkenthető a kockázat kialakulása:

 • Használjon biztonságos emelési technikákat: próbáljon nem derékból emelni.
 • Tartsa fenn az egészséges testsúlyt.
 • Kerülje a hosszantartó ülőmunkát; időszakosan álljon fel és nyújtson.
 • Végezzen gyakorlatokat a hát, a láb és a has izmainak megerősítésére.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pajzsmirigy alulműködés lelki okai – mik állhatnak a háttérben?

csü febr 11 , 2021
A pajzsmirigy alulműködés lelki okai között különböző érzések jelenhetnek meg, azonban mindegyik érzelem egy tényezővel áll közös asszociációban. Mielőtt azonban felfednénk ennek az egy tényezőnek a kilétét érdemes kicsit megvizsgálnunk a különböző fizikai tünetek lelki okait. Minden egyes betegség mögött […]
Pajzsmirigy alulműködés lelki okai – mik állhatnak a háttérben?

Ez is érdekelheti