Vérnyomás kalkulátor – Optimális vérnyomásértékek korosztályosan

vérnyomás kalkulátor

Nem

Az Ön optimális vérnyomása:

Egyéb vérnyomásértékek
 Normális  (120-129) / (80-84)
 Magas normál  (130-139) / (85-89)
 Határ magas  (140-149) / (90-94)
 Enyhe magas (I. fokú)  (140-159) / (90-99)
 Közepes magas (II. fokú)  (160-179) / (100-109)
 Súlyos magas (III. fokú)  (180- ) / (110- )
 Izolált szisztolés  (140- ) / ( -90)
 Izolált diasztolés  (-140 ) / ( 90-) (-180)/(115-)

A vérnyomásvizsgálat egyszerű módja annak ellenőrzésére, hogy a vérnyomása túl magas vagy alacsony. A megfelelő értékek ismerete pedig szükséges ennek megallápítására. A vérnyomás kalkulátor pedig segíthet ebben.

A vérnyomás az a kifejezés, amellyel azt az erőt írják le, amely során a vér nyomást fejt ki az artériák oldalán, a testben lévő keringés közben.

A magas vérnyomás (hipertónia) megterhelheti artériáit és szerveit, ami növelheti a súlyos problémák, például szívrohamok és stroke kialakulásának kockázatát.

Az alacsony vérnyomás (hipotenzió) általában nem olyan súlyos, bár egyeseknél szédülést vagy ájulást okozhat.

Mit jelen ha alacsony a vérnyomás magas a pulzusszám?

A vérnyomásvizsgálat az egyetlen módja annak kiderítésére, hogy a vérnyomása túl magas vagy alacsony, mert a legtöbb ember esetében nincsenek nyilvánvaló tünetek. A teszt elvégzése egyszerű és megmentheti az életét.

Mikor kell megvizsgálni a vérnyomást?

Vérnyomásvizsgálatot bármilyen esetben kérhet, amennyiben aggódik vérnyomása miatt.

Vérnyomását számos helyen tesztelheti, beleértve:

  • a helyi háziorvosi rendelőben
  • egyes gyógyszertárakban
  • egyes munkahelyeken
  • otthoni környezetben

Javasolt, hogy minden 40 évesnél idősebb felnőtt legalább ötévente ellenőrizze vérnyomását, így az esetleges problémák korán felismerhetők.

Ha már magas vagy alacsony vérnyomást diagnosztizáltak Önnél, vagy különösen nagy a kockázata ezeknek a problémáknak, akkor előfordulhat, hogy gyakoribb vizsgálatokra van szükség a vérnyomás megfelelő monitorozásához.

Hogyan tesztelik a vérnyomást

Vérnyomásmérésre egy úgynevezett vérnyomásmérő készüléket használnak.

Ez általában sztetoszkópból, mandzsettából, szivattyúból és egy tárcsából áll, bár manapság általánosan használják az érzékelőket használó és digitális kijelzővel rendelkező automatikus eszközöket is.

A teszthez a legjobb, ha támasztott háttal és keresztbe nem tett lábbal ül le. Általában fel kell hajtania az felsője ujját, vagy le kell vennie a hosszú ujjú ruhát, így a mandzsetta a karja fölé helyezhető. Próbáljon ellazulni és kerülje a beszélgetést, amíg a tesztet végrehajtják.

Mi történik a teszt során?

  • nyújtsa ki a karját, hogy az a szívével egy szinten legyen, a mandzsetta pedig ezen kar köré kerül – a kart ebben a helyzetben támogatni kell, például egy párnával vagy egy székkarral
  • a mandzsetta fel van pumpálva, hogy korlátozza a vér áramlását a karjában – ez a szorítás kissé kényelmetlen lehet, de csak néhány másodpercig tart
  • a nyomás lassan felszabadul, miközben sztetoszkóppal hallgatható a pulzusa (a digitális eszközök érzékelőkkel érzékelik az artériák rezgését)
  • a mandzsetta nyomását két ponton rögzítik, amikor a véráramlás visszatér a karba- ezeket a méréseket a vérnyomás leolvasására használják

Eredményét általában azonnal megtudhatja, akár a tesztet végző egészségügyi szakembertől, akár a digitális kijelzőn. A kapott érték pedig összehasonlíthatjuk a vérnyomás kalkulátor által vagy az orvos által javasolt értékekkel szemben.