Lehet, hogy a retek nem a legnépszerűbb zöldség a kertekben, de az egyik legegészségesebbnek számít.
Ezek az alulértékelt gyökérzöldségek tele vannak tápanyagokkal és bizonyos jótékony egészségügyi hatásokat is tulajdonítanak nekik.
A retek az egészségre jótékonyan ható 5 tulajdonsága
A retek hagyományos gyógyászati felhasználása nem jól tanulmányozott. A legtöbb vizsgálatot állatokon végezték, nem embereken. Ennek ellenére a retket évszázadok óta használják a népi gyógyászatban. Az Ayurvédában és a hagyományos kínai orvoslásban számos betegség, például láz, torokfájás, epebántalmak és gyulladások kezelésére használják.
A retek ezek mellett még a további jótékony hatásokkal rendelkezik.
1. Nem rontják el a diétát
100 gramm szeletelt retek körülbelül 12 kalóriát tartalmaz, és gyakorlatilag nem tartalmaz zsírt, így nem szabotálja az egészséges étrendet. Tökéletes ropogós rágcsálnivaló az éhség csillapítására.
A retek jó C-vitamin-forrás. Már 1/2 csésze is az ajánlott napi adag 14 százalékát adja. A C-vitamin egy antioxidáns, amely segít felvenni a harcot a szervezetben lévő szabad gyökökkel, és segít megelőzni az öregedés, az egészségtelen életmód és a környezeti mérgek által okozott sejtkárosodást. A C-vitamin kulcsszerepet játszik a kollagéntermelésben is, ami támogatja az egészséges bőrt és az ereket.
A retek kis mennyiségben a következőket tartalmazza:
- kálium
- folsav
- riboflavin
- niacin
- B-6-vitamin
- K-vitamin
- kalcium
- magnézium
- cink
- foszfor
- réz
- mangán
- nátrium
2. Rákellenes tulajdonságok
A keresztesvirágú zöldségek, például a retek fogyasztása segíthet a rák megelőzésében. A Linus Pauling Intézet szerint a keresztesvirágú zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek vízzel kombinálva izotiocianátokká bomlanak le. Az izotiocianátok segítenek megtisztítani a szervezetet a rákkeltő anyagoktól, és megakadályozzák a daganatok kialakulását.
Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy a retekgyökér-kivonat többféle izotiocianátot tartalmaz, amelyek egyes rákos sejtvonalakban sejthalált okoztak.
3. Támogatja az egészséges emésztést
Egy 1/2 csésze retek 1 gramm rostot tartalmaz. Naponta néhány adag elfogyasztása segít elérni a napi rostbeviteli célt. A rostok segítenek megelőzni a székrekedést azáltal, hogy a székletet feldúsítják, így a salakanyagok könnyebben mozognak a belekben. A rostok segíthetnek a vércukorszint szabályozásában is, és összefüggésbe hozhatóak a fogyással és a koleszterinszint csökkentésével.
A reteklevelek különösen előnyösek lehetnek. Egy 2008-as, magas koleszterinszintű étrenddel táplált patkányokon végzett vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a reteklevél jó rostforrás, amely segít javítani az emésztési funkciókat. Ez részben a fokozott epetermelésnek köszönhető.
Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a reteklé segíthet megelőzni a gyomorfekélyt a gyomorszövet védelme és a nyálkahártya gátjának megerősítése révén. A nyálkahártya gát segít megvédeni a gyomrot és a beleket a barátságtalan mikroorganizmusoktól és a károsító toxinoktól, amelyek fekélyt és gyulladást okozhatnak.
4. Gombaellenes tulajdonságok
A retek természetes gombaölő és az RsAFP2 gombaellenes fehérjét tartalmazzák. Egy tanulmány szerint az RsAFP2 sejtpusztulást okozott a Candida albicansban, az emberben általában megtalálható gyakori gombában. Ha a Candida albicans túlszaporodik, hüvelyi élesztőgombás fertőzéseket, szájüregi élesztőgombás fertőzéseket (szájpenész) és invazív candidiasis-t okozhat.
Egy korábbi, egereken végzett vizsgálat kimutatta, hogy az RsAFP2 nemcsak a Candida albicans, hanem kisebb mértékben más Candida fajok ellen is hatásos. A RsAFP2 nem volt hatékony a Candida glabrata törzsek ellen.
5. Segít csökkenteni a zen hatásokat
A zearalenon (zen) egy mérgező gomba, amely számos kukoricanövényt és takarmányt fertőz meg. Állatoknál és embereknél reprodukciós problémákat okoz, bár az emberre jelentkező kockázat csekélynek tekinthető. Egy 2008-as tanulmány szerint a retekkivonat javította az egerek antioxidáns-szintjét, és biztonságos módszernek tekinthető a zen hatásainak csökkentésére vagy megelőzésére.
Tápanyagtartalom
Retek nyersen, szeletelve (100g)
Kalóriák | 12 |
Fehérje | 0.35 g |
Szénhidrátok | 2.0 g |
Élelmi rostok | 1 g |
Kálium | 134.56 mg |
Folsav | 15.66 mcg |
Mit érdemes még tudni a retekről?
A retek a Brassica családba tartozó gyökérzöldség. A retek közeli rokonai a következők:
- brokkoli
- kelkáposzta
- karfiol
- káposzta
- fehérrépa
A retekhagymák sokféle formában és színben kaphatók. A legnépszerűbb retekfajta az élénkpiros és egy kis farokkal rendelkező pingponglabdára hasonlít. Más, további fajták lehetnek fehér, lila vagy fekete színűek.
A legtöbb retek íze borsos, bár némelyik édeskés is lehet. A világosabb színű fajták, mint például a fehér, téli daikon retek, enyhébb ízűek. A retek túlságosan csípős lesz, ha túl sokáig a földben hagyjuk, vagy ha nem esszük meg azonnal. A kisebb retekeknek van a legjobb íze és állaga.
Összefoglaló
A retek fogyasztása sokféle pozitív hatással lehet az egészségre és biztonságosan tehető, azonban pajzsmirigyprobléma esetén nem érdemes túlzásba esni.
A túlzott mennyiség zavarhatja a pajzsmirigyhormon termelést. Ezt egy patkányokon végzett vizsgálat során állapították meg, miszerint a krónikus retekfogyasztás megnövelte a pajzsmirigy súlyát és csökkentette a pajzsmirigyhormonszintet. Ez jódpótlás után is pajzsmirigy-alulműködést eredményezett.
Mivel a retek fokozhatja az epetermelést, ne fogyassza orvos beleegyezése nélkül, ha epeköve van.
Lehet, hogy nem tud eleget fogyasztani ahhoz, hogy az összes tápanyag ajánlott bevitelét teljesítse, de ha naponta egy-két adagot beiktat az étrendjébe, akkor egy egészséges adagot kaphat a jótékony tápanyagokból és a betegségek ellen ható vegyületekből.