Lucerna – meglepő, de így támogatja egészségünket!

Leginkább az állatok takarmányozására használt lucerna egy igazán sokoldalú gyógynövény, amelynek jótékony hatásait nagyon kevesen ismerik. A lucerna, más Medicago sativa egy olyan növény, amelyet több száz éve termesztenek állati takarmányként. Régóta ismerik jótékony tulajdonságait, többek között kiváló vitamin-, ásványianyag- és fehérjeforrás, ami ideális takarmánnyá teszi az állatok számára.

Eredetileg Dél- és Közép-Ázsiából származik, de évszázadok óta termesztik szerte a világon. Kevesen tudják, de a lucerna nem csak takarmányként használható, hanem értékes gyógynövényként is. Magja vagy szárított levele bátran fogyasztható, illetve csírája is. Cikkünkben most a lucerna értékes, egészségünkre gyakorolt hatásai kerülnek bemutatásra!

1. Gazdag tápanyagokban

Az emberek általában a lucernát gyógynövény-kiegészítőként vagy lucernacsíra formájában fogyasztják. Ezek a kiegészítők általában gazdagok K-vitaminban és sok más tápanyagban, beleértve a C-vitamint, rezet, mangánt és a folsavat.

30 gramm lucernacsíra mindössze 8 kalóriát tartalmaz, ami rendkívül alacsony. Továbbá gazdag az alábbi vitaminokban és tápanyagokban:

 • K-vitamin
 • C-vitamin
 • Folsav
 • Tiamin
 • Riboflavin
 • Magnézium
 • Vas
 • Réz

A lucerna emellett magas bioaktív növényi vegyületeket is tartalmaz, beleértve a szaponinokat, kumarinokat, flavonoidokat, fitoszterolokat, fitoösztrogéneket és alkaloidokat. A felsorolt vegyületek midnegyiket segíthet megelőzni a krónikus betegségek kialakulását és javíthatják az általános egészségünket.

2. Csökkentheti a koleszterinszintet

A lucerna koleszterincsökkentő képessége az eddigi legjobban tanulmányozott egészségünkre gyakorolt hatása. Számos állatkísérlet kimutatta, hogy csökkentheti az összkoleszterin, az LDL (rossz) koleszterin és a triglicerid szintjét, miközben növeli a HDL (jó) koleszterinszintet – ami csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Lucerna - meglepő, de így támogatja egészségünket!
1. kép – Lucerna – meglepő, de így támogatja egészségünket!

A lucerna koleszterincsökkentő hatása a szaponinok magas tartalmának tulajdonítható, amelyek olyan növényi vegyületek, amelyekről ismert, hogy csökkentik a koleszterinszintet. Ezt úgy érik el, hogy csökkentik a koleszterin felszívódását a belekben és fokozzák az új koleszterin előállításához használt vegyületek kiválasztását.

Sajnos még mindig több kutatásra lesz szükség a lucerna koleszterinszintje gyakorolt hatásával kapcsolatban, de a kezdeti eredmények mindenképpen nagyon ígéretesek voltak.

3. Javíthatja az anyagcserét

A lucerna akár a vércukorszint szabáloyázásban is fontos szerepet játszhat. Ezen tulajdonsága miatt rendszeresen alkalmazzák a gyógynövénygyógyászatban. Számos állatkísérlet kimutatta, hogy a lucerna javítja a kardiometabolikus egészséget azáltal, hogy csökkenti a vérzsír- és vércukorszintet.

Bár ezek az eredmények ígéretesek, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, hogy a lucerna ugyanolyan hatásos-e az emberek esetében is.

4. Enyhítheti a menopauza tüneteit

A lucerna gazdag a fitoösztrogén nevű növényi vegyületekben, amelyek kémiailag hasonlóak az ösztrogén hormonhoz. Ez azt jelenti, hogy képesek reprodukálni az ösztrogén hatásait a testünkben.

A fitoösztrogének ellentmondásosak, de számos előnnyel járhatnak, beleértve a menopauza tüneteinek enyhítését, amelyeket az ösztrogénszint csökkenése okoz. A lucerna menopauza tüneteire gyakorolt hatását nem tanulmányozták még alaposan, de van néhány bizonyíték, amely alátámasztja a hőhullámok csökkentésére való használatát.

Itt azonban fontos megemlítenünk, hogy a lucerna ilyen alkalmazás mellékhatásokkal járhat, így mindenképpen egyeztess háziorvosoddal, mielőtt a használata mellett döntenél.

5. Gazdag antioxidánsokban

A lucernát régóta használják az ájurvédikus gyógyászatban gyulladások és oxidatív károsodások okozta állapotok kezelésére. Valójában a lucerna erős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ezt már több, rendelkezésre álló kutatás is bebizonyította, hogy képes megakadályozni a szabad gyökök által okozott oxidatív stresszt.

Pontosabban, a lucerna képes csökkenteni a sejthalált és a szabad gyökök által okozott DNS-károsodást. Mindezt úgy éri el, hogy csökkenti a szabad gyökök képződését, és javítja a szervezet védekezőképességét.

Sajnos ezek a kutatások kizárólag a kémcsöves vizsgálatokra korlátozódnak, így mindenképpen további megfigyelésekre lesz szükség, hogy pontosabban megértsük a lucerna antioxidánsokkal fennálló kapcsolatát.

Kockázatok és mellékhatások

Bár a lucerna valószínűleg biztonságos a legtöbb ember számára, azonban néhány csoport akár mellékhatásokat is tapasztalhat.

Terhes nők

A nyers lucernacsírák és a lucernamagokból származó kiegészítő termékek potenciális élelmiszer-biztonsági kockázatokkal járnak (tartalmazhatnak élelmiszerben terjedő kórokozókat, például az E. colit vagy a szalmonellát). Pontosan ezen okokból kifolyólag a terhes nők számára a lucerna fogyasztása szigorúan tilos.

Vérhigítót szedők

A lucerna és a lucernacsíra magas K-vitamint tartalmaz. Bár ez a legtöbb ember számára előnyös, mások számára veszélyes lehet. A K-vitamin nagy dózisai a vérhígító gyógyszerek csökkent hatékonyságát eredményzhetik. Éppen ezért fontos, hogy az ezeket a gyógyszereket szedő emberek elkerüljék a K-vitamin bevitelük drasztikus változásait.

Autoimmun betegségben szenvedők

Beszámoltak olyan esetekről, amikor a lucerna-kiegészítők egyes embereknél a lupust újraaktiválták. Ez a hatás feltehetően a lucernában található L-kavanin aminosav lehetséges immunstimuláló hatásának köszönhető.

Ezért a lupuszban vagy más autoimmun betegségben szenvedőknek tanácsos a lucerna fogyasztásának mellőzése.

Legyengült immunrendszerüek

A lucernamagok csíráztatásához szükséges nedves körülmények ideálisak a baktériumok szaporodásához. Következésképpen az üzletekben értékesített csírákat néha baktériumok szennyezik, és a múltban több bakteriális fertőzést is összefüggésbe hoztak a lucernacsírákkal.

A szennyezett csírák elfogyasztása bárkit megbetegíthet, de a legtöbb egészséges felnőtt meggyógyul hosszú távú következmények nélkül. A legyengült immunrendszerű emberek számára azonban egy ilyen fertőzés nagyon súlyos lehet.

Ezért az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) azt tanácsolja gyermekeknek, terhes nőknek, idősebb felnőtteknek vagy bárki másnak, akinek legyengült immunrendszere van, hogy kerüljék a lucernacsírát és a lucernamagból származó kiegészítő termékek fogyasztását.

Hogyan adható a lucerna az étrendünkhöz?

A lucerna-kiegészítőket por formában vagy tabletta formájában fogyaszthatjuk vagy a lucernából teát készíthetünk. Mivel kevés humán vizsgálatot végeztek a lucernával kapcsolatban, így nehéz ponzosan megállapítani a biztonságos adagját.

Az FDA nem szabályozza szigorúan a gyógynövény-kiegészítőket, ettől függetlenül mindenképpen javasoljuk, hogy mindig kizárólag megbízható forrásból vásárolj lucernát, olyan kereskedőktől, akik megfelelően tesztelik növényeik forrásait.

A lucernát továbbá akár csíra formájában is hozzáadhatjuk az étrendünkhöz, például szendvicsekhez. A csíráztatáshoz az alábbi lépéseket kövesd:

 • Adj hozzá 2 evőkanál lucernamagot egy tálba, üvegbe vagy csíráztatóba, és öntsd le 2-3-szoros mennyiségű hideg vízzel.
 • Hagyd ázni egy éjszakán át vagy 8-12 órán keresztül.
 • Csepegtesd le és hideg vizzel öblítsd le a csírákat. Cseréld le újra, távolítsd el a felesleges vizet.
 • Tárold a csírákat közvetlen napfénytől védve, szobahőmérsékleten 3 napig. 8-12 óránként alaposan öblítsd le ismételten.
 • A 4. napon helyezd át a csírákat olyan helyre, ahol közvetett napfény éri őket. Ez segíteni fogja a fotoszintézisüket. Továbbra is 8-12 óránként öblítsd le és ürítsd ki őket.
 • Az 5. vagy 6. napon a csírák már készen is állnak a fogyasztásra. Ügyelj azonban a bakteriális fertőzések lehetséges kockázataira. Célszerű óvintézkedéseket tenned annak érdekében, hogy a csírákat biztonságos körülmények között neveld és tárold.

Összefoglaló

A lucerna nem csak állati takarmányként használható, de még az egészségünket is támogathatja. Ez a gyógynövény rendkívül gazdag tápanyagokban, ami még az anyagcserénket is javíthatja és a hölgyek esetében a menopauza tüneteit is enyhítheti.

Fontos azonban megemlítenünk, hogy mindig légy körültekintő alkalmazásával kapcsolatban. Minden esetben egyeztess gyógynövény szakértőkkel és háziorvosoddal biztonságos alkalmazása érdekében. Amennyiben pedig terhes vagy, vérhigítót szedsz vagy legyengült immunrendszerrel rendelkezel úgy semmiképpen sem próbáld meg fogyasztani a lucernát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Cikória kávé - a kávé egészséges alternatívája?

pén szept 22 , 2023
A pörkölt cikóriagyökérből készült cikória kávé egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is és sokan úgy gondolják, hogy a kávé egy egészségesebb alternatívája lehet. Fás ízeés diós aromája sok ember reggelét bearanyozza, előszerettel fogyasztják Indiában és Franciországban. Cikkünkben most részletesen bemutatjuk […]
Cikória kávé - a kávé egészséges alternatívája?

Ez is érdekelheti