BMI kalkulátor – testtömeg index kalkulátor

Az Ön Testömegindexe:

BMI kalkulátor – testtömegindex kalkulátor      

A BMI kalkulátor (angolul: Body Mass Index) vagy más néven testtömegindex kalkulátor egy olyan mérőszám, ami megmutatja egy egyén testmagasságának-tömegének arányát.

A kalkulációs során a kilogrammban megadott tömeget osztják a testmagasság négyzetével. A képet a következő képen alakul:

A BMI kalkulátort ma széles körben alkalmazzák, hogy felmérjék különböző egyének egészséges testsúlyát, soványságát vagy elhízottságát. A testtömeg index 1830-1850 között került fejlesztésre. Napjainkban egyre többen hangsúlyozzák a BMI kalkulátor hátrányait, illetve hogy további fejlesztésekre szorulna a modern kor elvárásainak megfelelően. A testtömeg index kalkulátor legnagyobb előnye, hogy egyszerű és könnyen alkalmazható, leginkább ennek is köszönheti népszerűségét. Nem mutat tényleges testzsír százalékot, de egy megközelítő értéket adhat egyénenként, ami sokszor elegendő az adott felhasználási körülmények keretein belül.

A kalkuláció során kapott értéket az alábbi táblázat segítségével értelmezhető:

Testtömegindex (kg/m²)Testsúly szerinti
csoportosítás
< 16súlyos soványság
16 – 16,99mérsékelt soványság
17 – 18,49enyhe soványság
18,5 – 24,99normális testsúly
25 – 29,99túlsúlyos
30 – 34,99I. fokú elhízás
35 – 39,99II. fokú elhízás
≥ 40III. fokú (súlyos) elhízás

Az alábbi táblázat nem alkalmazható gyerekek esetében, illetve az idősek esetében a normális testsúly 24-29 kg/m² közé tehető a felnőtt 18.5– 24.99 kg/m² helyett.

A BMI kalkulátor (testtömegindex kalkulátor) esetében fontos megemlíteni, hogy a számok csupán irányadók. A kalkuláció nem mutatja meg például az egyén zsír-izom tömegét, így például testépítők esetében előfordulhat az is, hogy a BMI kalkulátor osztályzása szerint túlsúlyos kategóriába sorolódnak, míg a valóságban a testzsír százalékok jócskán a normál alatt van és a testsúly nagy részét a tiszta izomtömeg adja.