A gyömbér káros hatásai – vajon tényleg okozhat problémákat?

Mik lehetnek a gyömbér káros hatásai? Valóban okozhat problémákat?

A dél-Kínában őshonos gyömbér meleg éghajlaton fordulhat elő világszerte. A növény fűszeres, aromás gyökerét rengetegen használják a főzésben és a gyógyászatban, viszont napjainkban leginkább fűszerként használják, vagy sushi mellé is előszeretettel fogyasztják.

Emellett a gyömbérből készült tea is igen népszerű, egyrészt mert köztudottan egészséges (itt merülhet fel a kérdés: mik lehetnek a gyömbér káros hatásai?), másrészt mert az elkészítése nagyon egyszerű: csupán egy evőkanál frissen reszelt gyömbért fél liter forrásban lévő vízbe kell áztatni, és máris kész a finom nedű.

Mellékhatások – a gyömbér káros hatásai

Elsőkörben fontos tudni, hogy a gyömbérteának nincsenek súlyos mellékhatásai. Ennek oka, hogy nehéz lenne annyi teát elfogyasztani, hogy ki legyen téve bármi irritáló vagy káros hatásnak. Általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége nem kíván naponta 4 grammnál többet elfogyasztani – ez a mennyiség pedig jó néhány csésze teához elég!

Sokan úgy vélik, hogy a gyömbér fokozza az epetermelést, viszont erre tudományos bizonyíték nem áll rendelkezésre. Azonban a tudomány úgy véli, hogy mindenképp érdemes kezelőorvosával egyeztetni, mielőtt gyömbérteát kezdene fogyasztani úgy, hogy epehólyag-problémák szerepelnek a kórelőzményében.

A gyömbér káros hatásai közé sorolható a gyomorégés vagy általános gyomorpanasz. Ez hasonlíthat arra az érzésre, amelyet a chili vagy más fűszeres ételek fogyasztása vált ki. Ez az irritáció könnyen összetéveszthető a gyömbérallergiával is.

A gyömbérallergiára utaló jelek közé tartozik az elfogyasztás után azonnal keletkező kiütés vagy kellemetlen érzés a szájban, gyomorban.

A gyömbér káros hatásai – vajon tényleg okozhat problémákat?
1. kép – A gyömbér káros hatásai – vajon tényleg okozhat problémákat?

Sőt, a gyömbér vérnyomáscsökkentő hatása miatt egyesek szédülést is tapasztalhatnak a fogyasztása után. A gyömbér szalicilátokat is tartalmaz. Ez az aszpirinben található vegyi anyag, amely vérhígítóként működik. Ez problémákat okozhat a vérzési rendellenességben szenvedőknek.

Azonban a gyömbér káros hatásai, ahogy említettük az ajánlott napi 4 gramm felett történő fogyasztás után tapasztalhatók.

Az egészségre vonatkozó megállapítások

Kutatók szerint a gyömbértea gyógyíthatja a köhögést és más légúti problémákat. Sőt, számos vizsgálat során kiderült, hogy a gyömbér a vérnyomást is csökkentheti olyan hatékonysággal, mint a tipikusan használt gyógyszerek.

A gingerolról, a gyömbér egyik összetevőjéről kimutatták, hogy elnyomja a tumor növekedését. Emellett számos felhasználó állítja, hogy a gyömbértea enyhíti az ízületi fájdalmat és az izomfájdalmat.

A gyömbér káros hatásai között ugyan szerepelt a gyomorpanasz, mint általános érzet, azonban hagyományosan gyomorpanaszokra is használják, főként az émelygés megelőzésére vagy megszüntetésére. Ez nem minden, hiszen a gyömbér segíthet a kemoterápia vagy műtét miatti hányinger esetén is. Azonban a gyömbér használata a reggeli rosszullét enyhítésére a terhesség alatt ellentmondásos.

Mindenképp konzultáljon orvosával, mielőtt bármit bevenne az émelygés enyhítésére, ha terhes, rákkezelésen esik át vagy műtét előtt áll.

A gyömbér hatása a savas refluxra

Míg a vény nélkül kapható gyógyszerek és életmódbeli változtatások segíthetnek, a természetes gyógymódok, például a gyömbér, szintén enyhíthetik a savas reflux-szal járó tüneteket.

A gyömbér a kínai orvoslás központi összetevője. Kis adagokban gyulladáscsökkentő hatású lehet a szervezetben, viszont a túlzott fogyasztás súlyosbíthatja a tüneteket. Ilyenkor nyilvánulhatnak a gyömbér káros hatásai, ahogy említettük.

A kevésbé jelentős mellékhatása ilyenkor a gázképződés vagy puffadás lehet.

Savas reflux esetén 24 órán belül több mint négy gramm gyömbér fogyasztása további gyomorégést okozhat.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A banán hatása - 10 ok, amiért érdemes fogyasztani

csü okt 27 , 2022
A banán hatása megkérdőjelezhetetlen egészségünk tekintetében, a kutatóvilágban egy igazán tápláló és egészséges élelmiszerként van számon tartva. Habár a banán Délkelet-Ázsiában honos, mégis meleg éghajlaton mindenütt nőhet, így világszerte szinte bárhol elérhető. A Cavendish fajta, az élelmiszerboltokban legelterjedtebb fajta, kezdetben […]
A banán hatása - 10 ok, amiért érdemes fogyasztani

Ez is érdekelheti