Charcot-Marie-Tooth betegség – Hogyan éljünk vele?

Mi a Charcot-Marie-Tooth betegség?

A Charcot-Marie-Tooth betegség (CMT) egy örökletes perifériás idegi rendellenesség. A perifériás idegek az agy és a gerincvelő felszínén helyezkednek el. Ezek az idegek összekötik a központi idegrendszert a test többi részével.

A CMT-t azokról az orvosokról nevezték el, akik 1886-ban felfedezték: Jean-Martin Charcot, Pierre Marie és Henry Tooth. Ezt az állapotot néha örökletes motoros és szenzoros neuropathiának vagy személyes izomsorvadásnak nevezik.

Az National Institute of Neurological Disorders and Stroke szerint a CMT az egyik leggyakoribb örökletes neurológiai rendellenesség, amely az Egyesült Államokban minden 2500 emberből 1-et érint.

Melyek a Charcot-Marie-Tooth betegség tünetei?

A CMT tünetei általában serdülőkorban jelentkeznek, de akár felnőttkor közepén is jelentkezhetnek. A CMT befolyásolja az önkéntes izomtevékenységet irányító idegeket.

A gyakori tünetek a következők:

 • a lábizmok gyengesége
 • A állás nehézségekkel jár
 • gyakori botlás vagy botladozás
 • járási nehézségek
 • járás során magasra emelkedik a láb

A fizikai jelek a következők:

 • lábfej deformáció
 • fordított alsó lábszárak

A CMT előrehaladtával nehézségekbe ütközhetnek az ujjak, a kéz, a csukló, a láb és a nyelv mozgatása.

Mi okozza a CMT-t?

A CMT egy olyan betegség ami már születéskor is jelen van.

Az állapotot egy vagy több hibás gén okozza. A legtöbb esetben a hibás gének öröklése az egyik vagy mindkét szülőtől történik. A hibák megzavarják a perifériás ideghüvelyek és axonok működését és szerkezetét. Ezek a szigetelő rétegek az idegek körül.

Néhány ritka esetben az emberek spontán CMT-vel születnek, anélkül, hogy hibás gént örökölnének szüleiktől.

A CMT-nek öt fő típusa van, és mindegyiknek megvan a maga oka:

 • A CMT1-et általában egy gén duplikációja okozza a 17. kromoszómán. Ez a gén szabályozza idegei védő mielin hüvelyének termelését. A CMT1-et más génhibák is okozzák.
 • A CMT2 a perifériás idegsejtek axonjának hibájából ered. Ezt a mitofusin 2 gén hibája okozza.
 • A CMT3-t, más néven Dejerine-Sottas-kór, a P0 vagy PMP-22 gén mutációja okozza. Ez a típusú CMT ritka.
 • A CMT4-et számos génmutáció okozza. Ezek a gének tartalmazzák a GDAP1, MTMR13, MTMR2, SH3TC2, NDG1, EGR2, PRX, FDG4 és a 4. ábrát.
 • A CMTX-et az X-kromoszómán lévő connexin-32 fehérje pontmutációja okozza.

A CMT1 a CMT leggyakoribb típusa. A CMT minden típusa gyengíti a végtagok idegeitől az agyig terjedő jeleket.

Charcot-Marie-Tooth betegség diagnosztizálása

A CMT diagnosztizálásához az orvos teszteket rendel el, amelyek segítenek meghatározni az idegkárosodás okát és mértékét. Ezek a tesztek tartalmazhatnak idegvezetési vizsgálatot, elektromiográfiát, idegbiopsziát és genetikai tesztet.

Egy idegvezetési vizsgálat során ellenőrizhető az idegekben lévő elektromos jelek működése. E vizsgálat során egy neurológus kis elektródákat helyez a bőrre. Ezután kis mennyiségű áramot továbbítanak az elektródákra. A gyenge válasz jelentheti a Charcot-Marie-Tooth betegség jelenlétét.

Elektromiográfiai tesztet (EMG) végeznek úgy, hogy egy vékony tűt helyeznek az egyik izomba. Ez a tű egy vezetékhez van rögzítve, amely csatlakozik egy géphez. Orvosa arra kéri, hogy hajlítsa meg, majd lazítsa meg az izmait, miközben a gép méri az izom elektromos aktivitását.

Idegbiopsziát egy sebész végez. Ez az eljárás magában foglalja az ideg egy darabjának eltávolítását a vádliból tesztelés céljából. Ezt az idegmintát megvizsgálják a CMT megjelenése szempontjából.

Genetikai teszteléssel ellenőrzik a CMT-t okozó gének hibáit. Ezt vérminta felhasználásával hajtják végre.

Charcot-Marie-Tooth betegség kezelése

A fizikoterápia a CMT-ben szenvedők általános kezelése. Sok nyújtást és könnyű gyakorlatot tartalmaz. Ez a terápia segít növelni az izom erejét és megakadályozni az atrófiát vagy az izomvesztést.

Ha a végtagok funkciója sérül, különböző segédeszközök állnak rendelkezésre, mellyel könnyeb elérni és tolni a tárgyakat. A hüvelykujj sín azok számára is elérhető, akiknek nehézségeik vannak a tárgyak megragadásával. Ortopédiai eszközöket is rendelkezésre állnak, például merevítők és sínek. Ezek megakadályozzák a gyenge lábak okozta sérüléseket és növelik a stabilitást.

Ha súlyos lábdeformitás áll fent, ortotikumok (speciális cipők) és műtéti korrekciós eljárások kombinációjával van lehetőség ennek kezelésére.

Charcot-Marie-Tooth betegség
A Charcot-Marie-Tooth betegség során a sétabot jó támaszt tud nyújtani a biztos járás során

Hosszú távú kilátások

A CMT tüneteinek súlyossága személyenként változik. A CMT deformitásokhoz és az érzékelés elvesztéséhez vezethet a lábakban. A tünetek enyhítése és a szövődmények megelőzése érdekében naponta érdemes ellenőrizni a lábát sebek, fekélyek és fertőzések szempontjából. Megfelelő cipőt viselete javasolt, amely jó boka támaszt biztosít. Ha lábfej deformitása állt fent, fontolja meg az egyedi gyártású cipők vásárlását.

A sérülések és a funkcióvesztés kockázatának csökkentése érdekében vigyázni kell az izmokra és az ízületekre. A nyújtó gyakorlatok napi szintű elvégzése segíthet. Ha a járás bizonytalan, a különböző támaszt nyújtó segédeszközök használata növelheti a stabilitást a hétköznapokban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Lisztérzékenység tünetei – ezekre érdemes odafigyelnie!

ked ápr 6 , 2021
Mi az a lisztérzékenység? Mik lehetnek a lisztérzékenység tünetei? A lisztérzékenység egy olyan emésztőrendszeri rendellenesség, amelyet a gluténra adott rendellenes immunreakció okoz. A lisztérzékenység esetében az érintettek szervezete nem képes lebontani a glutén. Egyesek enyhe érzékenységet mutathatnak a gluténre, míg […]
Lisztérzékenység tünetei – ezekre mindenképpen érdemes odafigyelnie!

Ez is érdekelheti