Mi az a Pfeiffer szindróma?

A Pfeiffer szindróma akkor fordulhat elő, amikor a gyermek koponyájának, kezének és lábainak csontjai túl korán összeolvadtak a méhben egy génmutáció következtében. A szindróma fizikai, mentális és belső tüneteket is okozhat. A betegség igen ritka, 100.000 gyermekből csupán 1 születik az említett szindrómával. A tudomány jelenlegi állása szerint a tüneteket igen gyakran sikeresen tudják kezelni.

Milyen típusai léteznek a Pfeiffer szindrómának?

A betegség esetében 3 különböző típus létezik.

1-es típus

Az 1-es típus a leggyakoribb, egyben a szindróma legenyhébb típusa is. Gyermekek esetében vannak bizonyos fizikai tünetei, de az agy működését nem érinti. Az ilyen típusú betegek felnőttkorban is teljes élhetet élhetnek kevés komplikációval.

A tünetek az alábbiak lehetnek a születendő gyermeknél:

 • szem hypertelorism vagy távol eső szem
 • koponyacsontok korán összeolvadnak
 • a homlok magasan nézz ki és kinyúlik a fejen, mivel a koponyacsontok korán összeolvadtak
 • a fej hátsó részének lapossága
 • kiugró alsó állkapocs
 • fog és ínyproblémák
 • kifejletlen felső állkapocs
 • széles, nagy hüvelykujj és lábujj, amelyek jobban elkülönülnek a többi ujjtól
 • hallási nehézségek

2-es típus

Az 1-es típus néhány tünete súlyosabb lehet, ami akár műtéti beavatkozást is igényelhet, hogy a gyermek megélje a felnőtt kort.

További tünetek lehetnek még:

 • a fej és az arc csontjai már korábban összeolvadtok, kialakult az úgynevezett „lóhere” alakzat
 • proptosis vagy exophthalmos alakulhat ki, amely akkor történik, amikor a kisgyermek szemei kinyúlnak a szem gödréből
 • más csontoknál történő fúzió például könyök és térd ízületekben (ankylosis)
 • a légzés nehézkes a légcső, száj vagy orr problémái miatt
 • megjelennek az idegrendszerrel kapcsolatos problémák is mint a vízfejűség

3-as típus

A 3-as típus esetében az 1-es és 2-es típus tünetei még tovább romolhatnak, a gyermeke feje nem lesz lóhere alakú, de sajnos a tüdővel és veséjével komoly problémák lehetnek. A koponya korai fúziója kognitív zavarokhoz vezethet. A gyermeknek további műtétekre lesz szüksége, annak érdekében, hogy megélje a felnőttkort.

Mi okozza a Pfeiffer szindrómát?

A Pfeiffer szindrómát a születendő gyermek túl korán összeolvadt koponya, kéz és lábcsontjai okozzák. Emiatt alakulhat ki a gyermeknél a lóhere fejforma, illetve a jobban szétálló lábujjak és kézujjak. Az említett tünetek a súlyosabb típusoknál kevesebb helyet hagynak a belső szerveknek is, így felléphetnek kognitív, illetve légzési problémák is.

A Pfeiffer szindróma tünetei már újszülött korban is jelentkezhetnek
1. kép – A Pfeiffer szindróma tünetei már újszülött korban is jelentkezhetnek

Hogyan történik a Pfeiffer szindróma diagnózisa?

A betegség első jeleinek észrevétele akár már a születendő gyermek magzati állapotban is megtörténhetnek, amennyiben kezelő orvosa ultrahangos vizsgálatot alkalmaz. A vizsgálat során az orvos ellenőrizni fogja a gyermek koponyacsontját, lábai és ujjait is.

Amennyiben a születést követően a betegségnek látható tünetei jelennek meg, akkor a diagnózis azonnal felállítható. Ellenkező esetben a probléma igen nehezen felfedezhető, diagnózisra akkor kerülhet sor, amikor a gyermek fejlődése során jelentkezik 1-1 tipikus tünet.

Orvosa javaslatot tehet genetikai tesztre is, hogy a szülők meggyőződjenek arról, hogy nem hordozói a Pfeiffer szindrómát okozó FGFR génmutációnak.

Hogyan történik az állapot kezelése?

Körülbelül 3 hónappal a gyermek születése után az orvos általában több szakaszban javasolja a műtéteket, annak érdekében, hogy csökkentsék a koponyában történő nyomást. Ez az első és legfontosabb lépés, hogy biztosítsák a gyermek egészséges agyi állapotának a szükséges helyet. Ezzel párhuzamosan az orvosa a fogak gondozásával kapcsolatosan is további instrukciókat adhat.

Az első műtétek gyógyulása után további korrekciós műtétekre lehet szükség a kéz, láb és arc területén. A betegség típusától függően előfordulhatnak olyan esetek is, amikor a születést követően azonnali műtétre lehet szükség annak érdekében, hogy biztosítsák a szervek megfelelő működését.

Mik lehetnek a jövőbeli kilátások a betegek számára?

A Pfeiffer szindrómától szenvedő gyerekek igen jó eséllyel élik meg a felnőttkort. Megfelelő odafigyeléssel, műtétekkel és fizikai terápiával igen látványos eredmények érhetőek el. Az esetek többségében az 1-es típus alakul ki, a 2-es és 3-as típusú betegek esetében a jövőbeni kilátások nagyban attól függnek, hogy milyen szervek érintettek a korai csontösszeolvadás miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mikrokefália - ezek a tünetek utalhatnak a betegségre

ked szept 8 , 2020
A mikrokefália egy ritka neurológiai állapot, amely során a csecsemő feje lényegesen kisebb, mint más azonos korú és nemű gyermekek feje. Néha már születéskor is észlelhet a mikrokefália, például, ha megfigyelik, hogy az agy rendellenes módon fejlődik a méhben, vagy […]
Mikrokefália

Ez is érdekelheti