Dongaláb – Minden, amit érdemes tudnia róla!

A dongaláb a lábfej egyik rendellenesége, ami általában a születéskor jelenik meg, amikor a baba lába kicsavarodik a szabályos pozíciójából. A dongaláb esetén az izmokat összekötő szövetek és inak rövidebbek a normálisnál.

A dongaláb igen gyakori születési rendellenesség, ami lehet enyhe vagy súlyos – amennyiben mindkét láb esetében jelentkezik a probléma, úgy az orvosok azt tanácsolják, hogy a lehető leghamarabb kezdjék el a szülők a gyermek kezelését.

A legtöbb esetben a dongaláb műtét nélkül is igen jó eredményekkel kezelhető, ritkább esetekben azonban előfordulhat, hogy későbbi beavatkozásra lehet szükség.

A tünetek kezelési lehetőségei

Amennyiben gyermekének dongalába van, úgy a tünetek az alábbiak lehetnek:

 • a lábfej felső része általában lefelé és befelé csavarodik, növelve az ívet és befelé fordítva a sarkot
 • a lábfej olyan erősen elfordulhat, hogy valójában úgy néz ki, mintha fejjel lefelé lenne
 • az érintett láb rövidebb vagy kisebb lehet
 • az érintett láb vádliizmai általában fejletlenek

A kinézet ellenére azt fontos tudni, hogy a dongaláb alapvetően nem fájdalmas.

A dongaláb kialakulásának oka

A tünetek kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, nagy valószínűséggel a genetika és a szülési környezet is szerepet játszhat megjelenésükben.

A dongaláb kialakulásának kockázati tényezői

A fiúgyermek esetében kétszer akkora eséllyel alakulnak ki a tünetek, mint a lányoknál. Ezen kívül az alábbi tényezők jelenhetnek meg, mint kockázati tényező:

 • Családi háttér: amennyiben családjában előfordult korábban dongaláb, úgy Önnél vagy gyermekeinél is nagyobb valószínűséggel jelenhet meg.
 • Születési állapotok: bizonyos esetekben a dongaláb születési rendellenességek részeként jelenik meg.
 • Dohányzás: a terhesség időszaka alatt történő dohányzás jelentősen növeli a dongaláb kialakulásának esélyét
 • Kevés magzatvíz a terhesség alatt: a nem elegendő magzatvíz az anyamében szintén növelheti a tünetek kialakulásának esélyét

A dongaláb lehetséges komplikációi

Általában komoly problémát nem okoz, ha megfelelő időben elkezdik a szükséges kezelések alkalmazását. Azonban, az alábbi kellemetlenségek és nehézségek megjelenhetnek:

 • az érintett láb/lábak kevésbé lesznek rugalmasok
 • az érintetett láb/lábak rövidebbek lehetnek, de ezek nem okoznak jelentős mobilitási problémákat
 • az érintett lábon a vádliizomzat kisebb lehet
Dongaláb – Minden, amit érdemes tudnia róla!
1. kép – Dongaláb – Minden, amit érdemes tudnia róla!

Ha valamilyen oknál fogva elmaradnak a korai kezelések, úgy az alábbi gondok alakulhatnak ki:

 • ízületi gyulladások
 • megváltozott „én-kép”: a lábbal kapcsolatos problémák bizonyos gyermekeknél megváltozott „én-kép”-et eredményezhet (mit gondolnak rólam a többiek, fura vagyok és így tovább)
 • a normális járás képességének elvesztése

Diagnózis

Leggyakrabban az orvos azonnal észreveszi a dongalábat a gyermeknél a születést követően. Ritkább esetekben röntgenfelvételre is sor kerülhet, ha a lehető legpontosabban szeretnék meghatározni a probléma súlyosságát.

A terhesség 20. hetében végzett ultrahangos vizsgálatok során, már láthatóvá válnak a tünetek. Bár a születés előtt semmit nem lehet tenni a probléma megoldása érdekében, mégis a szülők számára megfelelő felkészülési időt adhat a dongaláb részletes megismerésére és annak kezelési lehetőségeinek felkutatására.

Kezelési lehetőségek

Az újszülöttek csontjai és ízületei nagyon rugalmasok így a kezelések a szülést követő egy-két héten belül megkezdődhetnek. A kezelések legfőbb célja, hogy javítsa a gyermek lábának mobilitását, működését és megjelenését a járás megtanulása előtt. A kezelési lehetőségek lehetnek:

 • megfelelő nyújtási gyakorlatok (Ponseti-módszer)
 • műtét (ritka esetekben)

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

K-vitamin – az meg micsoda?

pén ápr 15 , 2022
A legtöbb ember soha nem halott a K-vitaminról. Alapvetően ritka vitaminforrásként jelenik meg a nyugati kultúrákban, pedig fontos szerepet játszik számos egészségügyi vonatkozásban. A K-vitamin hiány hosszútávon akár krónikus betegségek kialakulását is okozhatja. Mi az a K-vitamin? A K-vitamint 1929-ben […]
K-vitamin – az meg micsoda?

Ez is érdekelheti