Klór kiütés – Kezelése és megelőzése

Mi az a klór kiütés?

A klór egy olyan elem, amelyet a medencetulajdonosok a víz fertőtlenítésére használnak, így biztonságosabbá téve a vízben való úszást vagy a pezsgőfürdőbe való beszállást. Erőteljes fertőtlenítő képességének köszönhetően a tisztítóoldatokhoz is adják.

Bár a klórnak számos előnye van, ha szeret úszni, a gyakori kitettségnek negatív hatásai is lehetnek. Az elem száríthatja a bőrt, és irritációhoz vezethet, még akkor is, ha korábban rendszeresen úszott ilyen közegben és nem voltak bőrproblémái.

Ha úszás után klóros kiütése lesz, nem feltétlenül allergiás a klórra, csak érzékeny rá. Szerencsére vannak módszerek a klóros kiütések kezelésére anélkül, hogy teljesen el kellene kerülnie az úszást.

klór kiütés
A klór kiütés kialakulhat medencében használt túlzott mennyiségű tisztítószertől

Klór kiütés – Mik a tünetek?

A klóros kiütés okozhat viszketést a bőrön úszás után. Ezen kívül az egyéb tünetek a következők lehetnek:

  • viszkető, piros kiütés
  • hámlás vagy kérgesedés
  • kis dudorok vagy csalánkiütés
  • duzzadt vagy érzékeny bőr

A szemét és a légutakat is irritálhatja a klór, illetve észreveheti, hogy gyakran köhög és tüsszög, ha klórnak van kitéve.

Miben különbözik ez az úszás utáni viszketéstől?

Mind a klóros kiütés, mind pedig az úszási viszketés a az úszás után jelentkező tünetek közé sorolható. A klóros kiütés azonban a klórnak való kitettségre adott reakció, míg az úszási viszketést az édesvízben élő mikroszkopikus paraziták okozzák.

Ezek a paraziták a csigákból kerülnek a vízbe. Ha egy úszó kapcsolatba kerül velük, a paraziták befúródhatnak a bőrbe. Az eredmény kiütés, amely pattanásszerű reakciókat vagy apró pattanásokat okozhat. Ennek az állapotnak az orvosi neve „cercarialis dermatitis”.

A klóros kiütés és az úszási viszketés közötti különbség azonosítása gyakran attól függ, hogy hol úszott. A medencékhez klórt adnak, míg az édesvízhez nem. Ha egy medence jól karbantartott és megfelelő mennyiségű klórt használ, akkor nem lehetnek benne ezek a paraziták.

Az úszási viszketés nagyobb valószínűséggel jelentkezik, ha édesvízben vagy sós vízben úszik, különösen a part menti sekély vízben.

Mi okozza?

Nem minden úszónál jelentkezik klóros kiütés. Az emberek gyakran tapasztalnak klóros kiütést a klórnak való ismételt kitettség miatt. Az immunrendszer a klórt „idegen betolakodóként”, például baktériumként vagy vírusként azonosíthatja, és emiatt begyulladhat és irritálódhat. A klór eltávolíthatja a bőrön lévő természetes olajokat is, ami a bőr kiszáradását okozza.

Még ha meg is fürdik vagy leöblíti magát a klórnak való kitettség után, a klór egy része a bőrön marad. A folyamatos expozíció hosszan tartó irritációt okozhat. Ez azt jelenti, hogy a reakciók veszélyének kitettek közé tartoznak:

  • életmentők
  • profi takarítók
  • úszók

Előfordulhat, hogy a medence gondozói túl sok klórt adnak a medencéhez. A túlzott klórhatás irritáló lehet.

Klór kiütés – Hogyan kezelik?

A klóros kiütéseket általában vény nélkül kapható termékekkel lehet kezelni. Ide tartoznak a kortikoszteroid krémek, például a hidrokortizon. A legtöbb orvos azonban nem ajánlja, hogy hidrokortizonkrémet kenjen az arcra, mivel az elvékonyíthatja a bőrt, vagy a szájba és a szembe kerülhet.

Ha csalánkiütést tapasztal, alkalmazhat difenhidramin-krémet, vagy szedhet olyan gyógyszert, amely difenhidramint tartalmaz. Olyan testápolókat vagy testápolókat is vásárolhat, amelyek eltávolítják a klórt, és a bőr megnyugtatására szolgálnak.

Kerülje az erősen illatosított testápolókat, mivel ezek fokozhatják a klór okozta esetleges irritációt. Ideális esetben ezek segítenek csökkenteni a klóros kiütések előfordulását, és kényelmesebbé teszik az úszást és a tisztálkodást.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha súlyos allergiás reakciót tapasztal, például nem múló csalánkiütést vagy légzési nehézséget, sürgősségi orvosi ellátást kell kérnie.

A klóros kiütésekkel kapcsolatos további problémák diagnosztizálásában és kezelésében szakorvos – allergológus – segíthet. Ez igaz azokra is, akiknél klóros kiütés jelentkezik, de tervezik, hogy továbbra is ki vannak téve a klórnak, például az úszókra.

Ha a klóros kiütés nem reagál a vény nélkül kapható kezelésekre, keressen fel egy allergológust. Az allergológus erősebb kezeléseket, például vényköteles kortikoszteroid krémeket írhat fel.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Banán allergia - Amit feltétlen tudni kell róla

szo jún 4 , 2022
A banán népszerű gyümölcs. Egészséges nassolnivaló, remek reggeli, és turmixokban is finom. A legtöbb ember úgy gondol a banánra, mint az egyik első szilárd táplálékra, amit a babának is adhatunk. Vannak azonban olyanok is, akik teljesen el akarják kerülni a […]
banán allergia

Ez is érdekelheti