Lisztérzékenység tünetei – ezekre érdemes odafigyelnie!

Mi az a lisztérzékenység? Mik lehetnek a lisztérzékenység tünetei?

A lisztérzékenység egy olyan emésztőrendszeri rendellenesség, amelyet a gluténra adott rendellenes immunreakció okoz. A lisztérzékenység esetében az érintettek szervezete nem képes lebontani a glutén. Egyesek enyhe érzékenységet mutathatnak a gluténre, míg mások cöliákia betegségben szenvedhetnek, amely egy autoimmun rendellenesség.

Mik lehetnek a lisztérzékenység tünetei?

A lisztérzékenység tünetei általában a bél és emésztőrendszereket érintik, azonban a test más részeire is hatással lehetnek. A gyermekek és felnőttek általában más tünetekkel szembesülnek.

A lisztérzékenység tünetei gyerekeknél

A lisztérzékeny gyermekek fáradtnak és ingerlékenynek érezhetik magukat, magasságuk kisebb lehet egészséges társaikhoz képest. Nem ritka, hogy az említett tüneteket mellé még a kései pubertás is társulhat. Egyéb gyakori tünetek a következők:

A lisztérzékenység tünetei felnőtteknél

A lisztérzékenységben szenvedő felnőttek emésztési tüneteket tapasztalhatnak, a legtöbb esetben azonban a tünetek a test más részeit is érinthetik. Ezek a tünetek a következők lehetnek:

 • vashiányos vérszegénység
 • ízületi fájdalom és merevség
 • gyenge, törékeny csontok
 • fáradtság
 • rohamok
 • bőrbetegségek
 • zsibbadás és bizsergés a kezekben, lábakban
 • a fog elszíneződése vagy a zománc elvesztése
 • szabálytalan menstruáció
1. kép – A lisztérzékenység tünetei a megfelelő étrenddel azonnal enyhíthetők

Kik vannak kitéve nagyobb eséllyel a lisztérzékenység tüneteinek?

A lisztérzékenység leginkább családon belül jellemző, a kutatók szerint nagyjából 1/22 esélyük van elkapni a betegséget azoknak, akiknek családjaikban már korábban jelen volt a lisztérzékenység. Azoknál, akik más autoimmun betegségekben vagy bizonyos genetikai rendellenességekben szenvednek szintén nagyobb az esély a cöliákia kialakulására. A cöliákiához kapcsolódó állapotok az alábbiak lehetnek:

Hogyan történik a lisztérzékenység diagnózisa?

A diagnózis minden esetben fizikai vizsgálattal és kortörténettel kezdődik, illetve kezelőorvosa további vizsgálatok elvégzését is javasolhatja a megerősítés érdekében. A lisztérzékenységben szenvedőknél gyakran magas az antiendomysium (EMA) és a szöveti transzglutamináz (tTGA) antitestek szintje, amik vérvizsgálatok segítségével kimutathatók. A tesztek akkor a legmegbízhatóbbak, amikor a glutén még mindig étrendben van. A gyakran alkalmazott vérvizsgálatok:

 • teljes vérkép (CBC)
 • májfunkciós tesztek
 • koleszterin teszt
 • alkalikus foszfatáz szint teszt
 • szérum albumin teszt

Amennyiben a vérvizsgálatok nem járnak megbízható eredménnyel, úgy végső esetben felső endoszkópijai vizsgálatot javasolhat orvosa. A vizsgálat során egy vékony csövet vezetnek be lefelé a vékonybélbe, ami kamerával felszerelt. A valós idejű képnek köszönhetően a vizsgálatot végző orvos felmérheti a belek állapotát, illetve biopsziát is végezet, amennyiben szükségesnek ítéli meg.

Hogyan történik a lisztérzékenység tüneteinek kezelése?

A lisztérzékenység kezelésének egyetlen módja a glutén végleges eltávolítása az étrendből, ami lehetővé teszi a bélbolyhok gyógyulását és a tápanyagok megfelelő felszívódását. Orvosával közösen vagy táplálkozási tanácsadó segítségével kialakíthatnak egy új étrendet, amely egészséges és tápláló ételeket tartalmaz teljesen gluténmentesen.

A lisztérzékenység tünetei a glutén étrendből történő eltávolítását követően szinte azonnal javulhatnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy a glutén fogyasztását nem szabad addig abbahagyni, amíg a pontos diagnózis felállítása nem történt meg.

A lisztérzékenység tünetei egy kis odafigyeléssel viszonylag könnyedén észrevehetők, azonban a pontos diagnózis felállítása előfordulhat, hogy egy hosszú folyamat eredményeként állítható fel. Amennyiben Ön is tapasztalja a cikkünkben leírt tüneteket, úgy mindenképpen érdemes lehet felkeresnie háziorvosát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Nyirokcsomó duzzanat - miért jelenthet veszélyt?

csü ápr 8 , 2021
A nyirokcsomó duzzanat megértése érdekében szükséges elsőként tisztázni, hogy mi is az a nyirokcsomó, miért felelős, és mitől lehet duzzadt? A nyirokcsomók apró mirigyek, amelyek szűrik a nyirokfolyadékot, amely a nyirokrendszeren keresztül kering. Ezek fertőzésre, illetve daganatos betegségekre reagálva beduzzadhatnak. […]
1. kép - a nyirokcsomó duzzanat intő jele a keménysége és a fájdalma

Ez is érdekelheti