10 intő jel, ami vesebetegségre utalhat

Világszerte több mint 37 millió ember érintett valamilyen vesebetegségben és sokan nem is tudnak róla. A vesebetegségeknek számos testi tünetei lehetnek, azonban az emberek gyakran teljesen másnak tulajdonítják ezeket a jeleket. Pontosan ezen okokból kifolyólag a vesebetegségtől szenvedőknek csupán csak a 10%-ka van tisztában azzal, hogy ők érintettek az ilyen jellegű állapotokban.

A pontos diagnózis felállításához minden esetben vizsgálatokra van szükség, azonban léteznek olyan intő jelek, amelyek akár a vesebetegségek meglétét is jelezhetik. Cikkünkben most 10 ilyen jel kerül bemutatásra, amiket mindenképpen érdemes komolyan venned, ha rendszeresen tapasztalatod őket.

1. Fáradtság és nehézkes koncentráció

A veseműködés gyengülése különböző méreganyagok és szennyeződések felhalmozódásához vezethet a vérünkben, ami miatt sokkal fáradtabbnak és gyengébbnek érezhetjük magunkat, valamint a szellemi feladataink során a koncentrációnk is nehézkesebbé válik.

Sőt, a vesebetegségek gyakori szövődménye a vérszegénység is, ami szintén hasonló tüneteket okozhat. Itt azonban fontos megemlítenünk, hogy tartós állapotról beszélünk és nem arról van szó, hogy 1-2 alkalommal fáradtabb vagy mert például nem aludtad ki magad rendesen.

2. Alvászavarok

Amennyiben a veséid nem működnek megfelelően, úgy a különböző méreganyagok nem távoznak el szervezetedből a vizelések során, ez pedig problémákat okozhat az elalvásoknál is. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás pedig szintén fáradtsághoz és nehézkes koncentrációhoz vezethet, így ez a két tünet gyakran együtt jár.

3. Száraz, viszkető bőr

Az egészséges vesék eltávolítják a salakanyagokat a testünkből, aminek köszönhetően segítik vörösvértestek képződését, illetve a csontok erősségének megőrzését, sőt még a vérünk megfelelő ásványianyag szintjét is biztosítják. A száraz és viszkető bőr gyakran a már előrehaladott vesebetegségre utalhat, ami akkor alakul ki, amikor a vesék már nem képesek fenntartani az említett ásványianyag egyensúlyt.

4. Gyakori vizelési inger

Az éjszaka megjelenő gyakori vizelési inger szintén a vesebetegségre utalhat. Amennyiben a vesék szűrői nem működnek megfelelően, úgy fokozódhat a vizelési inger. Ez a tünet azonban nem minden esetben jelenti a vesék sérülését, lehet húgyúti fertőzés, illetve a férfiak esetében prosztata megnagyobbodás tünete is.

10 intő jel, ami vesebetegségre utalhat
1. kép – 10 intő jel, ami vesebetegségre utalhat

5. Véres vizelet

Az egészséges vesék általában a szervezetben tartják a vérsejteket, amikor a vérből kiszűrik a salakanyagokat, azonban, ha a vesék sérülnek, úgy ezek a vérsejteket elkezdenek beszivárogni a vizeletbe. Ez a tünet már igen súlyos és utalhat vesével kapcsolatos fertőzésekre, daganatokra vagy vesekövekre. Amennyiben ezt a tünetet tapasztalod, úgy azonnal kérj orvosi segítséget!

6. Habos vizelet

A túlságosan habos, illetve levegős vizelet a fehérjét jelzi a szervezetünkben. Ezt a habot úgy kell elképzelned, mint amikor a tojásrántotta készítés során kicsapódik a tojásfehérje. Ez annak köszönhető, hogy a vizeletben megtalálható általános fehérje az albumin pontosan ugyanaz, mint a tojásban.

7. Tartós puffadás a szemek körül

A vizeletben lévő fehérje annak a korai jele, hogy vesék szűrői megsérültek, így a fehérje a vizeletbe szivároghat. Pontosan ezért, a szem körül megjelenő tartós puffadás azt jelenti, hogy a test egyre több fehérjét próbál kiszivárogtatni és nem tudja azt megfelelően a testben tartani.

8. Bedagadt bokák és lábfejek

A csökkent veseműködés nátrium visszatartáshoz vezethet, ami duzzanatot okozhat a lábakban és a bokákban. Ez a tünet azonban nem kizárólag a vesebetegségből fakadhat, előfordul, hogy már meglévő szív vagy májbetegséget, illetve krónikus lábvénás problémát jelez.

9. Étvágytalanság

Az étvágytalanság nagyon sok dologból fakadhat, így a vesebetegség megléte nem minden esetben arányos a tünet jelenlétével. Az étvágytalanság abból az okból alakulhat ki, hogy a méreganyagok felhalmozódnak a szervezetben, ami még az étvágyat is érintheti.

10. Izomgörcsök

A felboruló elektrolit egyensúly akár a nem megfelelően működő vesék miatt is kialakulhat. Például az alacsony kalciumszint, illetve a rosszul szabályozott foszfor mind-mind hozzájárulhatnak az izomgöcsök megjelenéséhez.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy több olyan intő jel is létezik, ami valamilyen vesebetegségre utalhat. Az étvágytalanság vagy a fáradtság, illetve az izomgörcsök általánosabb tünetek, amelyek nem minden esetben utalnak a vesék gyengülő funkciójára, azonban a véres vagy habos vizelet már erőteljesen árulkodhat arról, hogy valami nincs rendben a veséinkkel.

Röviden, mindig figyeld tested jelzéseit és semmiképpen se hagyd figyelmen kívül a rendszeresen visszatérő vagy tartósan fennálló tüneteket, ha kételyed van, inkább fordulj háziorvosodhoz szakszerű segítségéért.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

8 intő jel, ami szívinfarktusra utalhat

sze nov 8 , 2023
A szívinfarktus nem játék és a korai tünetek felismerése túlzás nélkül életet menthetnek. A megfelelő ismeretek elsajátítása és testünk rezgéseinek fokozott figyelemmel történő követése mind-mind olyan tevékenység, ami segíthetnek a tünetek időben történő felismerésében. De vajon mik azok a tünetek, […]
8 intő jel, ami szívinfarktusra utalhat

Ez is érdekelheti