Vas hiány tünetei – 7 árulkodó jel, amire érdemes figyelnie

A vas hiány tünetei akkor fordulnak elő, amikor a testben nem áll rendelkezésre elegendő ásványi vas. De miért is van szükségünk vasra?

A hemoglobin a vörösvérsejtekben megtalálható olyan fehérje, amely az oxigént szállítja a testünk különböző részeire. Ha nem áll rendelkezésre elegendő vas, úgy az kihatással lehet a megfelelő mennyiségű hemoglobin termelésre is.

Ha a szervezetünkben nincs elegendő hemoglobin, akkor a szövetek és izmok nem kapnak elegendő oxigént, ahhoz, hogy hatékonyan tudjanak dolgozni. Ezt az állapotot nevezik anémiának. Annak ellenére, hogy a vérszegénységnek különböző típusai vannak, világszerte a vashiányos vérszegénység a leggyakoribb.

A vas hiány tüneteinek kialakulása legtöbbször az alábbi okokhoz vezethetők vissza:

  • nem megfelelő vasfogyasztás olyan étrend miatt, amely nem biztosítja a szükséges ásványi anyagokat
  • gyulladásos bélbetegségek
  • vérveszteség
  • belső vérzés
  • megnövekedett vasigény (kifejezetten terhesség alatt jelentkezik a nők esetében)

A vas hiány tünetei kortól és nemtől függetlenül bárkitől megjelenhetnek, sőt léteznek olyan emberek is, akiknél semmilyen tünet nem jelentkezik függetlenül attól, hogy nem áll rendelkezésre elengedő vas a szervezetükben.

A vas hiány leggyakrabban jelentkező tünetei az alábbiak lehetnek.

1. Szokatlan fáradtság

A fáradtság érzete az egyik leggyakoribb tünete a vashiánynak. Ez a fajta fáradtság azért következik be, mert a szervezben nem áll rendelkezésre elengedő hemoglobin. A megfelelő mennyiségű hemoglobinok nélkül nem jut elengedő oxigén a szükséges szövetekbe és izmokba, így azokat fáradtabbak lesznek.

1. kép – A vas hiány tünetei között akár a szokatlan fáradtság is megjelenhet

A fáradtság napjainkban szinte népbetegségnek számít, így sokan nem is gondolnák, hogy akár a vas hiánya is állhat a háttérben, azonban sok vashiányos ember esetében a fáradtsághoz még társulhat nehézkes koncentráció és gyengeség is.

2. Sápadtság

A vas hiány tünetei között megjelenhet a sápadt, halvány bőr, ami leginkább az alsó szemhéjakon látszik meg a legjobban. A vörösvérsejtekben található hemoglobin felelős a vér vörös színéért, így a vashiányos embereknél a bőr elveszítheti egészséges színét vagy melegségét.

Ez a fajta sápadtság akár megjelent az egész testen vagy bizonyos területekre korlátozódhat. Ezek a területek lehetnek:

  • arc
  • íny
  • ajkak vagy alsó szemhéjak belseje
  • körmök

Ezek általában a leginkább árulkodó jelek, amik a vas hiányos állapotra utalhatnak.

3. Légszomj

A vas hiány tünetei között megjelenhet a légszomj is, hiszen a szervezetünknek oxigénre mindenhol szüksége van. Amennyiben nem áll rendelkezésre megfelelő hemoglobin, úgy a testünk megpróbál több oxigént előállítani a szükséges területekhez, ami akár légszomjhoz, megnövekedett légzési sebességhez vezethet.

Amennyiben Ön kifullad a normál, napi tevékenységei közben mint gyaloglás, lépcsőzés úgy mindenképpen érdemes kivizsgáltatnia szervezete vas szintjét.

4. Fejfájás és szédülés

A vashiány akár fejfájást is okozhat, különösen a nőknél. A fejfájás és a szédülés ritkábban jelentkező tünet a vashiány esetében, azonban bizonyos embereknél előfordulhat. A tudomány jelen állása szerint a vashiány és a fejfájás közötti kapcsolat még mindig nem világos.

Bár a fejfájásnak számok oka lehet, a gyakori, rendszeresen visszatérő fejfájás és szédülés akár a vas hiány miatt is kialakulhat.

5. Szívdobogásérzés

Az észrevehető szívverés vagy más néven szívdobogás a vashiányos vérszegénység másik tünete lehet. A vashiány és a szívproblémák közötti összefüggéseket még jelenleg is vizsgálják, de mindenképpen összefüggésbe hozható az oxigénellátással.

A szervezetben megtalálható alacsony hemoglobin szint azt jelenti, hogy a szívnek különösen keményen kell dolgozni annak érdekében, hogy ellássa a szervezetet a szükséges oxigénnel. Ennek egyik következménye lehet a szívverés és szívdobogás gyakori érzése. Szélsőséges esetekben a szív megnagyobbodhat, ami szívelégtelenséghez vezethet, azonban ez igen ritka állapot, hosszú ideig fennálló vashiány esetén is.

6. Száraz és töredezett haj

A vas hiány tünetei között akár a száraz, töredezett haj is megjelenhet, hiszen az egészséges hajhoz és hajnövekedéshez ugyan úgy szükség van oxigénre, mint az izmok működéséhez. Amennyiben a haj és a bőr oxigénhiányos állapota kerül, úgy az szárazzá és gyengévé válhat. Bizonyos esetekben az említett állapotokhoz akár hajhullás is társulhat.

7. Nyugtalan láb szindróma

A vashiány akár nyugtalan láb szindrómához is vezethet. A nyugtalan láb szindróma esetében az érintettek erős késztetést éreznek a lábak nyugalmi helyzetben történő megmozgására. Kellemetlen, furcsa és viszkető érzések is jelentkezhetnek a lábakban, éjjelente ebből kifolyólag az alvás nehézkesebb lehet.

A nyugtalan láb szindróma okai nem teljesen ismertek, azonban a vashiányos vérszegénységben érintettek közel 25%-nál megjelenik ez a tünet és kilencszer nagyobb eséllyel alakul ki a jelenség.

Ahogyan Ön is láthatja a vas hiány tünetei igen változatosak lehetnek, azonban minden esetben érdemes lehet egy egyszerű vérvétellel felméri szervezetünk vasmennyiségét, akár az említett tünetektől függetlenül is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Cri du chat szindróma (macskanyávogás) - Meg lehet előzni?

vas márc 21 , 2021
Mi a cri du chat szindróma? A Cri du chat szindróma genetikához kapcsolható jelenség. Maccskanyávogásnak vagy 5P- (5P-mínusz) szindrómának is nevezik. Ritka állapot, újszülötteknél 1 a 20000-50000 között fordul elő, melyről a Genetics Home egy tanulmányt adott ki. De ez […]
Cri du chat szindróma

Ez is érdekelheti