Haj vitamin – valóban működik?

A hajat számos kultúrában a szépség és az egészség jelének tekintik, azonban rengeteg ember számára kihívás elérni, hogy a haj egészségesen növekedjen. Ez azonban kedvezett a haj vitamin piacnak.

A haj vitaminokat és a különféle kiegészítőket a készítők úgy hirdetik, hogy megoldást nyújtanak többféle hajjal kapcsolatos problémára, azonban a szkeptikusok szerint hiányzik a használatukat alátámasztó tudományos bizonyíték. Emiatt érdemes lehet utánanézni annak, hogy az általunk kiválasztott haj vitamin valóban hatásos-e.

Cikkünkben a haj vitaminokat és azok hatékonyságát vizsgáltuk.

Mi az a haj vitamin?

A haj vitamin egy olyan étrendkiegészítő, amely állítólag jótékony hatással van a haj egészségére. A népszerű márkák úgy hirdetik magukat, hogy termékeik javíthatják a haj növekedését, fényét, vastagságát és szilárdságát.

A rengeteg termék közül feltűnhet, hogy a különböző készítmények sok hasonló összetevőket tartalmaznak, köztük biotint, C- és E-vitamint, kollagént, folsavat és omega-3 zsírsavakat. Emellett a ginzeng is népszerű alapanyag, amely egyesek szerint erősítheti a hajat.

Mely tápanyagok segítik a haj egészségét?

A haj egészségét többek között az az életkor, a genetika, a hormonszintek, az egészségügyi állapotok, az étrend, a stressz és a hajkezelések is meghatározhatják. Mivel ilyen sok tényező befolyásolja a haj egészségét nehéz lehet feltárni a hajjal kapcsolatos probléma okát.

Haj vitamin - valóban működik?
1- kép – Vajon tényleg megoldást nyújthat a haj vitamin?

Az egészségtelen haj tünete lehet az észrevehető hajhullás vagy elvékonyodás, a növekedés hiánya, a szárazság, a gyengeség vagy a törékenység.

A legtöbb esetben az étrend és az életmód javítása segítheti az egészséges hajat, főleg, ha az alábbi tápanyagokból a megfelelő mennyiséget juttatjuk a szervezetbe:

  • Fehérje
  • A vitamin
  • B12 vitamin
  • C vitamin
  • D vitamin
  • E vitamin
  • Biotin (B7)
  • Vas
  • Szelén
  • Cink

A fehérje különösen fontos a haj növekedéséhez, mivel ez a haj fő építőköve. Ezenkívül a B-vitaminok, a vas, valamint a C- és D-vitamin hiánya hajhullással, gyenge hajnövekedéssel és gyenge hajjal is összefüggésbe hozható.

A fokozott hajhullást sok esetben a rendkívül alacsony kalória- és zsírtartalmú diéták is okozhatják, például bizonyos fogyókúrás étrendek. Sőt, a vegán étkezési szokások miatt is kialakulhat hajhullás, mivel teljes élelmiszercsoportokat eltávolítanak az étrendből.

A haj vitamin hatékonysága

A hajvitaminok és hajkiegészítők széles körben elterjedt használata ellenére csekély mennyiségű klinikai adat áll rendelkezésre a hajbetegségek kezelésében való képességük alátámasztására.

A legtöbb tanulmány megállapította, hogy a hajkiegészítők alkalmazása csak azoknál hatásosak, akiknél a hajproblémákat a meglévő tápanyaghiány okozza.

Egy 2016-os tanulmány 541 hajhullásban szenvedő nőt vizsgált, amely során felfedezték, hogy 38%-uk biotinhiányos. A kutatásban résztvevők úgy vélték, hogy a hajhullás fennmaradó eseteit más tápanyaghiányok vagy olyan állapotok okozták, mint a pajzsmirigy-rendellenességek.

Ezenkívül 2013-ban is végeztek egy kutatást, amelyben kiderült, hogy a hajhullásban szenvedő nők vasszintje jelentősen alacsonyabb volt.

Ennek ellenére a hajvitaminokhoz általában hozzáadott tápanyagok (például a biotin és a C-vitamin) hiányosságai ritkák. Ezen tápanyagok bevitele (ha az nincs hiányban) valószínűleg nem javítja a haj növekedését vagy egészségét.

Ezenkívül a vas-kiegészítők káros mellékhatásainak kockázata miatt a legtöbb országban receptre van szükség ennek az ásványi anyagnak a nagy dózisú beszerzéséhez.

Sajnos jelenleg kevés bizonyíték áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a vasat, biotint, B-vitaminokat, C-vitamint, cinket, szelént és folsavat tartalmazó hajhullás-kiegészítők javítják a haj egészségét vagy növekedését. Sőt, egyes kiegészítők akár súlyosbíthatják a hajhullást, vagy tápanyag-mérgezést okozhatnak.

Mielőtt bármilyen étrendkiegészítőt szedne a hajnövekedés elősegítésére, konzultáljon egy egészségügyi szakemberrel, hogy együtt feltárják a hajhullás egészségügyi okait, valamint hogy megállapítsák az esedékes vitamin hiányt, amelyet az étrend módosításával is pótolni tudna.

Mit tegyen, ha hajproblémái vannak?

Hajprobléma esetén először mindenképp ügyeljen arra, hogy egészségesen táplálkozzon, mielőtt hajvitamint szedne. Az étrendje tartalmazzon sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, fehérjét és egészséges zsírokat. Ezekkel az ételekkel biztosíthatja azt, hogy a szervezete megkapja a megfelelő hajnövekedéshez szükséges tápanyagokat.

Ezenfelül a megfelelő alvás, a stressz kezelése és a rendszeres testmozgás is hozzájárulhat az egészséges hajhoz. Ha szervezete jól működik, jobban tudja támogatni az olyan nem alapvető funkciókat, mint az egészséges haj növekedése.

Viszont ha az életmódváltás sem segít, forduljon egészségügyi szakemberhez, hogy segítsen meghatározni az egyéb lehetséges problémákat.

Összefoglalva

Jelenleg egyetlen kutatás sem bizonyítja 100%-osan, hogy a hajvitaminok és -kiegészítők elősegítik a haj növekedését, megakadályozzák a hajhullást, vagy javítják az egészséges haj egyéb aspektusait, például a szárazságot, a fényt és a vastagságot.

Ritka esetekben, amikor tápanyaghiány áll fenn, a kiegészítők szedése javíthatja a haj minőségét. A kalória-, zsír- vagy fehérjeszegény étrend összefügghet a hajhullással.

A legtöbb egészséges ember számára a hajkiegészítők szedése valószínűleg nem jár előnnyel. A haj vitamin szedése helyett érdemes lehet a változatos étrendre összpontosítani, amely olyan élelmiszereket tartalmaz, amelyek ellátják a szervezetet az egészséges haj előállításához szükséges tápanyagokkal.

Ha azt gyanítja, hogy a hajproblémái valamilyen más egészségügyi problémára vezethető vissza, forduljon egészségügyi szakemberhez.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Ciszta a mellben - Mikor kell orvoshoz fordulni?

szo dec 3 , 2022
Az emlőciszták folyadékkal teli zsákok a mell belsejében. Ezek általában nem rákosak, azaz jóindulatúnak mondhatók, előfordulhat egy vagy akár több ciszta is a mellben. A ciszta a mellben tapintásra gyakran olyan érzés, mint egy szőlőszem vagy egy vízzel teli lufi, […]
ciszta a mellben

Ez is érdekelheti