Rheumatoid arthritis – Minden amit érdemes tudni róla

Mi a rheumatoid arthritis?

A rheumatoid arthritis (RA) egy autoimmun betegség, amely ízületi fájdalmat és károsodást okozhat az egész testében.

Az ízületi károsodás, amelyet a RA okoz, általában a test mindkét oldalán fordul elő.

Tehát, ha az egyik karja vagy lába ízületét érinti, valószínűleg az a másik kar vagy a láb esetében az ízületet is érinti. Ez az egyik módja annak, hogy az orvosok megkülönböztessék a RA-t az artritisz más formáitól, mint például az osteoarthritis (OA).

A kezelések akkor a leghatásosabbak, ha a RA-t korán diagnosztizálják, ezért fontos, hogy tudjuk, mely tüneteket lehetnek az előjelei. Ebben a bejegyzésben megtalálja a szükséges összes információt a RA-ról. A típusoktól és a tünetektől kezdve az otthoni gyógymódokig, étrendig és más kezelésekig.

Rheumatoid arthritis tünetei

A RA egy krónikus betegség, melyet ízületi gyulladás és fájdalom jellemez. Ezek a tünetek időszakosan fordulnak elő, ahol a kitöréseket, intenzív megjelenést tünetmentes időszak követ. Ezeket remissziós időszakoknak nevezik, amikor a tünetek teljesen eltűnnek.

Míg a RA tünetei a test több szervét érintheti, a rheumatoid arthritis együttes tünetei a következők:

 • ízületi fájdalom
 • ízületi duzzanat
 • ízületi merevség
 • ízületi funkciók és deformációk elvesztése

A tünetek enyhe és súlyos között változhatnak. Fontos, hogy ne hagyja figyelmen kívül a ezeket, még akkor is, ha csupán időszakosan vannak jelen. A RA korai jeleinek ismerete segít Önnek és kezelőorvosának, a jobb kezelésében és kezelésében.

rheumatoid arthritis
A rheumatoid arthritis tünetei a kézfejen

Rheumatoid arthritis diagnózisa

Az rheumatoid arthritis diagnosztizálása időt vehet igénybe, és több laboratóriumi tesztet követelhet meg a klinikai vizsgálati eredmények megerősítéséhez. Az egészségügy számos eszközt fog használni a RA diagnosztizálásához.

Először megkérdezik a tüneteit és kórtörténetét. Emellett fizikálisan megvizsgálják az ízületeit is, ezek a következők lehetnek:

 • duzzanat és bőrpír keresése
 • az ízületi funkció és a mozgástartomány vizsgálata
 • a reflexek és az izomerő tesztelése

Ha Rheumatoid arthritis-ra gyankodnak a vizsgálatok után, akkor valószínűleg reumatológushoz fogják Önt tovább küldeni.

Mivel egyetlen vizsgálat sem tudja megerősíteni a RA diagnózisát, a szakorvos vagy a reumatológus több különféle vizsgálatot végezhet a továbbiakban.

Megvizsgálhatják a vérét bizonyos anyagok, például antitestek szempontjából, vagy ellenőrizhetik az akut fázisú reagensek (forrás) szintjét, amelyek megemelkednek a gyulladásos tünetek során. Ezek a RA jelei lehetnek és segíthetnek a diagnózis támogatásában.

Igényelhetnek bizonyos képalkotó vizsgálatokat, például ultrahangos, röntgen vagy MRI.

A tesztek nem csak azt mutatják, hogy ízületkárosodás történt-e, hanem azt is, hogy a sérülés milyen súlyos.

Néhány RA-ban szenvedő ember számára más szervrendszerek teljes értékelését és monitorozását is javasolhatjuk.

Vérvizsgálat rheumatoid arthritis esetén

Különböző típusú vérvizsgálatok segíthetnek az egészségügyi szakemberek vagy a reumatológusok számára annak megállapításában, hogy van-e RA. Ezek a tesztek a következők lehetnek:

 • Rheumatoid factor teszt. Az RF vérvizsgálat ellenőrzi a reumatoid faktor nevű fehérjét. A magas rheumatoid faktor összefüggésben áll az autoimmun betegségekkel, különösen a RA-val.
 • Antitrullinált protein ellenanyag-teszt (anti-CCP). Ez a teszt olyan antitestet keres, amely RA-val társul. Azok az emberek, akiknél ez az ellenanyag jelen van, általában meg fog betegedni. Azonban nem mindenki, akinél RA van, pozitív ezen antitest tesztre. Az anti-CCP Ab inkább RA-ra vonatkozik, mint az RF-tesztre
 • Antinukleáris antitest teszt. Az antinukleáris antitest teszt során megvizsgálják az immunrendszerét annak megállapítása érdekében, hogy termel-e ellenanyagokat. A szervezet antitesteket állíthat elő, reagálva sokféle állapotra, beleértve a RA-t is.
 • Vérsüllyedés. Az ESR-teszt segít meghatározni a test gyulladásának mértékét. Az eredmény megmondja orvosának, hogy van-e gyulladás vagy nincs, ez azonban nem jelzi a gyulladás okát.
 • C-reaktív protein teszt. Súlyos fertőzés vagy jelentős gyulladás a test bármely részén kiválthatja a májban a C-reaktív protein előállítását. Ennek a gyulladásos jelenségnek a magas szintje társul a RA-hoz.

Rheumatoid arthritis kezelése

A Rheumatoid arthritis nem gyógyítható, de vannak kezelések, amelyek segítenek a tünetek enyhítésében.

A rheumatoid artritisz (RA) mind a betegeket, mind az orvosokat nagy kihívás elé állítja. Mire meghatározzák a legjobb módszereket a tünetek kezelésére és az állapot előrehaladásának lassítására sok idő telhet el, ezért fontos, hogy már időben forduljunk szakorvoshoz, amennyiben a tüneteket észleljük.

A közelmúltban a kezelési stratégiák fejlődése folyamatosan javuló eredményeket és életminőséget segített elő a rheumatoid arthritisben szenvedőknél. A célzott RA kezelése olyan kezelési filozófia, amelyet a reumatológusok alkalmaznak a betegség hatékony kezelésére.

A célzott kezelési módszer kevesebb tünetet és magasabb remissziós arányt eredményezett azoknál, akik RA-ban szenvednek. A kezelési stratégia magában foglalja:

 • egy speciális vizsgálati cél kitűzése, amely jelzi a remissziót vagy az alacsony betegségi állapotot
 • akut fázisú reagensek tesztelése és havi megfigyelés elvégzése a kezelési terv előrehaladásának felmérése érdekében
 • ha nem történik előrelépés, azonnal át kell váltani a gyógyszeres kezelést.

A RA kezelése segít kezelni a fájdalmat és szabályozni a gyulladásos tüneteket, amely sok esetben remissziót eredményezhet. A gyulladás csökkentése hozzájárulhat a további ízületi és szervi károsodások megelőzéséhez.

A kezelések magukban foglalhatják:

 • gyógyszerek
 • alternatív vagy otthoni gyógymódok (pl. infralámpa használata)
 • étrend változások
 • a testmozgás meghatározott típusai

Az egészségügyben dolgozó szakrovosok a legjobb tudásukkal vannak azon, hogy meghatározzák az igényeinek megfelelő kezelési tervet.

Sok ember számára ezek a kezelések segítik az aktív életvitel kialakítását és csökkentik a hosszú távú szövődmények kockázatát.

A rheumatoid arthritis gyógyszerei

Sokféle gyógyszer létezik RA számára. Ezen gyógyszerek némelyike segít enyhíteni a fájdalmat és gyulladást. Néhány segít csökkenteni a a nehéz időszakok lefolyását és korlátozni az okozott károkat.

A következő gyógyszerek segítik a fájdalom és a gyulladás csökkentését a RA előtörő időszakai során:

 • nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-k)
 • kortikoszteroidok
 • acetaminofen

A következők pedig lelassítják a RA által a testeben okozott károk mértékét:

 • Betegséget módosító antireumatikus gyógyszerek (DMARD-k). A DMARD-k úgy működnek, hogy megakadályozzák a test immunrendszeri válaszát. Ami elősegíti a RA progressziójának lelassítását.
 • Biológiai anyagok. Ezek az új generációs biológiai DMARD-k célzott választ adnak a gyulladásra, ahelyett, hogy megakadályozzák a test teljes immunrendszeri válaszát. Hatékony kezelés lehet azok számára, akik nem reagálnak a hagyományosabb DMARD-kkal szemben.
 • Janus kináz (JAK) gátlók. Ezek a DMARD új alkategóriája, amelyek blokkolják az immunválaszokat. Olyan gyógyszerek, amelyeket az egészségügy felhasználhat az ízületek gyulladásának megakadályozására és az ízületek károsodásának megakadályozására, amikor a DMARD és a biológiai DMARD nem működne az Ön esetében.

Otthoni gyógymódok a rheumatoid arthritis-ra

Bizonyos otthoni gyógymódok és életmód változtatások javíthatják az életminőségét, ha RA-val élünk együtt. Ez magában foglalja a testmozgást, a pihenést és a segédeszközöket.

Mozgás

Az alacsony hatású gyakorlatok javíthatják az ízületek mozgási tartományát és növelik a mozgékonyságot. A gyakorlatok erősítik az izmokat is, ami segíthet enyhíteni az ízületekre ható nyomás mértékét.

Érdemes kipróbálni egy gyengédebb jógás terápiát is, amely segít visszanyerni az erőt és a rugalmasságot.

Pihenjen megfelelő ideig

Előfordulhat, hogy több pihenésre van szüksége a nehezebb időszakok során, és kevesebbre a remisszió során. A megfelelő alvás segít csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat, valamint a fáradtságot.

Hideg és meleg kezelés

A jeges pakolás vagy a hideg kompresszió segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat, valamint hatékonyak lehetnek izomgörcsök ellen is.

Alkalmazhat meleg kompressziót vagy forró fürdőt. Ezek segíthetnek a merevség csökkentésében.

Próbáljon ki segédeszközöket

Bizonyos eszközök, például merevítők nyugalmi helyzetben tarthatják az ízületeket. Ez hozzájárulhat a gyulladás csökkentéséhez.

A mankók segíthetnek megőrizni a mobilitást, még rosszabb időszakok idején is. Telepíthet például kapaszkodó rudakat és korlátokat a fürdőszobákba és a lépcsők mentén.

Rheumatoid arthritis diéta

Orvosa vagy dietetikusa gyulladásgátló diétát ajánlhat a tünetek kezelése érdekében. Az ilyen típusú étrend olyan élelmiszereket foglal magában, amelyekben sok omega-3 zsírsav található.

A magas omega-3 zsírsavtartalmú ételek a következők:

 • zsíros halak, például lazac, tonhal, hering és makréla
 • chia mag
 • lenmag
 • dió

Az antioxidánsok, például az A, C és E-vitamin, valamint a szelén szintén segíthetnek a gyulladás csökkentésében. Az antioxidánsokban magas élelmiszerek a következők:

 • bogyók, például áfonya, áfonya, goji bogyók és eper
 • étcsokoládé
 • spenót
 • vörös bab
 • pekándió
 • articsóka

A sok rost fogyasztása szintén fontos. Egyes kutatók szerint a rost hozzájárulhat a gyulladásos reakciók csökkentéséhez, amelyek csökkenthetik a C-reaktív fehérje szintjét. Fogyasszon teljes kiőrlésű ételeket, friss zöldségeket és friss gyümölcsöket. A szamóca különösen előnyös lehet.

A flavonoidokat tartalmazó ételek szintén segíthetnek elleni küzdelemben a test gyulladásában. A következők tartalmazzák:

 • szójatermékek, például a tofu és a miso
 • bogyók
 • zöld tea
 • brokkoli
 • szőlő

Amit nem eszik, az ugyanolyan fontos, mint amit eszik. Ügyeljen arra, hogy ne fogyasszon olyan ételeket amik kiválthatják a tünetetek! Ide tartoznak a feldolgozott szénhidrátok és telített zsírok.

Ha a megfelelő ételeket választja a gyulladáscsökkentő étrend betartásakor, akkor az segíthet a rheumatoid arthritis megfelelő kezelésében.

A rheumatoid arthritis típusai

Különböző típusú RA létezik. Ha megtudja, hogy melyik az Ön típusa, az segítheti orvosának a legjobb kezelési mód biztosításában.

RA típusai a következők:

 • Szeropozitív RA. Ha szeropozitív RA-nál van, akkor pozitív rheumatoid faktor vérvizsgálat eredménye van. Ez azt jelenti, hogy rendelkeznek antitestekkel, amelyek miatt immunrendszere támad az ízületekre.
 • Szeronegatív RA. Ha negatív RF vérvizsgálat eredménye és negatív anti-CCP eredménye van, de még mindig vannak RA tünetei, akkor lehet, hogy szeronegatív RA. Ha végül antitestek alakulnak ki, a diagnózist szeropozitív RA-ra változik-
 • Juvenilis idiopathiás arthritis (JIA). A juvenilis idiopathiás arthritis RA-ra utal a 17 éves vagy annál fiatalabb gyermekeknél. Ezt az állapotot korábban juvenilis rheumatoid arthritisnek (JRA) nevezték. A tünetek ugyanazok, mint más RA típusúak, de ezek tartalmazhatnak szemgyulladást és testi fejlődés problémát is.

Szeropozitív rheumatoid arthritis

A szeropozitív RA a leggyakoribb RA típus. Ez az ízületi gyulladás családokon belül fordulhat elő. A szeropozitív RA súlyosabb tünetekkel járhat, mint a szeronegatív RA.

A szeropozitív RA tünetei a következők lehetnek:

 • reggeli merevség, amely legalább 30 percig tart
 • duzzanat és fájdalom több ízületben
 • duzzanat és fájdalom a szimmetrikus ízületekben
 • reumás csomók
 • láz
 • fáradtság
 • fogyás

A rheumatoid arthritis nem mindig csak az ízületekre korlátozódik. Néhány szeropozitív RA-ban szenvedő ember gyulladást tapasztalhat a szemben, nyálmirigyekben, idegekben, vesékben, tüdőben, szívben, bőrben és erekben.

Rheumatoid arthritis okai

A RA pontos oka nem ismert. Úgy tűnik azonban, hogy bizonyos tényezők szerepet játszanak a RA kialakulásának vagy annak kialakulásának kockázatának növelésében.

A RA kockázatát növelő tényezők a következők:

 • nőnek lenni
 • családtagjai között megtalálható a betegség

A RA kialakulását kiváltó tényezők a következők:

 • bizonyos típusú baktériumok, például periodontális betegséggel kapcsolatos expozíció
 • anamnézisében olyan vírusos fertőzések vannak, mint például az Epstein-Barr vírus, amely mononukleózist okoz
 • trauma vagy sérülés, például csonttörés vagy törés, ízület diszlokációja és ízületi sérülések
 • dohányzás
 • elhízás

Lehet, hogy az ok nem ismert, de számos kockázataa és kiváltó oka van.

Rheumatoid arthritis a kezekben

A kezekben lévő ízületi gyulladás alacsony szintű égő érzésként jelentkezhet, amelyet a nap végén érezhet. Végül olyan fájdalmat tapasztalhat meg, amely nem feltétlenül a kéz használatából fakad. Ez a fájdalom elég súlyos lehet, ha nem kezeli időben.

A következőket is érezheti:

 • duzzanat
 • vörösség
 • melegség
 • merevség

Ha az ízületek porca elkopik, akkor a kézben bizonyos alakváltozásokat észlelhet. A kéz, az ujjak és a nagy ízületekben őrlő érzés is lehet, ha a porc teljes mértékben leépül.

A betegség előrehaladtával a folyadékkal töltött zsákok vagy ízületi ciszták jellemzően a csuklón, térdben, könyökben, bokában és a kéz kis ízületeiben fejlődnek ki. Ezek a ciszták nem fordulnak elő szövődmények nélkül, és bizonyos esetekben ínszakadás léphet fel.

Az érintett ízületekben csomósodások is kialakulhatnak, úgynevezett csontfúrások. Az idő múlásával a csont megnehezítheti a kéz használatát.

Ha RA van jelen a kezében, akkor orvosa olyan gyakorlatokat fog végeztetni, amelyek elősegítik a mozgás és a funkció megőrzését.

A testgyakorlatok és más típusú kezelések segíthetnek a gyulladás csökkentésében és a betegség előrehaladásának megakadályozásában.

Rheumatoid arthritis kinézete

A RA leginkább a kezen és a lábon látható, különösen a betegség előrehaladtával, és akkor, ha nincs rá kezelési terv.

Az ujjak, a csukló, a térd, a boka és a lábujjak duzzadása gyakori. A szalagok károsodása és a lábak duzzanata RA-ban szenvedő személyek számára nehézségeket okozhat a járásban.

Ha nem kap megfelelő kezelést, súlyos elváltozások alakulhatnak ki a kezekben és a lábakban. A kéz és az ujj deformációja görbült, karomszerű megjelenést okozhat.

A lábujjai karomszerű megjelenést is mutathatnak, néha felfelé hajolva, néha a lábfej alá deformálódva.

Emellett fekélyeket, bunionokat és kallusokat is észlelhet a lábon.

A reumás csomóknak nevezett kitüremkedések a test bármely részén megjelenhetnek, ahol az ízületek gyulladtak. Ezek mérete nagyon kicsitől egészen egy dió méretéig terjedhet, vagy még ennél is nagyobb formában, nagyobb, és klaszterekben fordulhatnak elő.

A különbség a rheumatoid arthritis és az osteoarthritis között

A RA-hoz hasonlóan az osteoarthritisben szenvedő emberek fájdalmas és merev ízületeket tapasztalhatnak, amelyek megnehezítik a mozgást.

Az OA-val szenvedő embereknek meghosszabbított aktivitás után ízületi duzzanat alakulhat ki, de az OA nem okoz olyan jelentős gyulladásos reakciót, amely általában az érintett ízületek bőrpírját okozza.

A RA-tól eltérően az OA nem autoimmun betegség. Kapcsolatos az ízületek természetes kopásával vagy trauma következményeként alakulhat ki.

Az OA leggyakrabban idősebb felnőtteknél fordul elő. Azonban néha a fiatalabb felnőtteknél is előfordulhat, akik egy adott ízületet folyamatosan túlterhelnek – például teniszezők és más sportolók -, vagy akik súlyos sérülést szenvedtek.

A RA egy autoimmun betegség, és az ízületi károsodását nem a normál kopás okozza. Ennek oka az, hogy a test megtámadja magát.

A rheumatoid arthritis örökletes?

A rheumatoid arthritis nem tekinthető örökletes betegségnek, mégis úgy tűnik, hogy családon belül előfordulás jellemző. Ennek oka a környezet, a genetikai, vagy a kettő kombinációja.

Ha olyan családtagjai vannak, akiknélmár volt RA, beszéljen orvosával, különösen, ha tartós ízületi fájdalom, duzzanat és merevség bármilyen tünetével rendelkezik, amely a mozgáshoz vagy a traumához nem kapcsolódik.

Ha a családban előfordult már rheumatoid arthritis, akkor az növeli a betegség kialakulásának kockázatát, és a korai diagnosztizálás nagy különbséget jelenthet abban, hogy a kezelés milyen hatékonyságú lesz.

Beszéljen kezelőorvosával

A rheumatoid arthritis olyan krónikus betegség, amely jelenleg nem gyógyítható. Ennek ellenére a legtöbb RA-val szenvedő embernek nincs állandó tünete. Ehelyett vannak tünetet produkáló időszakok, amelyet viszonylag tünetmentes időszakok követnek, melyeket remisszióknak hívnak.

A betegség lefolyása személyenként eltérő, a tünetek enyhék és súlyosak is lehetnek.

Noha a tünetek hosszabb ideig megállhatnak, a Rheumatoid arthritis által okozott ízületi problémák általában idővel súlyosbodnak. Ezért annyira fontos a korai kezelés, hogy késleltessük a súlyos ízületi károkat.

Ha bármilyen tünet jelentkezik, vagy aggálya van az rheumatoid arthritis-el kapcsolatban, forduljon háziorvosához, kezelőorvosához vagy szakemberhez.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Arcüreggyulladás - miért alakul ki?

ked jún 16 , 2020
A sinus fertőzés vagyis arcüreggyulladás olyan általános állapot, amely évente több millió embert érint. A fertőzés gyulladást okoz a melléküregekben (a homlok, az orr, az arccsontok mögött és a szem közöttt kis légzsákok) és az orrjáratokban, ezt a gyulladást nevezik […]
Arcüreggyulladás

Ez is érdekelheti