Bal mell alatti fájdalom – Vajon mi okozza a fájdalmat?

A bal mell alatti fájdalom számtalan ok miatt jelentkezhet, hiszen testünk bal oldalán több létfontosságú szerv is megtalálható. A bal mellkas alatt található meg többek között a szív, a lép, a gyomor, a hasnyálmirigy és a vastagbél. Amennyiben Ön bal mell alatti fájdalommal szembesül, úgy annak több, különböző oka lehet – néhány igen veszélyes lehet, más okok viszont teljesen ártalmatlanok.

A bal mell alatti fájdalom az alábbi okok egyike miatt jelentkezhet.

1. Szívinfarktus

A szívinfarktus csak Amerikában a szívbetegségek legfőbb halál oka, ezért nem ritka, hogy a bal mell alatti fájdalom esetén azonnal erre asszociálnak az érintettek. A szívinfarktus esetében az alábbi tünetegyüttesek jelenhetnek meg:

 • légszomj
 • hányinger és hányás
 • fáradtság
 • kellemetlen érzés a vállban, karban és állkapocsban
 • szorító érzés a mellkas területén

A szívinfarktus súlyos egészségügyi következményekkel járhat, így minden esetben hívjon azonnali orvosi segítséget, ha a leírt tüneteket tapasztalja!

2. Szívburok gyulladás (pericarditis)

A pericarditis a szívburok gyulladását jelenti, amely egy vékony, kétrétegű tasak, amely körbe öleli a szívünket. A rétegek között kevés folyadék található, annak érdekében, hogy megakadályozzák a súrlódást, amikor a szívünk dobog. Az említett rétegetek gyulladásos állapota különböző tüneteket eredményezhet, mint például a bal mell alatti fájdalom.

Szívburok gyulladás esetében a mellkasi fájdalom erősödhet köhögéskor, nyeléskor vagy fekvés közben. Előfordulhat olyan is, hogy kisugárzik a hátra, nyakra, vállakra.

3. Mellhártya gyulladás (pleurisy)

A mellhártya nem más, mint a tüdő és a mellkas vonalát behálózó szövetek összessége, vagy más néven pleurának is szokták nevezni. Amikor lélegzünk ezek a szövetek összedörzsölik egymást, ami normál esetben semmilyen problémát nem jelent, mivel a szövetek szaténok így semmilyen súrlódást nem generálnak egymás között.

Bal mell alatti fájdalom – Vajon mi okozza a fájdalmat?
1. kép – A bal mell alatti fájdalom egyik lehetséges oka akár a mellhártya gyulladás is lehet

Azonban amikor ezek a szövetek begyulladnak vagy elfertőződnek, akkor a duzzadást követően a szövetek dörzsölődése igen nagy fájdalommal járhat, ezt az állapotot nevezik a orvosi szakirodalomban pleuritisznek vagy pleuritisnek.

A mellhártya gyulladás tünetei akkor jelentkeznek, amikor a tüdőt körülvevő és a mellkasüreg belsejét borító membrán irritált és gyulladt lesz. A leggyakoribb okok a mellhártya gyulladás mögött a különböző vírusos fertőzések például influenza vagy bakteriális fertőzés, mint a bakteriális tüdőgyulladás. A bal mell alatti fájdalom mellett az alábbi tünetek jelentkezhetnek:

 • mellkasi fájdalom különösen légzéskor
 • sekély légzés (a fájdalmas, mély légzés elkerülése érdekében)

4. Bordaporc gyulladás

A bordaporc gyulladás esetében a bordákat mellkashoz rögzítő porc begyullad és ez akár a bal mell alatti fájdalomért is felelős lehet. Általában 40 év fölött jelentkezik és a nők esetében nagyobb valószínőséggel jelenik meg, mint a férfiaknál.

A bordaporc gyulladás okai között megjelenhet a borda sérülése, nehéz tárgyak emelése, fertőzés vagy ízületi gyulladás. További jelentkező tünetek lehetnek:

 • éles, nyomó fájdalom a mellkas környékén
 • köhögéssel vagy tüsszentés közben erősödő fájdalom

5. Mellkasi sérülések

A különböző balesek, esések és sportsérülések miatt a mellkas megrepedhet, eltörhet vagy zúzódhat, ami ezt követően mellkasi fájdalommal járhat. A sérülés mértétől függően a fájdalom akár további egészségügyi problémák jelenlétét is jelezhetik.

6. Gyomorhurut

A gyomor a testünk bal oldalának felső részén helyezkedik el. Bizonyos gyógyszerek, fertőzések, fűszeres ételek vagy a rendszeres alkohol fogyasztás nagyban növelheti a gyomor gyulladásának esélyeit. A mellkasi fájdalom mellett jelentkezhet még:

 • emésztési zavarok
 • hányinger és hányás
 • hasi teltség érzet (puffadás)
 • fájdalom a test bal felső részében

7. Hasnyálmirigy gyulladás

A hasnyálmirigy gyulladás tünetei között akár a bal mell alatti fájdalom is megjelenhet. A hasnyálmirigy egy hosszú, lapos mirigy, ami a gyomor mögött helyezkedik el a felső hasi szakaszban. A hasnyálmirigy olyan enzimeket állít elő, amelyek elősegítik az emésztést, továbbá fontos szerepet játszik a cukor feldolgozásában is.

A hasnyálmirigy gyulladás a legtöbb esetben hirtelen jelentkezik és akár napokig is eltarthat. Bizonyos esetekben krónikus hasnyálmirigy gyulladásról beszélhetünk – ebben az esetben a hasnyálmirigy rendszeresen begyullad, hosszan tartó folyamat eredménye.

A hasnyálmirigy gyulladás enyhe esetei kezelés nélkül is elmúlhatnak, azonban a súlyos esetet életveszélyes szövődményekkel járhatnak.

További jelentkező tünetek lehetnek:

 • felső hasi fájdalom
 • hátba sugárzó hasi fájdalom
 • hasfájás, ami rosszabbodik étkezést követően
 • láz
 • gyors pulzus
 • hányinger és hányás
 • puha hasfelület

8. Gyomorégés

Bizonyos esetekben a gyomorban található emésztő savak elkezdenek erodálni , ami égető érzést okozhat a nyelőcsőben és a mellkas felső részében. Előfordulhat az is, hogy az érintettek annyira erős tüneteket tapasztalnak, hogy összekeverik a szívinfarktussal.

Jelentkező tünetek lehetnek még:

 • éles, égető fájdalom
 • szorító érzés a mellkasban
 • fájdalom, ami evést vagy lefekvést követően jelentkezik
 • savanyú íz a szájban

Kilátások

A bal mell alatti fájdalom gyakran előfordulhat tekintettel arra, hogy a testünk bal felső részében több létfontosságú szerv is megtalálható. A fájdalom olykor intenzív lehet és a tünetek is aggasztók, azonban nem szabad egyből a legrosszabbra gondolni. Sok esetben megfelelő életmódbeli változtatásokkal és gyógyszeres kezeléssel nagyon jó eredmények érhetőek el a fájdalom kezelése szempontjából.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hogyan ismerjük fel a sárga köröm szindróma tüneteit?

szo szept 25 , 2021
A sárga köröm szindróma egy olyan ritka állapot, amely a kéz és lábujjkörmöket érinti. Azok az emberek, akiknél ez az állapot alakul ki, légzési problémákkal és nyirokrendszeri problémákkal is küszködnek, testük alsó részein duzzanatok találhatóak. A duzzanatot a nyirok felhalmozódása […]
sárga köröm szindróma

Ez is érdekelheti