Szédülés lelki okai – így üzen a test…

A szédülés lelki okai mögött több különböző érzés is meghúzódhat. A szédülés egy olyan hamis érzés, amikor úgy érezzük, hogy a világ forog körülöttünk. Valamikor annyira erős lehet az érzés, hogy hányingert és hányát is okozhat. Önmagában a szédülés nem ad okot az aggodalomra, amennyiben nem rendszeresen jelentkezik, azonban előfordulnak olyan estek is, amikor egy már meglévő egészégügyi állapot tünete lehet.

Mik lehetnek a szédülés lelki okai?

A lelki okok mögött az alábbi érzések húzódhatnak meg.

1. A szeretet és elfogadás iránti vágy

Emberként mindenkiben ott lakozik a szeretet és elfogadás iránti vágy. Sajnos nem mindenki tud részesülni ezekben az érzésekben gyerekkorban. A szeretet és az elfogadás hiánya felnőtt korban akár a szédülést is okozhat, aminek az az oka, hogy az illető úgy érzi, nem kiegyensúlyozott. A szédülés jelensége során pontosan az egyensúly érzetünket veszítjük el, ami szorosan egybefügg a lélek egyensúlyának kibillenésével. Ha gyerekkorunkban valamelyik igényünk hiányosan vagy abszolút nem kerül kielégítésre, úgy később akár testi tüneteket is okozhat.

2. Az igazság elkerülése

A lelket valóban képes felőrölni a ki nem mondott igazság. Számtalanszor láthatunk erre példát, mikor gyilkosok vagy rablók önmagukat adják fel évekkel később a lelkiismeretükre hivatkozva. Amikor a testünk, lelkünk úgy érzi, hogy nem vagyunk őszinték magunkkal és környezetünkkel, úgy az egyensúly felborulhat és megjelenhet a szédülés kellemetlen érzése.

3. A halállal és élettel kapcsolatos kétségek

A szédülés lelki okai között megjelenhet olyan egzisztenciális kérdés is mint a halál-élet egyensúlya. Amikor a halállal kapcsolatos kérdésekre keressük a választ, úgy nem ritka, hogy a fejünk szinte belefájdul vagy akár elkezdünk szédülni. Az emberi agy úgy működik, hogy szereti megérteni a környezete működését, azonban a halálra továbbra sincs magyarázatunk. Mi történik mikor meghalunk? Hova vándorol a lélek? Van-e újjászületés?

Szédülés lelki okai – így üzen a test…
1. kép – A szédülés lelki okai mögött több érzés is meghúzódhat

Rengeteg olyan kérdés kapcsolódik ehhez a témakörhöz, amire egyelőre nem kaptunk választ. Amennyiben Te is rendszeresen gondolkodsz ilyen vagy ehhez hasonló kérdéseken, akkor a legjobb, amit tehetsz, ha eltereled a gondolataid. Az emberi lét szépsége, hogy nem mindent vagyunk képesek felfogni, de az igazság az, hogy a boldogságunk eléréséhez nem is kell.

4. Tartósan fennálló szorongás

Az álland szorongás érzése az egyik leggyakoribb ok, ami a szédülés lelki okai mögött állhat. Pénzügyi problémák, rossz főnök a munkahelyen vagy veszekedések otthon – számtalan olyan élethelyzet lehet, ami szorongásra adhat okot. Azonban, ha ezeket a problémákat nem tanuljuk meg kezelni, úgy kialakulhat a tartós szorongás állapota, ami már testi tüneteket is okozhat, beleértve a szédülést.

Ilyen esetben a legjobb, ha megpróbáljuk megérteni mi okozza a szorongást, illetve kialakítunk megküzdő stratégiákat, amik hatékonyan kezelhetik ezt az állapotot. Amennyiben ez nem sikerül, úgy bátran kérjünk segítséget szakembertől.

Hogyan kezelhetőek a szédülés lelki okai?

Ép testben ép lélek – tartja a mondás és valóban így van. A szédülés lelki okai több módon is kezelhetők, ha vesszük a fáradtságot és elkezdjük fejleszteni testünket és lelkünket egyaránt. Az alábbi tevékenységek mindegyike hozzájárulhat egy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb élethez:

  • látogass meg masszőrt vagy csontkovácsot. Győződj meg róla szakember segítségével, hogy a nyaki gerincszakaszod megfelelő állapotban van. A testünk nyaki része jelentősen befolyásolja, hogy milyen érzések alakulnak ki bennünk.
  • próbáld ki a jógát és a meditációt
  • végezz lélegző gyakorlatokat reggelente például a Buteyko légzés
  • étkezz egészségesen. Az ultra feldolgozott élelmiszerek és a sok cukor bizonyítottan rossz kedvet és negatív gondolatokat eredményezhet.
  • figyelj oda a rendszeres testmozgásra – napi 30 perc séta elképesztő eredményeket hozhat!
  • válj megfigyelővé – próbáld a különböző élethelyzeteket és embereket objektívan szemlélni. Gyakran a gondolataink nem valóságosak és kizárólag mi látjuk úgy a dolgokat, ahogy.
  • figyelj oda a hidratációra – fogyassz sok vizet a nap folyamán!

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a szédülés lelki okai mögött több érzés is meghúzódhat. A problémára a választ kizárólag mi magunkat kereshetjük meg, amihez nagy segítséget nyújthatnak a felsorolt jótékony tevékenységek és aktivitások. A válasz sok esetben ott van előttünk, csupán a hozzáállásunkat kell megváltoztatni, hogy felfedje magát.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szauna hatása – 6 lehetséges jótékony hatása

ked jún 6 , 2023
A szauna hatása évszázadok óta jelen van, hiszen már őseink is rendszeresen alkalmazták jótékony tulajdonságai miatt. Napjainkban is nagy népszerűségnek örvend, sokaknak kitűnő lehetőséget biztosít a pihenésre és kikapcsolódásra. De vajon egészséges-e a szauna hatása? Ha igen, milyen jótékony eredményeket […]
Szauna hatása – 6 lehetséges jótékony hatása

Ez is érdekelheti