6 mód, ahogyan a málna támogatja egészségünket

A málna a rózsafélék családjába tartozó finom és egészséges, ehető gyümölcs, ami több módon is támogathatja egészségünket. Sokféle málna létezik – köztük fekete, lila vagy a vörös színű, Európában leginkább az utóbbi fordul elő a leggyakrabban.

De vajon milyen módon támogathatja az egészségünket a málna rendszeres fogyasztása? Cikkünkben, most 6 olyan tulajdonsága kerül bemutatásra, amelyek bizonyítottan segíthetnek egészségünk megőrzésében!

1. Gazdag tápanyagokban

120 gramm málna nagyjából 8 gramm növényi rostot tartalmaz, ami az ajánlott napi bevitel körülbelül 32%-át fedheti le. Ezen kívül gazdag még olyan tápanyagokban, mint a C-vitamin, E-vitamin, mangán, K-vitamin, illetve vas. Jó hír, hogy a málnában megtalálható jótékony tápanyagok szinte mindegyike jelentősen hozzájárulhat az immunrendszerünk védelmének erősítéséhez, ezért rendszeres fogyasztása a nyári időszakban mindenképpen ajánlott, hiszen hatékonyan felkészítheti a szervezetünket a téli hónapokra.

2. Antioxidánsok természetes forrása

Az antioxidánsok olyan növényi vegyületek, amelyek segítik a sejtjeinket az oxidatív stressz elleni küzdelemben. Az oxidatív stressz állapota már bizonyítottan összefüggésben áll különböző rákos betegség megjelenésével, illetve a cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával.

A málna olyan antioxidánsok természetese forrása, mint a C-vitamin, kvercetin vagy az ellagsav. A bogyós gyümölcsök között nagyjából akkora antioxidánsmennyiséggel rendelkezik, mint az eper, de kevesebbel, mint az áfonya.

Az említett jótékony hatást már egereken végezett megfigyelések is altámasztják. Egy kutatás keretén belül elhízott, cukorbeteg egereket vizsgáltak, akik szárított vörösmálnával tápláltak. A vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy ezeknél az egereknél kisebb mértékű gyulladások voltak megfigyelhetők, szemben azokkal a társaikkal, akik nem kaptak málnát. Sőt, az is bizonyításra került, hogy az ellagsav nemcsak megakadályozhatja az oxidatív károsodást, de még a DNS sérüléseket is helyreállíthatja.

3. Támogathatja a vércukorszabályozást

A málna alacsony szénhidráttartalmú gyümölcs, aminek fogyasztása mindenki számára ajánlott lehet, akinek szükséges odafigyelni a szénhidrátszintjére. Továbbá előnyként említhető, hogy rendkívül alacsony glikémiás indexxel (GI) rendelkezik, ami azt mutatja meg, hogy egy adott élelmiszer milyen gyorsan növeli a vércukorszintet.

6 mód, ahogyan a málna támogatja egészségünket
1. kép – 6 mód, ahogyan a málna támogatja egészségünket

További kutatások pedig azt erősítették meg, hogy a málna rendszeres fogyasztása csökkentheti a vércukorszintet, illetve javíthatja az inzulinrezisztenciát. Sőt, egereken végzett megfigyelések azt is megerősítették, hogy a málna rendszeres fogyasztása még a zsírmáj megjelenésének kockázatát is csökkentheti.

 4. Javítja az érrendszer működését

Egy 2018-ban készült tanulmány arra lett figyelmes, hogy a málna rendszeres fogyasztása javíthatja az érrendszer működését. Ezt úgy éri el, hogy javítja a szervezetünkben megtalálható endothel sejtek működését, amik az artériák és a vénák belsejét bélelik. Amennyiben ezek a sejtek megfelelően működnek, úgy képesek lesznek megfelelően szabályozni a véráramlást, a vénák és az artériák tágulását, illetve stabilizálni a véralvadás folyamatait. Röviden, ha Te is szeretnéd megőrizni szív és érrendszered egészségét akkor bátran ajánljuk a málna fogyasztását!

5. Támogatja az emésztést

Ahogyan már korábban említésre került a málna rendkívül gazdagi növényi rostokban. Az ilyen növényi rostok fogyasztása több módon is támogathatja az emésztésünket. Először is javítja a vércukorválaszt a szénhidráttartalmú élelmiszereknél, másodszor pedig fokozza a bélrendszerünkben megtalálható jótékony baktériumok szaporodását. Nem utolsósorban hosszú távú fogyasztása bizonyítottan csökkentheti a krónikus bélbetegségek kialakulásának a kockázatát.

6. Javíthatja az agyi funkciókat

Már több kutatás is igazolta, hogy étrendünk kulcsfontosságú szerepet játszik agyunk egészségének és funkciójának megőrzésében. A málnához hasonló antioxidánsokban gazdag gyümölcsök fogyasztása pedig bizonyítottan segíthet agyunk természetes karbantartásában. Egy 2018-as megfigyelés szintén erre az eredményre jutott, ahol azt találták, hogy a málnában megtalálható ellagsav jelentősen javíthatja a közképkorú felnőttek kognitív teljesítményét. Sőt, ez a jótékony hatás még a résztvevők memória teljesítményének a javulásában is megnyilvánult.

Összefoglalás

A málna az egyik legfinomabb gyümölcs, ami még rendkívül egészséges is. Több módon is támogathatja egészségünket, többek között gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, hozzájárulhat a vércukorszint hatékonyabb szabályozásához, illetve az érrendszer működéséhez is. Nem utolsósorban pedig elősegíti a belekben megtalálható jótékony baktériumok szaporodását, így támogatva az emésztésünket is.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A legjobb puffadás elleni gyógyszer – ez valóban segíthet!

csü dec 7 , 2023
Vajon mi a legjobb puffadás elleni gyógyszer? Egyáltalán mi az a puffadás? A puffadás egy gyakori és kellemetlen emésztőrendszeri probléma, amely számos okra vezethető vissza. Bármilyen okból is alakul ki, a puffadás kellemetlensége és feszültsége gyakran nehezen viselhető. A jó […]
A legjobb puffadás elleni gyógyszer – ez valóban segíthet!

Ez is érdekelheti