8 elképesztő egészségügyi előny, amit az E-vitamin adhat

Az E-vitamin egészségügyi előnyeiről sajnos nem esik annyi szó, mint például a D-vitaminról vagy a C-vitaminról. Pedig a megfelelő mennyiségű E-vitamin rendszeres bevitele ugyanolyan fontos, hiszen erőteljes antioxidáns hatással bír.

Az E-vitamin természetes módon is megtalálható bizonyos élelmiszerekben, beleértve magvakat, dióféléket, néhány zöldségfélét illetve étrendkiegészítőként is szedhető. Számos szerepet tölt be a testben, többek között védi a testünket az úgynevezett szabad gyökökkel szemben, amelyek a sejtek oxidatív károsodását okozhatják. Nem utolsó sorban pedig szükséges az immunrendszer megfelelő működéséhez is.

Cikkünkben, most 8 különleges és elképesztő egészségügyi előnyét mutatjuk be ennek a különleges vitaminnak.

1. Javíthatja az antioxidáns védelmet

Az oxidatív stressz olyan állapot, amelyben felborul a szervezet antioxidáns védelme és felhalmozódik a reaktív oxigénfajták termelése. Ez a folyamat később sejtkárosodáshoz vezethet, végső soron pedig növelheti a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

Erős antioxidánsként működik a szervezetben, amit már jelenleg is több kutatás támaszt alá. A nagy dózis akár képes lehet jelentősen csökkenteni az oxidatív stresszt és fokozhatja az antioxidáns védelmet is. Az erőteljesebb hatás érdekében gyakran kombinálják C-vitaminnal.

2. Csökkentheti a szívbetegségek kockázatát

A magas vérnyomás és a magas, rossz koleszterinszint (LDL) egyaránt növelhetik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Egy nemrégiben készült tanulmány azt találta, hogy az E-vitamin rendszeres alkalmazása jelentősen mérsékelheti a magas vérnyomás okozta tüneteket. További kutatások pedig arra jutottak, hogy az E-vitamin omega-3-al történő kombinált bevitele csökkentheti a rossz koleszterinszintet.

3. Előnyös lehet a máj számára

Az E-vitamin hatása az olyan betegeknek is segítséget nyújthat, akik a zsírmáj állapotától szenvednek, attól függetlenül, hogy egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. Egy 2021-es tanulmány megállapította, hogy az E-vitamin kiegészítők alkalmazása csökkentette az alanin-aminotranszferáz (ALT) és az aszpartát-aminotranszferáz (AST) májenzimek szintjét illetve javította a máj egészségét.

4. Segíthet a dysmenorrhoea kezelésében

A dysmenorrhoea olyan állapot, amelyet súlyos és gyakori menstruációs fájdalom jellemez, például görcsök és a kismedence tájékán jelentkező fájdalom. Korai kutatások azt sugallják, hogy a vitamin hatása akár az ilyen jellegű panaszokat is képes lehet mérsékelni.

8 elképesztő egészségügyi előny, amit az E-vitamin adhat
1. kép – 8 elképesztő egészségügyi előny, amit az E-vitamin adhat

Egy 2018-as, 100 dysmenorrhoeás nő bevonásával végzett vizsgálatban napi 200 NE E-vitamin alkalmazása jobban enyhítette a menstruációs fájdalmat, mint a placebo csoport esetében. Sőt, az E-vitamin ezen hatása még erősebb volt, amikor azt omega-3 kiegészítővel együtt kombinálták.

5. Javíthatja a bőr egészségét

Az E-vitamin akár a bőr egészségét is képes lehet javítani. Gyakran alkalmazzák ekcémás betegeknél, mint lehetséges gyógymód, azonban a kutatások ezen a területen jelenleg igen limitáltak, így mindenképpen több bizonyítékra lesz szükség ahhoz, hogy az E-vitamin bőrre történő hatásáról meggyőződhessünk.

6. Segíthet a kognitív egészség megőrzésében

Korai kutatások egyre ígéretesebb eredményekkel jelentkeznek azzal kapcsolatban, hogy az E-vitamin megfelelő szintű fenntartása akár az életkorral járó kognitív hanyatlást is képes lehet lelassítani. Sőt, egyes tanulmányok már az Alzheimer-kórral történtő kapcsolatát is vizsgálták az E-vitaminnak, azonban ezen a területen nem született még áttörés azzal kapcsolatban, hogy valóban előnyös lehet-e az említett betegségben szenvedők esetében.

7. Előnyös lehet az idősek számára

Az életkor előre haladtával testünk fizikai ereje elgyengülhet, különböző ízületi fájdalmak jelentkezhetnek, sőt akár az immunrendszerünk is gyengébben teljesíthet. Mivel az E-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, így kifejezetten előnyös lehet rendszeres fogyasztása az idősebbek számára, akiknek a szervezete már nem működik annyira aktívan, mint fiatalabb éveikben.

8. Javíthatja a tüdő egészségét

Néhány kutatás arra a következtetésre jutott, hogy az E-vitamin megfelelő szinten tartása, akár a tüdő funkcióinak javulását is eredményezheti, és kifejezetten előnyös lehet asztmás gyermekek és felnőttek számára.

Összegzés

Az E-vitamin egy igazán fontos vitamin, hiszen nélkülözhetetlen szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. Manapság sok élelmiszer tartalmaz ilyen típusú vitamint, így az emberek túlnyomó többségének nincs szüksége további kiegészítők alkalmazására a napi ajánlott bevitel eléréséhez. Sőt, a túlzott E-vitamin fogyasztás akár mellékhatásokkal is járhat, így ha mégis úgy döntenél, hogy szeretnél ilyen kiegészítőket alkalmazni, akkor feltétlenül konzultálj előtte háziorvosoddal.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Húsevő baktérium - Tünetei, diagnózis, kezelése

ked aug 30 , 2022
A húsevő baktérium elpusztíthatja a bőr és az izmok szöveteit, valamint a bőr alatti szövetet. A nekrotizáló fasciitis szintén ezen lágyszöveti fertőzés egyik fajtája. A nekrotizáló fasciitist leggyakrabban az A csoportú Streptococcus fertőzés okozza, mely az egyik leggyorsabban terjedő formája […]
Húsevő baktérium - Tünetei, diagnózis, kezelése

Ez is érdekelheti