Hasmenés lelki okai – ezek az érzések váltják ki!

Vajon milyen érzések állhatnak a hasmenés lelki okai mögött? A hasmenés egy olyan tünet, melyet mindenki megtapasztalt már élete során. Gyakori velejárója a gyakori, vizes széklet, a hasi görcsök és a puffadás.

Kellemetlen tüneteinek köszönhetően az ember minden vélhető gyógyszert kipróbál, hogy jobban érezze magát. Azonban a hasmenés gyakran a szervezet módja annak, hogy megbirkózzon a gyomor-bélrendszerben fellépő zavarokkal, ezáltal nem minden esetben jelez rosszat.

Sőt, sok esetben még gyógyszerre sincs szükségünk, már megoldást nyújthat az is, ha megértjük a hasmenés lelki okai mögött meghúzódó érzéseket. A lelki okok nagyjából hasonlóak a fizikai okokhoz: a gyomor így üzen számunkra, hogy valamilyen olyan információt kaptunk, ami erőteljesen ellentétes a gondolatainkkal és érzéseinkkel esetleg hihetetlen számunkra.

Milyen érzések lehetnek ezek? Egyik leggyakoribb érzés, ami a hasmenés lelki okai között megjelenik az a félelem. Számos olyan élethelyzet adódhat, amikor a félelem részévé válik a napjainknak. Félelem hogy elveszítjük állásunkat, görcsölés egy meglévő egészségügyi állapot miatt esetleg az anyagi problémákból adódó tehetetlenség – ezek az élethelyzetek mind-mind okozhatnak hasmenést, ha nincsenek megfelelően kezelve.

A hasmenés lelki okai között ritkább esetekben meghúzódhat az izgatottság érzése is. Amikor tudjuk, hogy hamarosan valami jó fog velünk történni, akkor a testünk is fokozott érzelmi állapotba kerül. Ilyenkor előfordulhat az erősebb izzadás, fejfájás de akár a hasmenés tünetei is megjelenhetnek.

Sajnos gyakrabban fordul elő azonban az is, hogy a hasmenés lelki okai mögött egy jól ismert érzés áll, ez pedig a harag és a düh. A harag egy rendkívül destruktív érzés, ami a legrosszabbat hozhatja ki belőlünk. Megbánthatunk másokat, olyan dolgokat tehetünk, amit később megbánunk – és ezt mind csak azért mert hagytuk, hogy a harag elöntse az agyunkat. A harag esetében a testünk szintén felfokozott állapotba kerülhet, bekapcsolható az úgynevezett „üss vagy fuss” reakció.

Az „üss vagy fuss” reakció akkor kapcsol be, amikor egy valós vagy vélt támadó vagy fenyegető eseménynek vagyunk részesei. Ilyen esetekben úgy érezzük, hogy azonnal tennünk kell valamit, mivel az általunk tapasztalt helyzet nem kedvező számunkra. Ez a reakció az evolúció során igen hasznosnak bizonyult, azonban a mai fejlett világunkban, már nem leselkednek ránk olyan valós események, amelyek indokolnák a reakció által kiváltott tüneteket például valamilyen ragadozó megakar minket enni.

Hasmenés lelki okai – ezek az érzések váltják ki!
1. kép – A hasmenés lelki okai mögött több érzés is meghúzódhat

Tehát a hasmenés lelki okai között megjelenhetnek olyan érzések mint a félelem vagy a harag, ritkább esetekben pedig az izgatottság. De vajon hogyan csillapíthatjuk a hasmenés kellemetlen tüneteit, ha rendszeresen megtapasztaljuk őket? Az első és legfontosabb amit tehetünk, hogy valósan felmérjük a helyzetünket. Sok esetben nem is vagyunk tisztában egy adott helyzet ránk gyakorolt hatásával kapcsolatban. Az alábbi kérdések segíthetnek jobban megérteni önmagunkat:

  • Milyen érzések vannak most bennem? Jól érzem magam vagy esetleg valami frusztrál?
  • Mi állhat a frusztrációm mögött? Egy személy vagy inkább valamilyen esemény?
  • Miért érzem magam feszültnek és idegesnek?
  • Van-e most bármi olyan tényező az életemben, ami félelmet vált ki bennem?

Az első és legfontosabb lépés, ha kezelni szeretnénk a hasmenés lelki okait, hogy megértjük, milyen érzések vannak bennünk. A felsorolt kérdések megválaszolásával sokszor olyanokra is választ kaphatunk, amikre első körben nem is gondolnánk. Az érzéseink egy része nem tudatos, így ahhoz, hogy felszínre kerüljenek, nekünk is oda kell figyelnünk a testünk üzeneteire, mint a hasmenés.

Amennyiben tisztába kerülünk saját érzéseinkkel, úgy már a megoldások kidolgozása is sokkal egyszerűbbé válik. Ha például félünk valamitől, a legjobb az, ha szembe nézünk a félelmünkkel és felmérjük, hogy mennyire valós vagy vélt a félelmünk forrása. A harag és a düh esetében könnyebb dolgunk van, mivel ez egy belülről induló érzés. Igaz, hogy külső tényezők váltják ki, de belőlünk fakad. Ha ezt megértjük, utána csak rajtunk áll, hogy mi fog minket kihozni a sodrunkból.

Végső soron a legfontosabb, hogy mindig próbáljuk feltérképezni, hogy milyen érzések állhatnak a hasmenés lelki okai mögött. Ha tisztába kerülünk az érzéseinkkel, utána már sokkal könnyebb olyan döntéseket hoznunk, amelyek segíthetnek megszabadulni a hasmenés okozta kellemetlen tünetektől.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Minden, amit a non-HDL-koleszterinről tudni kell!

szo ápr 8 , 2023
A koleszterinszint-méréseknek nem kell zavarónak lenniük. Létezik összkoleszterin, HDL-koleszterin és LDL-koleszterin. Ezek mellett pedig ott van még a non-HDL-koleszterin is. Mi is pontosan a non-HDL-koleszterin, miben különbözik a többi koleszterinértéktől, és mit kell tudni róla? Mint azt Ön is tudja, […]
non-hdl koleszterin

Ez is érdekelheti