Top 13 cukor és szénhidrát mentes élelmiszer

Manapság egyre több ember életében jön el az a pillanat, amikor szeretnének súlytveszíteni vagy egészségesebben élni. Sajnos egyre jobban étrnedünk részét képezik a különböző gyorsélelmiszerek, amelyek tényleg nagyon finomak, azonban rengeteg feldolgozott cukrot és szénhidrátot tartalmaznak.

Kutatások már több alkalommal is bebizonyították, hogy az említett tápanyagok gyulladásokat okozhatnak a testünkben, amelyknek tartós megléte komoly egészségügyi problémákat eredményezhetnek, mint például elhízás, szívroham vagy cukorbetegég.

Cikkünkben most 13 olyan élelmiszert gyűjtöttünk össze, amelyek 0 cukrot és szénhidrátot tartalmaznak, így rendszeres fogyasztásuk mindenképpen ajánlott, ha Te is szeretnéd megőrízni egészséged vagy súlytveszíteni!

1. Kelkáposzta

A kelkáposzta az egyik legegészségesebb zöldség, amit fogyaszthatsz. Rengeteg gyulladáscsökkentő növényi vegyületet tartalmaz és olyan vitaminokat és tápanyagokat, amelyek segíthetnek szervezetednek a regenerációban. Nem utolsósorban a benne megtalálható növényi rostok még az emésztőrendszer számára is fontosak lehetnek.

2. Tojás

A tojás minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire szervezetünknek szüksége lehet, ráadásul nem tartalmaz cukrot és szénhidrátot sem. Gazdag fehérjében, aminosavakban, vitaminokban és tápanyagokban – ezek mindegyike segíthet a sejtjeink regenerálásában és növekedésében. Szerencsére még az ára is igen kedvező, így rendszeres fogyasztása könnyen beilleszthető az étrendünkbe.

3. Pekán dió

A pekán dió elhanyagolható mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, ami már-már nullának felel meg, cserébe viszont rendkívül gazdag rostokban. Rendszeres fogyasztása különöen ajánlott azok számára, akik pajzsmirigy problémákkal küzdenek, mivel a benne megtalálható tápanyagok kiemelten segíthetnek a pajzsmirigy sejtek regenerálásában, sőt még omega-3-at is tartalmaz, ami bizonyítottan támogathatja az érrendszerünk egészségét.

4. Sajt

A sajt az egyik legjobb forrása az olyan zsírban oldódó vitaminoknak, mint az A-vitamin, E é D-vitamin, illetve K2-vitamin. Ezen vitaminok rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a kalcium hatékonyabb felszívódásához, ami erősebb csontokat, fogakat és körmöket eredményezhet. Nemutolsó sorban tartalmat még egészséges zsírsavakat és fehérjét, amelyek támogathatják az agyunk egészségét is.

5. Csirkehús

A csirkehús olyan sovány fehérhús, ami gazdag vasban, fehérjében, kalciumban, káliumban és B-vitaminokban. Ezek a vitaminok támogatják a szívünk egészségét és még a szervezetünk szeratonin szintjét is megemelhetik, amit a kutatóvilágban a boldogsághormonnak is neveznek, mivel bizonyítottan segíthet a pozitív hangulatszabályozásban.

6. Vaj

A vaj szintén egy olyan élelmiszer, ami nem tartalmaz cukrot és szénhidrátot sem. Itt fontos megemlítenünk, hogy nem összekeverendő a margarinnal, mivel a két élelmiszer teljesen más tápanyagprofillal bír.

Top 13 cukor és szénhidrát mentes élelmiszer
1. kép – Top 13 cukor és szénhidrát mentes élelmiszer

A vaj az egyik legjobb forrása az A-vitaminnak, amely bizonyítottan segítheti megőrízni látásunk, bőrünk és hajunk természetes állapotát. A vaj vásárlásánál mindenképpen érdemes arra figyelnünk, hogy azokat a típusokat preferáljuk, amelyek nem lettek összekeverve valamilyen növényi olajjal.

7. Marhahús

A marhahús az egyik legegészségesebb vöröshús, ami B12-vitamin egyik legjobb, természetes forrása. A sportolók közkedvelt tápláléke, mivel bizonyítottan hozzjárulhat az egészséges izomfejlődéshez és kitűnő energiaforrásként működik. A csirkehúshoz hasonlóan a marhahús sem tartalmaz cukrot, illetve szénhidrátot sem.

8. Lazac

A lazac a legtöbb halhoz hasonlóan rendkívül gazdag omega-3 zsírsavban, ami természete módon regenerálhatja a szervezetünket. Sőt, a halak rendszeres fogyasztása még a központi idegrendszerünk egészségét is javíthatja.

9. Kókuszolaj

A kókuszolaj egy különösen egészséges növényi olaj, ami a természetes zsírok gazdag forrása. A benne megtalálható olajok bizonyítottan segíthetnek a koncentrációban és az egészségünk megőrzésében. Jó hír, hogy rendkívül könnyen az étrendünkbe illeszhető, csupán főzéseid során cseréld le a napraforgó étolajat extraszűz kókuszolajra.

10. Zöldtea

A zöldtea nem tartalmaz cukrot és szénhidrátot sem és a világ egyik legegészségesebb italaként van számontartva. Elképesztő mennyiségű antioxidánst tartalmaz, amik segíthetnek leküzdeni a testünkben az oxidatív stressz állapotát, ami számos krónikus betegség kialakulásáért felelős. Sőt, a zöldteában megtalálható aktív hatóanyagok sejtszinten képesek előidézni regenerációt, továbbá jótékonyan támogathatja a súlyvesztést és a gyulladáscsökkentést is.

11. Görögdinnye

A nyári időszak közkedvelt sztárja a görögdinnye, ami egy igazán egészséges desszer lehet a kánikula közepette. Hihetetlen alacsony, szinte elhanyagolható szénhidráttartalommal rendelkezik, továbbá gazdag olyan tápanyagokban és növényi rostokban, amelyek segíthetik fenntartani az emészőrendszer és a vastagbél egészségét. Fogyasztása kifejezetten ajánlott a meleg, nyári napokon, mivel rendkívül magas víztartalommal rendelkezik, ami segíthet megelőzni a kiszáradás állapotát.

12. Karfiol

A karfiol az egyik legjobb zöldség, aminek rendszeres fogyasztása bizonyítottan csökkentheti a gyulladásokat a szervezetünkben. Két antioxiáns csoportot is tartalmaz, amelyek annyira erőteljesek, hogy jelen kutatások alapján még a rákos sejtek növekedését is képesek megakadályozni.

13. Szeder

Minden gyümölcs rendelkezik természetéből fakadóan gyümölcscukorral, azonban a szeder elhanyagolhatóan kevés szénhidrátot tartalmaz. Kiváló nassolni való lehet, ami nem csak finom, de még gazdag vitaminokban is, javíthatja az emésztést és az agyi funkciókat és még akár a szájegészség megőrzésében is segítséget nyújthat.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy számtalan olyan élelmiszer létezik, amely nem rendelkezik cukor, illetve szénhidráttartalommal. Végezetül íme néhány jó tanács étrended összeállításához.

Szinte bármelyik keresztesvirágú zöldség fogyasztása kitűnő választás lehet egészségünk szempontjából. Jó tanács, hogy ezeket próbáld mindig nyersen fogyasztani, mivel így őrzik meg leginkább tápanyagtartalmukat.

Végezetül törekedj mindig olyan élelmiszerek vásárlására, amelyek nem estek át semmilyen ipari feldolgozáson. A szabály rendkívül egyszerű: minél természetesebb valami, annál jobb választás!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mitől olyan egészséges a medveszőlőlevél tea?

vas ápr 14 , 2024
A teák hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, és szerte a világon különböző növényekből készülnek, melyek rendkívüli egészségügyi előnyökkel rendelkezhetnek. Egyre inkább felkapottá válnak az olyan alternatív teák, mint például a medveszőlőlevél tea, mely egy különleges és sokoldalú ital, melyet évezredek óta […]
Mitől olyan egészséges a medveszőlőlevél tea

Ez is érdekelheti