Glaukóma (zöldhályog) – Kialakulása, típusai, tünetei

Mi az a glaukóma (zöldhályog)?

A glaukóma egy olyan szembetegség, amely akár tartós látáskárosodást is okozhat. Általában, de nem mindig, a szemen belül fennálló folyamatos túlnyomás következményeként alakulhat ki. A túlnyomás következtében sérülhetnek a látóidegek szövetek, ami végső soron vaksághoz vagy látásvesztéshez vezethet.

Mik lehetnek a glaukóma (zöldhályog) tünetei?

A glaukóma leggyakoribb típusa a nyitott zugú glaukóma. Ennél a típusnak nincsenek előjelei vagy tünetei, kivéve a fokozatos látásvesztés. Ezért is fontosak a megelőző vizsgálatok, javasolt évente felkeresni szemész orvosát, aki ellenőrizni tudja, hogy szemei milyen állapotban találhatóak.

A glaukóma másik típusa a szűk zugú glaukóma, amely vészhelyzeti állapotot jelent. Azonnal forduljon orvoshoz, ha az alábbi tüneteket egyidejűleg tapasztalja:

 • súlyos szemfájdalom
 • hányinger
 • hányás
 • vörösség a szemekben
 • hirtelen látászavar
 • színes gyűrűket lát a fények körül
 • hirtelen homályos látás

Mi okozhatja a glaukóma (zöldhályog) tüneteit?

A szem hátsó része folyamatosan tiszta folyadékot képez, amelyet vizes humornak neveznek. Amint ez a folyadék létrejön, úgy azonnal kitölti a szem elülső részét. Ezután a szaruhártya és az írisz csatornáin keresztül elhagyja a szemet.

Ha ezek a csatornák elzáródnak vagy részben eldugulnak, akkor a szem természetes nyomása, amelyet intraokuláris nyomásnak (IOP) neveznek, megemelkedhet, ami végső soron látáskárosodáshoz vezethet.

Nem egészen pontosan ismert, hogy hogy alakul ki a magasabb szemnyomás a szemekben, azonban az alábbi tényezők mindenképpen szerepet játszhatnak a probléma megjelenésében:

 • bizonyos szemcseppek rendszeres használata
 • elzáródott vagy korlátozott vízelvezetés a szemekben
 • bizonyos gyógyszerek alkalmazása
 • csökkent véráramlás a látóidegekben
 • magas vagy emelkedett vérnyomás

A glaukóma (zöldhályog) típusai

5 fő különböző típusa létezik a zöldhályognak, ezek az alábbiak:

Nyitott zugú (krónikus) glaukóma

A nyitott zugú vagy krónikus glaukómának nincsenek jelei vagy tünetei, kivéve a fokozatos látásvesztést. Ez az állapot annyira észrevehetetlen és tünetmentes, hogy a kontroll vizsgálatok nélkül szinte már csak akkor észrevehető, amikor már a látásvesztés visszafordíthatatlan. A statisztikák szerint ez a glaukóma leggyakoribb típusa.

Glaukóma (zöldhályog) – Kialakulása, típusai, tünetei
1. kép – a glaukóma (zöldhályog) tünetei között a hirtelen látászavar is megjelenhet

Szögzáródású (akut) glaukóma

Ha a folyadék áramlása hirtelen elakad a szemekben, akkor a folyadék gyors felhalmozódása súlyos, gyors és fájdalmas nyomásnövekedést okozhat. A zárt szögű glaukóma vészhelyzetet jelent, azonnali orvosi segítségnyújtást igénylő állapot.

Születési glaukóma

A születési glaukóma esetén a gyermekek már zöldhályoggal születnek, ami akadályozza a szem normál folyadékelvezetését. A veleszületett glaukóma általában olyan tünetekkel jár, mint a homályos szemek, túlzott könnyezés vagy fényérzékenység.

Másodlagos glaukóma

A másodlagos glaukóma gyakran valamilyen szemsérülés vagy más szembetegség következményeként alakulhat ki, mint például szürkehályog vagy szemdaganat. Ritkább esetekben bizonyos gyógyszerek vagy szemműtétek mellékhatásaként is megjelenhet.

Normál feszültségű glaukóma

Bizonyos esetekben úgy is kialakulhat glaukóma (zöldhályog), hogy a szemekben megmarad a normális szemnyomás. Ennek a pontos oka nem ismert, azonban a látóidegek extrém érzékenysége vagy véráramlásuknak hiánya kockázati tényezőként jelenhet meg.

Milyen kockázati tényezői lehetnek a zöld hályognak?

Az alábbi tényezők mind szerepet játszhatnak a glaukóma kialakulásában

 • Életkor: a 60 év felettiek esetében nagyobb eséllyel alakulhat ki ez az egészségügyi állapot
 • Etnikai hovatartozás: az afro-amerikai vagy afrikai származású emberek lényegesen nagyobb valószínűséggel esnek áldozatul a glaukóma tüneteinek.
 • Szemproblémák: a krónikus szemgyulladás vagy a vékony szaruhártya szintén megnövekedett szemnyomáshoz vezethet. Továbbá a különböző szemsérülések szintén kockázati tényezőként jelenhetnek meg.
 • Genetikai hajlam: amennyiben Önnek korábban előfordult családjában glaukóma, úgy valószínűleg Önnél is nagyobb lesz a kialakulásának lehetősége.
 • Kórtörténet: a cukorbetegségtől, magas vérnyomástól vagy más szívbetegségektől szenvedők esetében nagyobb a kockázata a zöldhályog kialakulásának.

Hogyan történik a glaukóma (zöldhályog) diagnózisa?

A glaukóma diagnosztizáláshoz szemész orvosának fontos, hogy megismerje kortörténetet. Olyan tényezőket kereshet, amelyek növelhetik a zöldhályog kialakulásának esélyeit. Ezt követően különböző vizsgálatokat végezhet el a szem állapotának felmérésére. Ilyen vizsgálat lehet a tonometriás vagy perimetriás teszt illetve a látóideg monitorozása.

Hogyan történik a glaukóma (zöldhályog) kezelése?

A glaukóma kezelésének célja az IOP csökkentése a további látásvesztés megállítása érdekében. Általában orvosa vényköteles szemcseppekkel kezdi a kezelést. Ha ezek nem hoznak eredményt, akkor további kezelési lehetőségként megjelenhetnek a gyógyszeres kezelések vagy a szeműtét is.

A zárt szögű glaukóma azonban egy olyan vészhelyzeti állapot, amelyben a kezelési lehetőségek teljesen eltérőek. Ebben az esetben a cél, a szem nyomásának a lehető leghamarabb történő csökkentése, annak érdekében, hogy megakadályozzák a részleges vagy teljes látásvesztést.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Övsömör lelki okai – ezek az érzések állhatnak a tünetek hátterében!

csü dec 9 , 2021
Az övsömör lelki okai mögött különböző érzések állhatnak. Mielőtt azonnal a lelki okokat próbálnánk megérteni, mindenképpen érdemes megismerni magát az övsömör fertőzést is. Az övsömör egy vírusos fertőzés, amely fájdalmas kiütéseket okozhat, leggyakrabban a törzs bal vagy jobb oldalán jelenik […]
Övsömör lelki okai – ezek az érzések állhatnak a tünetek hátterében!

Ez is érdekelheti