Élesztő allergia – Tünetek és kezelés

Mi az az élesztő allergia?

Az 1970-es évek végén és az 1980-as években az Egyesült Államokban egy orvospáros azt az elképzelést terjesztette elő, hogy egy gyakori élesztőgomba-típus, a Candida albicans allergiája áll a tünetek hátterében. A tünetek hosszú listáját a Candida számlájára írták, ezek a tünetek pedig a következők voltak:

  • szorongás és depresszió
  • csalánkiütés és pikkelysömör
  • impotencia és meddőség
  • menstruációs problémák
  • légzőszervi és fülproblémák
  • váratlan súlygyarapodás
  • „rossz közérzet”

C. Orian Truss és William G. Crook orvosok szerint nehéz volt olyan tünetet találni, amely ne lett volna visszavezethető a Candida albicansra. Azt javasolták, hogy 3 amerikai közül 1 szenved élesztőgomba-allergiában, és megalkották a „candida-hez kapcsolódó komplexust” is. Egy egész táplálékkiegészítő ipar alakult ki az „élesztőprobléma” körül.

Az igazi probléma azonban nem az élesztő volt – hanem az, hogy az allergia mögött álló tudományról kiderült, hogy többnyire hamis. Az állami és orvosi kamarák elkezdték megbírságolni a Candida-allergia népszerűsítésében és kezelésében részt vevő orvosokat, és emiatt próbaidőre felfüggesztették ezeknek az orvosoknak az engedélyét is.

Ez azt jelenti, hogy élesztőallergia nem létezik? De létezik – csak közel sem olyan gyakori, mint ahogy azt az orvosok állították.

Mennyire gyakori az élesztő allergia?

Az American College of Allergy, Asthma, and Immunology szerint több mint 50 millió amerikai szenved valamilyen allergiában. Az allergiáknak csak egy kis része ételallergia, és az élesztőallergia az ételallergiáknak csak egy apró töredékét teszi ki.

Az élesztőallergia forrásai lehetnek:

  • a legtöbb kenyér és néhány pékáru, például muffin, keksz, croissant vagy fahéjas tekercs.
  • gabonafélék
  • alkohol, különösen sör, bor és almabor
  • előre elkészített húslevesek, húsleveskockák és mártások
  • ecet és ecetet tartalmazó élelmiszerek, mint például savanyúságok vagy salátaöntetek
  • érlelt húsok és olajbogyó
  • gomba
  • erjesztett élelmiszerek, mint például az érett sajtok és a savanyú káposzta
  • aszalt gyümölcsök
  • szeder, szőlő, eper és áfonya
  • író, szintetikus tejszín és joghurt
  • szójaszósz, miso és tamarind
  • tofu
  • citromsav
  • bármi, amit felbontottak és hosszabb ideig tároltak fogyasztás előtt
élesztő allergia
A élesztő megtalálható a legtöbb gabona alapú pékáruban

Ha valakinek negatív reakciója van az élesztőre, meg kell állapítania, hogy élesztőgombásodás, élesztő intolerancia vagy élesztő allergia áll-e fenn.

Élesztő felhalmozódás

Bizonyos esetekben az élesztőgombák nagy száma a szervezetben gombás fertőzést eredményezhet. Ez sok olyan tünetet okoz, mint az allergia, azzal a különbséggel, hogy a fertőzés gyógyítható.

Élesztő érzékenység

Az élesztőintolerancia általában kevésbé súlyos tünetekkel jár, mint az élesztő allergia, a tünetek nagyrészt a gyomor-bélrendszeri tünetekre korlátozódnak.

Élesztő allergia

Az élesztőgomba-allergia az egész testet érintheti, bőrreakciókhoz, hangulatváltozásokhoz és kiterjedt testfájdalomhoz vezethet. Az allergiás reakciók veszélyesek lehetnek, és hosszú távú károkat okozhatnak a szervezetben. Valódi allergia esetén az immunrendszered egy olyan idegen anyagra reagál, amely jellemzően nem káros a szervezetre.

Tünetek

Az élesztőgomba-allergia tünetei egyénenként eltérőek lehetnek, de az alábbiak közül egyet vagy többet tartalmazhatnak:

Gyakori tévhit, hogy az élesztőallergia az oka a vörös, foltos bőrnek, amely egyeseknél az alkoholtartalmú italok fogyasztása után alakul ki. Ez a kiütés általában az alkoholos italokban lévő kén-dioxiddal kapcsolatos allergiaszerű reakció (nem valódi allergia). A kén-dioxid allergiaszerű reakciókat válthat ki más anyagokra, amelyekben megtalálható, például a búzát tartalmazó élelmiszerekben, ahol ezt és más szulfitokat tartósítószerként használnak. Néha a hisztamin felszabadulás és a tanninok is kiütéseket váltanak ki. Az élesztő allergia jellemzően nem okoz kiütést.

Az élesztőallergia kockázati tényezői

Bárkinél kialakulhat élesztőgomba-allergia, de bizonyos egyéneknél nagyobb a valószínűsége, mint másoknál.

Az élesztőgomba-túltengés vagy allergia kialakulásának egyik leggyakoribb kockázati tényezője a legyengült immunrendszer. A cukorbetegségben szenvedők szintén nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Fokozott kockázatnak vannak kitéve azok, akiknek a családjában már előfordult élesztőallergia. Ha pedig ételallergiája van, megnő a valószínűsége annak, hogy valami másra is allergiás.

Az élersztő allergia tesztelése

Számos teszt áll rendelkezésre az élesztő- vagy más élelmiszerekkel szembeni allergia megerősítésére. Ezek a következők:

  • Bőrszúrásos teszt: A feltételezett allergénből egy kis cseppet helyeznek a bőrre, és egy kis tűvel átnyomják a bőr első rétegén.
  • Intradermális bőrteszt: Egy fecskendővel a feltételezett allergént a bőr alatti szövetbe (más néven a dermiszbe) fecskendezik.
  • Vér- vagy RAST-teszt: Ez a teszt az immunglobin E (IgE) antitest mennyiségét méri a vérben. Az allergén forrásra specifikus IgE magas szintje valószínűleg allergiára utal.
  • Élelmiszer-kihívásos teszt: A személynek egyre nagyobb mennyiségben adnak egy feltételezett allergénből, miközben a klinikus figyeli a reakciót. Ez a legtöbb ételallergia esetében végleges tesztnek számít.
  • Eliminációs diéta: Az egyén egy ideig nem fogyasztja a feltételezett allergént, majd lassan visszavezeti azt az étrendjébe, és közben rögzíti a tüneteket.

Glutén intolerancia vs. élesztő allergia

A gluténérzékeny enteropátia (más néven cöliákia és cöliákia sprue) összetéveszthető az élesztőallergiával. A cöliákia sprue okozta gluténintolerancia autoimmun betegség, szemben az allergiával. A glutén fehérjék keveréke, amely olyan gabonafélékben található, mint a búza, a rozs és az árpa. Gyakran adják hozzá a feldolgozott élelmiszerekhez.

A cöliákia vizsgálatához orvosa biopsziát vehet a vékonybélből. A vékonybél falát szegélyező kis ujjszerű csövek a cöliákia egyértelmű jele. Ezenkívül az ebben az autoimmun betegségben szenvedők vérében a TTG-ellenes autoantitestek (főként IgA, de néha IgG is), valamint a deamidált gliadin autoantitestek jelenlétét mutatják ki. A glutén teljes eltávolítása az étrendből egy életre, így javíthatja a gluténérzékeny enteropátia tüneteit.

Szövődmények

Ha az egyén továbbra is fogyasztja az élesztőt, amikor allergiás rá, az számos tünettel és problémával járhat, például koncentrációs nehézségekkel, hangulati zavarokkal, fülgyulladással és más tünetekkel. Hosszú távú hatások és károsodások is előfordulhatnak.

Az élesztő allergiák vagy túlszaporodás összefügghet a legyengült immunrendszerrel vagy a cukorbetegséggel. Ezeket a kiváltó okokat önmagukban kell kezelni.

Fogyasztható ételek

A szabadon fogyasztható vagy iható termékek közé a következők tartoznak:

  • szódakenyerek, amelyek jellemzően élesztőmentes kenyerek
  • gyümölcsturmixok
  • fehérje, például feldolgozatlan hús és hal
  • sovány tej
  • zöld zöldségek
  • bab
  • burgonya
  • tök
  • gabonafélék, mint például barna rizs, kukorica, árpa és rozs
  • zab

Azonban mindig ellenőrizze a címkét.

Összefoglaló – Élesztő allergia

Az élesztő allergia nem túl gyakori, és nincs sok tudományos kutatás mögötte. Néhány ember azonban tapasztal reakciókat. Beszéljen orvosával, ha úgy gondolja, hogy élesztőallergiája lehet. Orvosa allergológushoz utalhatja Önt, aki megfelelően diagnosztizálni és megerősíteni tudja az allergiát. A fő kezelés minden ételallergia esetén a reakciót kiváltó élelmiszer kerülése. Orvosa és allergológusa segíthet Önnek megtalálni az élesztőgombák egészséges eltávolításának módját az étrendjéből.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Szója allergia - Tünetek és kezelés

vas máj 22 , 2022
Mi az a szója allergia? A szójabab a hüvelyesek családjába tartozik, amelybe olyan élelmiszerek is beletartoznak, mint a vesebab, a borsó, a lencse és a földimogyoró. Az egész, éretlen szójababot edamame néven is ismerik. Bár elsősorban a tofuval hozzák összefüggésbe, […]
szója allergia

Ez is érdekelheti