Húsevő baktérium – Tünetei, diagnózis, kezelése

A húsevő baktérium elpusztíthatja a bőr és az izmok szöveteit, valamint a bőr alatti szövetet. A nekrotizáló fasciitis szintén ezen lágyszöveti fertőzés egyik fajtája.

A nekrotizáló fasciitist leggyakrabban az A csoportú Streptococcus fertőzés okozza, mely az egyik leggyorsabban terjedő formája a húsevő baktériumnak.

Ez a bakteriális bőrfertőzés ritkán fordul elő egészséges embereknél, ám a fertőzés egy apró vágástól is kialakulhat, ezért fontos, hogy a tünetekkel tisztában legyünk. Azonnal forduljon orvoshoz, ha a húsevő baktérium tüneteit tapasztalja. Mivel az állapot gyorsan fejlődhet, létfontosságú, hogy a lehető legkorábban megkezdjék a kezelést.

Mik a necrotizáló fasciitis tünetei?

Az első tünetek nem tűnhetnek súlyosnak: a bőr kidudorodhat, kipirosodhat, és izomláznak érezheti. Sőt, akár egyszerű influenzára is gondolhat a beteg.

Később a fájdalom fokozódhat, és az érintett területen hólyagok, dudorok, fekete pontok vagy egyéb bőrelváltozások jelenhetnek meg. A fertőzés korai szakaszában a fájdalom sokkal rosszabb lesz, mint amilyennek látszik.

A húsevő baktérium egyéb tünetei a következők lehetnek:

Mi okozza a betegség kialakulását?

A nekrotizáló fasciitis kialakulásához a baktériumoknak a szervezetben kell lenniük. Ez akkor fordulhat elő, ha a bőrt valamilyen sérülés éri. Egy vágott sérülésen, karcoláson vagy műtéti seben keresztül a baktériumok bejuthatnak a szervezetbe. A sérülésnek nem kell nagynak lennie ahhoz, hogy a baktérium bekerüljön, akár egy tűszúrás is elég lehet.

Többféle baktérium okozhat nekrotizáló fasciitist. A leggyakoribb és legismertebb típus az A csoportú Streptococcus. Azonban nem ez az egyetlen baktériumtípus, amely fertőzést okozhat. Nekrotizáló fasciitist okozhatnak még:

  • Aeromonas hydrophila
  • Clostridium
  • E. coli
  • Klebsiella
  • Staphylococcus aureus

Kockázati tényezők

Teljesen egészséges embernél is kialakulhat a fertőzés, habár ez elég ritka. Az immunrendszert gyengítő betegségektől szenvedők körében a fertőzés kockázata magasabb. Ilyen betegség lehet például a rák vagy a cukorbetegség.

Az kockázat szintén magas, ha az alábbiakkal érintett:

  • krónikus szív- vagy tüdőbetegsége van
  • szteroidokat használ
  • bőrelváltozásai vannak
  • rendszeres alkoholfogyasztó

Hogyan diagnosztizálható a húsevő baktérium?

A bőr vizsgálata mellett orvosa számos vizsgálatot is végezhet. Biopsziát vehetnek, ami azt jelenti, hogy egy kis mintát az érintett bőrszövetből megvizsgálnak.

Húsevő baktérium - Tünetei, diagnózis, kezelése
1. kép – Húsevő baktérium – Tünetei, diagnózis, kezelése

Egyéb esetekben vérvizsgálatok, CT vagy MRI-vizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában.

Hogyan kezelik a nekrotizáló fasciitist?

A kezelés erős antibiotikumokkal kezdődik, melyeket közvetlenül az erekbe juttatják. A szövetromlás azt jelenti, hogy az antibiotikumok nem biztos, hogy képesek elérni az összes fertőzött területet, ezért fontos, hogy azonnal eltávolítsák az elhalt szöveteket.

Egyes esetekben szükség lehet egy vagy több végtag amputációjára a fertőzés terjedésének megállítása érdekében.

Hogyan előzheti meg a nekrotizáló fasciitist?

A fertőzés megelőzésére nincs biztos módszer, azonban az alapvető higiéniai feltételek betartásával csökkenthető a fertőzés kialakulásának kockázata. Mosson gyakran kezet szappannal, és azonnal kezelje a testén megjelent sebeket, még a kisebbeket is.

Meglévő seb esetén rendszeresen cserélje ki a kötést, vagy ha az nedves és piszkos lesz. Kerülje az olyan helyzeteket, ahol a sebbe fertőzés kerülhet. Például ilyen esetekben kerülje a pezsgőfürdőket, medencéket.

Azonnal keresse fel orvosát vagy a sürgősségi osztályt, ha úgy gondolja, hogy húsevő baktériummal áll szemben. A fertőzés korai kezelése nagyon fontos a szövődmények elkerülése érdekében.

Mik a kilátások?

A kilátások teljes mértékben az állapot súlyosságától függenek. A korai diagnózis kulcsfontosságú lehet abba, hogy a fertőzést minél előbb megállítsák. Minél korábban diagnosztizálják a fertőzést, annál hamarabb kezelhető.

Azonnali kezelés nélkül ez a fertőzés végzetes lehet.

A felépültek között tapasztaltak a kisebb hegesedéstől a végtag amputációjáig bármit. A kezeléshez több sebészeti eljárásra lehet szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Ételmérgezés tünetei – ezek lehetnek az árulkodó jelek!

sze aug 31 , 2022
Mi az az ételmérgezés? Mik lehetnek az ételmérgezés tünetei? Az élelmiszer eredetű betegségek vagy másnéven ételmérgezés szennyezett, romlott vagy mérgező ételek elfogyasztásának a következménye. Az ételmérgezés tünetei lehetnek a hasmenés, hányás vagy a hányinger. Mik lehetnek az ételmérgezés tünetei? Amennyiben […]
Ételmérgezés tünetei – ezek lehetnek az árulkodó jelek

Ez is érdekelheti