Derék fájdalom jobb oldalon – mi lehet a probléma forrása?

1

A derék fájdalom jobb oldalon valamikor csupán az izmok terheltségének köszönhetően alakul ki, más esetekben egy ideg becsipődése okozhatja a problémát. A vesék kivételével a belső szerveink szerveztünk elülső oldalán helyezkednek el, de ez nem azt jelenti, hogy az általuk okozott fájdalom nem sugározhat ki akár a derekunkig.

Vészhelyzet e a derék fájdalom jobb oldalon?

Az esetek túlnyomó többségében a derékfájdalom önmagában nem jelent vészhelyzetet, azonban az alábbi tünetek együttesénél akár a mentők hívása is indokolt lehet:

 • a fájdalom szinte elviselhetetlen, több helyre sugárzik
 • a fájdalom hirtelen jelentkezik és nem enyhül
 • a derékfájdalomhoz társul láz, kontinencia probléma vagy hányinger

Derék fájdalom jobb oldalon – hogyan alakulhatnak ki a tünetek?

Izom vagy gerincprobléma

A legfrissebb amerikai kutatás szerint a felnőtt lakosság nagyjából 80%-at érinti valamilyen derék táji probléma. Az esetek nagy részében valamilyen mechanikai probléma okozza a deréktáji fájdalmakat, ezek az alábbiak lehetnek:

 • a szalagok túlfeszítés vagy szakítása a nem megfelelő emelési technikából kifolyólag
 • a gerinccsigolyák természetes kopása, ami származhat normális kopásból illetve korosodásból
 • izomfeszesség a nem megfelelő testtartás miatt

A kezelés az említett esetekben igen változó lehet, annak függvényében, hogy mekkora mértékű a mechanikus elváltozás a beteg életében. Az esetek többségében orvosa először akkupunktúrás és fizikoterápiás kezeléseket javasolhat, illetve gyógytornát. Amennyiben a fájdalom nem enyhül, abban az esetben szteroid alapú injekciókat és fájdalomcsillapítókat javasolhatnak, legvégső esetben pedig orvosi műtétet.

Derék fájdalom jobb oldalon – mi lehet a probléma forrása?
1. kép – Derék fájdalom jobb oldalon – mi lehet a probléma forrása?

Vesekő

A vesekövek szilárd, kavicsos szerkezetek, amelyek általában a vizeletben találhatóak és különböző ásványi anyagokból és sóból tevődnek össze. A kövek húgycsőben történő lerakódását követően éles, görcsös fájdalmakat tapaszhalat a beteg, amely akár kisugározhat a derékra, alsó hasra is.

A vesekő esetében a fájdalom enyhül majd erősödik annak függvényében, hogy a kő mikor mozog a beteg szervezetében. A vesekő kezelésénél orvosa különböző gyógyszereket írhat fel, ami segíti ellazítani a húgycsövet végső esetben pedig műtétet javasolhat, a vesekövet összezúzására.

Vesefertőzések

A vesefertőzések leggyakoribb okai a baktériumok, tünetei pedig hasonlóak lehetnek mint a húgyúti fertőzéseknek:

 • hát és alhasi fájdalom
 • égető érzés vizelés közben
 • folyamatos érzés, hogy vizelnie kell
 • zavaros, sötét vagy rossz illatú vizelet

Amennyiben a vesefertőzés még komolyabb, akkor az alábbi tünetek társulhatnak a fentebb leírtakhoz:

Vakbélgyulladás

A derék fájdalom jobb oldalon kialakulhat akár vakbélgyulladás következében is. A vakbél egy kicsi kis nyúlvány, ami csatlakozik a vastagbélhez és a testünk jobb alsó részén található. Az emberek nagyjából 5%-nál 10-30 éves kor között a vakbél begyulladhat és különböző problémákat okozhat.

A vakbélgyulladásnál a fájdalom gyakran fokozódik mozgással, illetve a fájdalmas terület érintésével, valamint kisugározhat deréktájra és ágyéki szakaszra is. További tünetek lehetnek még a hányás és hányinger is. Amennyiben Ön is vakbélgyulladásra gyanakszik mindenképpen hívjon azonnal orvosi segítséget!

Derék fájdalom jobb oldalon – mit tehetünk, hogy megelőzzük a bajt?

Az esetek többségében a deréktáji fájdalom akár azonnal enyhíthető egyszerű, otthoni praktikák segítségével. Az alábbi módszerek igen sokat segíthetnek a fájdalom enyhítésében illetve a probléma kialakulásának megakadályozásában:

 • alkalmazzon hideg-meleg terápiát derekán 20-30 percig, 2-3 óránként, hogy említse a fájdalmat és a gyulladást
 • próbáljon ki különböző fájdalomcsillapító eszközöket, mint a deréktámaszó öv
 • vezetés közben alkalmazzon deréktámaszó párnát
 • orvosa beleegyezésével alkalmazzon vény nélkül vásárolható fájdalomcsillapítókat (Advil)
 • alvásai során győződjön meg róla, hogy dereka megfelelő alátámasztással rendelkezik.
 • igyon legalább naponta 5-6 pohár vizet és figyeljen oda az állati eredetű fehérjék és ső megfelelő mennyiségű fogyasztására. Ezek a praktikák segíthetik a vesekő megelőzését
 • igyekezzen minden nap néhány percen át nyújtani deréktáji izmait. Még jobb megoldás, ha minden reggel 5-15 perces nyújtással és tornával kezdi a napot.
 • edzései során ügyeljen a gyakorlatok helyes kivitelezésére és a megfelelő bemelegítésre

Derék fájdalom jobb oldalon – mik lehetnek a jövőbeli kilátások?

Az esetek többségében a jobb oldali deréktáji fájdalom könnyedén kezelhető, akár otthoni praktikákkal is, azonban ha Ön úgy érzi, hogy a mindennapi tevékenységek elvégzésben a fájdalom jelentősen gátolja, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy keresse fel háziorvosát.

One thought on “Derék fájdalom jobb oldalon – mi lehet a probléma forrása?

 1. Nekem a pihenés után /ülés – alvás nagyon fáj a derekam, vagy inkább a csípő. Nem a gerinc mentén, azt nagyon jól ismerem, inkább ott belül. Petefészek gyulladásra gyanakszom, de nincs lázam.
  Szombaton kezdődött, de ha hétfőn is fáj, keresem a háziorvost.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Gerincferdülés - valóban sok embert érinthet?

ked aug 18 , 2020
A scoliosis, vagy más néven gerincferdülés a gerinc kóros görbületét jelenti. Az ember gerincének normál alakja magában foglalja a váll tetején lévő görbét és az alsó rész görbét. Ha a gerince oldalról görbe vagy „S” vagy „C” alakú, akkor beszélhetünk […]
Gerincferdülés

Ez is érdekelheti