7 lehetséges ok, a bal here fájdalom mögött

A kizárólag bal here fájdalom először furcsának tűnhet, hiszen a herék páros szervek, azonban sok olyan körülmény létezik, ami kizárólag egy-egy oldalon okoz problémát. A bal oldali herék anatómiailag egy kicsit eltérnek jobb oldali párjuktól, így nagyobb eséllyel alakulnak ki ezen az oldalon olyan egészségügyi állapotok, mint a herecsavarodás.

A bal here fájdalom mögötti további okok az alábbiak lehetnek.

1. Herevisszér-tágulat (varicocele)

Egész testünket artériák hálózzák be, amelyek oxigénben gazdag vért szállítanak a szívből a csontokba, szövetekbe és szervekbe. Ezzel ellentétben a vénák oxigénhiányos vért visznek vissza a tüdőbe és a szívbe. Amikor a herék vénája megnagyobbodik, azt az állapotot nevezzük varicocel-nek.

A varicocele a férfiak mintegy 15%-át érinti. A lábszár visszereihez hasonlóan a here területén kialakuló visszerek szintén kidudorosodnak, kitapinthatóvá válnak a herezacskó bőre alatt. A visszér általában nagyobb eséllyel alakul ki a bal herében, mivel a bal oldali véna lejjebb lóg, ami kissé megnehezíti a szervezetbe történő folyamatos vérpumpálást.

A herevisszér-tágulat nem minden esetben igényel orvosi beavatkozást, azonban ha befolyással van a termékenységre vagy fájdalmat okozz, akkor mindenképpen érdemes felkeresni egy urológust a kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.

2. Heregyulladás (orchitis)

Az orchititis a herék gyulladásos állapotát jelenti, amit általában bakteriális vagy vírusos fertőzés válthat ki. A fájdalom a bal vagy jobb herében kezdődhet és akár a teljes herezacskóban is elterjedhet.

A fájdalom mellett a herezacskó megduzzadhat, a bőr felszíne vörössé válhat. A heregyulladást túlnyomó többségben a mumpsz okozza és a tünetek megközelítőleg egy hétig tartanak, azonban különböző szexuális úton terjedő betegségek is okozhatnak heregyulladást. A tünetek kezelése antibiotikummal és fájdalomcsillapítókkal történik.

1. kép – A bal here fájdalom egyik lehetséges kiváltója akár a heregyulladás is lehet

3. Mellékherevízsérv (spermatocele)

A spermatocele szintén a bal here fájdalom egyik lehetséges okozója lehet. Jóindulatú ciszta vagy tágulat, amely a spermavezeték folyadékával töltött és bármelyik herén kialakulhat. Ha a ciszta kicsi marad, akkor a tünetek nem feltétlen jelennek meg, azonban a ciszta növekedésével kialakulhat here fájdalom és nehéz érzet.

4. Herecsavarodás

A herecsavarodás egy olyan vészhelyzeti állapot, ami akkor következik be, amikor az ondó zsinór megcsavarodik és teljesen vagy részlegesen elzárja a herék vérellátását. Az állapotot 6 órán belül sürgősen kezelni kell, ellenkező esetben akár herék elvesztésével is járhat. Általában a herecsavarodás csak egy herét érint, többnyire a bal oldalt és hirtelen fájdalommal és duzzanattal jár.

A herecsavarodás mindenképpen sürgős műtéti beavatkozást igényel!

5. Herevízsérv (hydrocele)

A herevízsérv esetében a here burkai között megtalálható folyadék összegyűlik és a burkok között feltöltődik. Ezt követően a herék megduzzadnak és fájdalmasok is lehetnek, azonban a fájdalom nem minden esetben jelentkezik.

A herevízsérv (hydrocele) többnyire az újszülött csecsemőknél fordul elő és legtöbbször a szülést követő egy éven belül megoldódik.

6. Sérülés

A herék könnyen sérülékenyek, így akár az is előfordulhat, hogy valamilyen fizikai aktivitást követően éri őket baleset. Mivel a bal herék lentebb lógnak, mint a jobb oldaliak így a bal oldal kissé jobban érzékeny a sérülésekre.

Az enyhe sérülések pihenéssel és jégterápiával hatékonyan kezelhetők, azonban a súlyos sérülésekkel minden esetben orvoshoz kell fordulni.

7. Hererák

A rákos sejtek képződését a herék területén hereráknak nevezzük. Jelenleg nem ismert pontosan, hogyan alakul ki a férfiak esetében a hererák. Amennyiben Önnek családjában előfordult korábban hererákos megbetegedés, úgy Önnél is nagyobb eséllyel alakulhat ki, azonban vannak olyan esetek is, ahol ettől függetlenül is megjelenhet a betegség.

A hererák eleinte nem jár semmilyen fájdalommal, orvosa fizikai vizsgálattal érezheti először a herezacskóban kialakuló duzzanatot, csomót.

Összegzés

A bal here fájdalom általában nem igényel azonnal orvosi beavatkozást, azonban ha a tünetek hirtelen és fájdalmasan jelentkeznek más tünetekkel kiegészülve úgy mindenképpen keressen fel egy urológiai szakrendelést. Amennyiben a fájdalom enyhe, azonban tartósan fennáll úgy szintén érdemes lehet megfontolnia az orvosi vizitet.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hónalj fájdalom – mikor érdemes orvoshoz fordulni?

csü szept 30 , 2021
A hónalj fájdalom megjelenhet az egyik vagy mindkét hónaljban és több, különböző tényező is kiváltja. Néhány kiváltó ok nem súlyos például a borotválkozás okozta irritáció, azonban előfordulnak olyan állapotok is, amelyek orvosi beavatkozást igényelnek, mint a mellrák. A hónalj fájdalom […]
Hónalj fájdalom – mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ez is érdekelheti