A datolya a datolyapálma gyümölcse, amelyet a világ számos trópusi régiójában termesztenek. Igen különleges és tápláló gyümölcs, szerencsére már hazánkban is egyre több rajongója akad köszönhetően édes ízének és rágósságának.
Cikkünkben, most a datolya 6 különlegesen pozitív élettani hatása kerül bemutatásra.
1. Gazdag tápanyagokban
A datolya szárított állagának köszönhetően magasabb kalória tartalommal rendelkezik, mint a friss gyümölcsök, hasonlóan a mazsolához és a fügéhez. Magas kalóriatartalma ellenére jelentős mennyiségű rostot, vitamint és ásványi anyagokat tartalmaz.
Egy 100 grammnyi adag datolya olyan tápanyagokat tartalmaz, mint:
- Szénhidrát: 75 gramm
- Rost: 7 gramm
- Fehérje: 2 gramm
- Kálium: napi irányadó bevitel 20%-a
- Magnézium: napi irányadó bevitel %-a
- Réz: a napi irányadó bevitel 18%-a
- Mangán: napi irányadó bevitel 15%-a
- Vas: napi irányadó bevitel 5%-a
- B6-vitamin: napi irányadó bevitel 12%-a
A felsorolt tápanyagokon kívül a datolya még jelentős antioxidáns mennyiséggel is rendelkezik, ami számos krónikus betegség megelőzésében játszhat szerepet.
2. Gazdag rostokban
A megfelelő mennyiségű rostbevitel nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzéséhez. A rostok többek között jótékony hatással lehetnek az emésztőrendszerre illetve segíthetnek a székrekedés megelőzésében is.
Egy 2017-ben készült tanulmány során 21 embert vizsgáltak, akik naponta 7 datolyát fogyasztottak 30 napon keresztül. A vizsgálat végén a részvevők 80%-a rendszeres és javult széklet ürítésről számolt be korábbi tapasztalataikhoz képest.
Továbbá a datolyában megtalálható rostok a vércukorszint szabályozásában is fontos szerepet játszhatnak. Mivel a rostok képesek lassítani az emésztést, így megakadályozhatják az étkezések utáni hirtelen és túl magasra történő vércukor emelkedést.
3. Magas antioxidáns mennyiséggel rendelkezik
A datolya különféle antioxidánsokat tartalmaz, amelyek olyan egészségügyi előnyöket biztosíthatnak mint a különböző rákos megbetegedések megelőzése, a krónikus gyulladások csökkentése vagy a lelassult öregedési folyamatok.
A datolya érdekessége, hogy az egyik legmagasabb antioxidáns tartalommal bír összehasonlítva más rokongyümölcsökkel, mint például a füge vagy az aszalt szilva. Köszönhetően az úgynevezett flavonoidoknak és karotinoidoknak a datolya akár képes lehet csökkenteni a rákos megbetegedések kockázatát, a cukorbetegség kialakulását illetve a szívvel és szemmel kapcsolatos különböző betegségeket.
4. Javíthatja az agy egészségét
Korábbi vizsgálatok arra a következtetésre jutottak, hogy a datolya segíthet megőrizni az agy egészségét azáltal, hogy képes csökkenteni többek között az interleukin nevezetű gyulladásos markert. A magas interleukin szint általában nagyobb kockázatot jelent az olyan betegségek tekintetében mint az Alzheimer-kór vagy más neurodegeneratív állapotok.
Továbbá a datolyában megtalálható tápanyagok még a tanulási képességet és a memóriát is pozitívan befolyásolhatják. Agyserkentő és gyulladáscsökkentő tulajdonságát a kutatók a magas flavonoid tartalmának tulajdonítják.
5. Segíthet a terhességi folyamatokban
A datolya kismamákra gyakorolt hatását igen részletesen tanulmányoztak a közelmúltban és meglepő eredményekre jutottak a kutatók. Először is, a datolya rendszeres fogyasztása képes lehet a terhesség utolsó heteiben elősegíteni a méhnyak tágulását, ami nagyban segíthet a szülés során.
Másodszor, egy 69 terhes nő bevonásával készült tanulmány azt találta, hogy azok a nők, akik rendszeresen fogyasztottak datolyát, sokkal nagyobb eséllyel hozták létre természetes úton gyermekeiket és a szüléssel töltött idő is jelentősen kevesebb volt.
A kutatók úgy gondolják, hogy a felsorolt tulajdonságok annak köszönhetők, hogy a datolya gazdag az úgynevezett oxicotin vegyületben, ami egy olyan hormon, ami többek között a szülés közbeni összehúzódásokat is okozza.
6. Segíthet a vércukorszint szabályozásában
Korai, állatokon végzett kutatások arra a lehetséges következetesre jutottak, hogy a datolya akár a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszhat, köszönhetően alacsony glikémiás indexének, magas rost és antioxidáns tartalmának.
Ebből kifolyólag a datolya rendszeres fogyasztása kifejezetten előnyös lehet a cukorbetegek számára, azonban ezen a területen még további vizsgálatokra lesz szükség az említett következtetések levonásához.
Összegzés
A datolya egy igen egészséges, ízletes és tápláló gyümölcs, amelyet mindenképpen érdemes beépíteni az étrendünkbe. Gazdag rostokban, antioxidánsokban és egyéb tápanyagokban, amelyek mindegyike fontos szerepet játszhat egészségünk hosszútávú megőrzésében.