Megfázás tünetei, diagnózisa és kezelése

A megfázás tünetei szinte nyilvánvalóak a hétköznapi ember számára: orrdugulás vagy orrfolyás, tüsszögés és kaparó torokfájás jellemzi. Ezek a tünetek könnyedén felismerhetők, meglétükkel az ember már azonnal tudja, hogy mi lehet a gond. Felnőttek körében egyébként nem ritka az évi 2-3 megfázás sem.

Azt már viszont kevesen tudják, hogy pontosan miért alakul ki a megfázás. A közönséges megfázás valójában egy vírusos fertőzés a felső légutakban. A betegséget több mint 200 vírus okozhatja, de ezek közül is a leggyakoribbak a rhinovírusok.

Ezek a típusú vírusok rendkívül könnyedén terjedhetnek emberről emberre vagy akár felületről felületre. Az sem ritka, hogy ezen vírusok órákig vagy napokig megélnek a különböző felületeken, ezzel növelve a fertőzés kockázatát.

Tehát hiába érezzük úgy, hogy mindent tudunk a megfázásról, mégis számos olyan tényező létezik, amelyek által sikerülhet még jobban megérteni magát a betegséget, valamint ezen tényezők segíthetnek abban is, hogy minél előbb a gyógyulás útjára lépjünk. Emellett akár elkerülhető a jövőbeli megfázás is, vagy akár megakadályozható a vírus más emberekre való átterjedése.

Mik lehetnek a megfázás tünetei?

A megfázás tünetei ritkán jelentkeznek hirtelen, általában 1-3 napon belül jelennek meg, ha a beteg a megfázást okozó vírusnak van kitéve.

Megfázás során az alábbi tüneteket észlelhetjük az orrüregben:

 • orrdugulás
 • sinus nyomás
 • orrfolyás
 • szag- vagy ízvesztés
 • tüsszentés
 • vizes orrváladék

Egyéb, a fejet érintő tünetek:

 • vizenyős szemek
 • fejfájás
 • torokfájás
 • köhögés
 • duzzadt nyirokcsomók

Az egész testre jellemző tünetek pedig a következők lehetnek:

 • fáradtság
 • hidegrázás
 • testi fájdalmak
 • alacsony láz vagy hőemelkedés
 • mellkasi kellemetlenség
 • légzési nehézségek

A megfázás tünetei általában 7-10 napig tartanak, és az 5. napon tetőznek. Ezután viszont fokozatos javulás tapasztalható.

Viszont, ha a tünetek egy hét elteltével súlyosbodnak, vagy 10 nap elteltével sem szűnnek meg, más betegség állhat a háttérben, melyet érdemes lehet orvossal kivizsgáltatni.

Mi a különbség a megfázás és az influenza között?

Elsőre a két betegség szinte teljesen ugyanannak hatnak. Mindkét betegség a légutakat érinti, valamint a tünetek is rendkívül hasonlók lehetnek. Azonban a 2 állapotot különböző vírusok okozzák.

Az influenza és a megfázás tünetei közötti különbség ismerete segíthet a betegség kezelésében, valamint abban, hogy szükséges-e orvoshoz fordulnia.

TünetMegfázásInfluenza
Tünetek megjelenéseFokozatos (1-3 nap)Hirtelen
Tünetek súlyosságaEnyhe vagy közepesKözepesen súlyos
LázRitkaGyakori
FejfájásRitkaGyakori
TorokfájásGyakoriNéha
Testi fájdalmakEnyheKözepesen súlyos
HidegrázásRitkaGyakori
Köhögés, mellkasi kellemetlenségEnyhe vagy közepesGyakori, súlyos lehet
TüsszentésGyakoriNéha
Hányás, gyomorbántalmakRitkaNéha
KomplikációkRitkaNéha

Általánosan elmondható, hogy az influenza tünetei súlyosabbak, mint a megfázás tünetei.

Emellett az egyik jelentős különbség még, hogy a megfázás ritkán okoz további egészségügyi problémákat, az influenza azonban olyan szövődményekhez vezethet, mint:

A megfázás diagnosztizálása

Az enyhe és szövődménymentes megfázás diagnosztizálása ritkán igényel orvosi ellátást. Gyakran csak a megfázás tüneteinek felismerésére van szükség a diagnózis felállításához.

Ha azonban a tünetek súlyosbodnak vagy 10 napnál tovább tartanak, mindenképp konzultáljon háziorvosával, hiszen előfordulhat, hogy más egészségi állapot áll a háttérben, melyet csak az orvosa tud diagnosztizálni.

Megfázás során a megfázást okozó vírus 7-10 napon belül várhatóan kiürül a szervezetből.

A kezelések magukban foglalhatják a vény nélkül kapható megfázás elleni gyógyszereket, a hidratáltság biztosítását és a sok pihenést.

Influenzás megbetegedés során a vírusnak ugyanannyi időbe telhet, amíg teljesen eltűnik, mint a megfázásnál. Természetesen itt is érvényes az a „szabály”, ha az 5. nap után súlyosbodnak, vagy 1 hét elteltével sem múlnak a tünetek, fel kell keresni háziorvosát.

Ha influenzával diagnosztizálták, előnyös lehet egy vírusellenes influenza elleni gyógyszer szedése, valamint a pihenés és a folyadékpótlás szintén rendkívül fontos, hogy minél előbb magára találjon a szervezete.

Otthoni jogorvoslatok

Természetesen az otthoni gyógymódok nem gyógyítják vagy kezelik a megfázást, csupán segíthetnek abban, hogy a megfázás tünetei kevésbé súlyosak és könnyebben kezelhetők legyenek.

Megfázás tünetei, diagnózisa és kezelése
1. kép – Megfázás tünetei, diagnózisa és kezelése

A megfázás leghatékonyabb és legáltalánosabb otthoni gyógymódjai az alábbiak:

 • Gargarizálás sós vízzel: A sós vizes gargalizálás segíthet enyhíteni az irritációt a torokban.
 • Sok folyadék fogyasztása: A megfelelő hidratáltság segít pótolni az elvesztett folyadékot.
 • Sok pihenés: Segít a szervezetnek abban, hogy elegendő energiához jusson a vírus leküzdéséhez.

Milyen ételt fogyaszthat megfázás során?

Megfázás során előfordulhat, hogy az érintettnek egyáltalán nincs étvágya. Azonban a szervezetnek szüksége van energiára ahhoz, hogy leküzdje a betegséget. Az energiát bizonyos ételekkel tudjuk biztosítani a szervezet számára. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány hasznos ételt, amely segíthet a felépülésben:

Tyúkhúsleves

A sós leves klasszikus „kezelés” mindenféle betegségre. A meleg folyadék pozitív hatással lehet az orrmelléküregek megnyitásában, így könnyebbé teszi a légzést. A levesben lévő só pedig enyhíti az irritált torokszövetet.

Forró tea

A meleg italok, mint a tea, kiváló segítséget nyújtanak megfázás során. Méz hozzáadásával a köhögés is csillapítható valamelyest. Emellett gyömbérszeletekkel csökkenthető a gyulladás és enyhíthető az orrdugulás. Semmiképp se fogyasszon kávét a betegség ideje alatt, hiszen a koffein befolyásolhatja az alkalmazott gyógyszereket, és növelheti a kiszáradás kockázatát.

Joghurt

A joghurt több milliárd egészséges baktériumot tartalmaz, amelyek javíthatják a bélrendszer egészségét. Ha a bélrendszerben egészséges mikrobióma van, az segíthet a szervezetnek számos betegség és állapot leküzdésében, beleértve a megfázást is.

Jégkrém

A forró teához hasonlóan a jégkrém is segíthet enyhíteni a torokfájást. Keressen alacsony cukortartalmú jégkrémeket, vagy készítsen házilag joghurtból, gyümölccsel és természetes gyümölcslevekkel.

Mindezek mellett a legfontosabb, hogy megfelelően hidratált maradjon a betegség során. Igyon rendszeresen vizet vagy meleg teát, kerülje a koffein és az alkoholfogyasztást.

A megfázás kockázati tényezői

Mint minden betegség esetében, a megfázásnál is létezik számos tényező, amely növelheti annak kialakulását. Ezek lehetnek:

 • Bizonyos évszakok: A megfázás az év bármely szakában előfordulhat, de leggyakrabban ősszel és télen fordul elő. Több időt töltünk otthonunkban, ha hideg és nedves az időjárás, ez pedig növeli a vírus terjedésének esélyét.
 • Kor: A 6 év alatti gyermekek nagyobb valószínűséggel vannak kitéve a betegségnek. Még nagyobb a kockázat, ha több gyermekkel vannak összezárva.
 • Környezet: Ha sok ember közelében tartózkodik, például repülőn vagy koncerten, nagyobb valószínűséggel találkozik rhinovírusokkal.
 • Gyenge immunrendszer: Ha krónikus betegségben szenved, vagy nemrégiben beteg volt, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki a megfázás.
 • Dohányzás: A dohányzó embereknél gyakrabban alakul ki megfázás, ami általában súlyosabb is lehet.
 • Alváshiány: A rendszertelen vagy nem megfelelő alvás befolyásolhatja az immunrendszert, ami fogékonyabbá teheti a szervezetet a megfázásra.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

A megfázás megterheli ugyan a szervezetet, azonban nem biztos, hogy minden esetben szükség van orvoshoz fordulni.

A legtöbb esetben 7-10 napon belül kiheveri a szervezet, és az 5. nap elteltével a tünetek is javulni szoktak. Bármennyire is hihetetlen, a vény nélkül kapható gyógyszerek és az otthoni gyógymódok alkalmazása általában a leghatásosabb a komplikációmentes megfázás kezelésére.

Azonban számos esetben előfordulhat, hogy a tünetek súlyosbodnak. Ilyenkor mindenképp forduljon orvoshoz, főleg, ha az alábbiakat tapasztalja:

 • Súlyos vagy súlyosbodó tünetek: Ha tünetei a szokásosnál súlyosabbnak tűnnek.
 • Tartós tünetek: Ha a megfázás tünetei több mint 10 napig tartanak.
 • Nehézlégzés: A légszomj vagy nehézlégzés okot adhat az orvoslátogatásra.
 • Magas vagy tartós láz: Ha 39 °C-nál magasabb láza van, vagy gyermekének 39 °C-os vagy annál is magasabb láza van, forduljon orvoshoz. Akkor is kérjen orvosi segítséget, ha Ön vagy gyermeke 38 °C-os vagy magasabb lázban szenved több mint 3 napja.
 • 3 hónaposnál fiatalabb gyermek: Ha csecsemőjén megfázás jelei mutatkoznak, beleértve a levertséget vagy a 38 °C-os vagy magasabb lázat, azonnal forduljon orvoshoz.
 • Magas kockázatú egészségügyi állapotok: Ha a megfázáson kívül más betegség is van a háttérben, fennállhat a szövődmények kockázata. A magas kockázatú orvosi kategóriák a következők: 5 év alatti gyermek; 65 év feletti felnőtt; terhesség; asztma; cukorbetegség; szívbetegség.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Vesekő lelki okai – ezek az érzelmek válthatják ki!

pén jún 10 , 2022
A vesekő lelki okai mögött több kiváltó érzés is meghúzódhat, mint az igazságtalanság érzése, a tehetetlenség vagy a félelem. De mi is az a vesekő? A vesekövek só és ásványi anyagok megkeményedett gyűjteményei, amelyek gyakran kalciumból vagy húgysavból állnak. A […]
Vesekő lelki okai – ezek az érzelmek válthatják ki!

Ez is érdekelheti