Lecitin hatása – 6 egészségügyi előny, amiről tudnia kell!

A lecitin hatása az elmúlt években kiemelt figyelmet kapott, de mielőtt megismernénk pozitív tulajdonságait, mindenképpen érdemes megismerni egy kicsit közelebbről is. A leticin egy olyan anyag, amely természetes módon megtalálható a szervezet szöveteiben.

A lecitin emulgeálószerként működik, ami azt jelenti, hogy szuszpendálja a zsírokat és olajokat, és megakadályozza, hogy más anyagokkal keveredjenek. E tulajdonsága miatt, nagyon sok kereskedelmi termék részeként is megjelenik, illetve orvosi felhasználásoknál is előfordul.

A lecitin fajtái

A lecitin-kiegészítők általában napraforgómagból, tojásból vagy szójababból származnak. A szója messze a leggyakrabban használt összetevő a lecitin-kiegészítők előállításához, néha állati zsírokat, halat vagy kukoricát is alkalmazhatnak.

Míg a szójalecitin általában granulált kapszula formájában kerül forgalomba, a napraforgólecitint por és folyékony formában is elérhető a különböző áruházak polcain. A napraforgó lecitin nem olyan népszerű, de szívesebben vásárolják azok a felhasználók, akik tudatosan kerülik a genetikailag módosított szervezeteket (GMO-kat) az élelmiszerekben.

A lecitin hatása a szervezetre

A lecitin több pozitív előnnyel is rendelkezik, amelyek az alábbiak:

1. Csökkentheti a koleszterint

A lecitin legnagyobb és legismertebb előnye, hogy csökkentheti a koleszterinszintet. Napjainkban megfelelő alátámasztott kutatások állnak rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a szójaleticin hozzájárulhat a jó koleszterinszint (HDL) emeléséhez és a rossz koleszterinszint (LDL) csökkentéséhez.

2. Javítja a szív egészségét

A szójából származó lecitin javíthatja a szív és érrendszer egészségét, különösen akkor lehet előnyös, ha már fennáll a magas vérnyomás vagy a szívbetegségek kialakulásának kockázata.

3. Segítheti az anyukáknak a szoptatást

A lecitin hatása jól ismert a szoptatós anyukák körében, több orvos is rendszeresen ajánlja, amikor az anyatej valamilyen oknál fogva elapad. Javasolt fogyasztása napi 4 alkalommal, 1200 mg-os adagonként. Természetesen ez a szám kizárólag irányadó, egyénenként eltérő lehet az ajánlott mennyiség.

Lecitin hatása – 6 egészségügyi előny, amiről tudnia kell
1. kép – Lecitin hatása – 6 egészségügyi előny, amiről tudnia kell

A jelen kutatások azt feltételezik, hogy a lecitin csökkenti az anyatej viszkozitását, így kevésbé valószínű, hogy eltömíti a tejcsatornákat a mellekben. Fontos azonban megemlíteni, hogy a lecitin nem ténylegesen az eltömődött mellcsatornák kezelésére alkalmas.

4. Javítja az emésztést

A lecitin hatását leginkább fekélyes vastagbélgyulladásban szenvedőknél vizsgálták. A kutatások kimutatták, hogy a lecitin képes javítani a nyálkahártyát a belekben, megkönnyíti az emésztési folyamatokat, sőt védelmet is biztosít az emésztőrendszernek.

Még ha Önnek nincs is vastagbélgyulladása, akkor is érdemes elgondolkodnia a lecitin rendszeres fogyasztásán, ha visszatérő emésztési problémákkal küzd.

5. Leküzdheti a demencia tüneteit

A lecitin kolint tartalmaz, amely egy olyan anyag, amit az agy a testben történő kommunikációhoz használ. A klinikai kutatások azt mutatják, hogy a kolinban gazdag étrend javíthatja a memóriát és segíthet az Alzheimer-kórtól szenvedőknek is.

6. Nyugtatja és hidratálja a bőrt

A lecitin bizonyos bőrápoló termékekben is megtalálható, mivel egyik előnyös tulajdonsága, hogy nyugtatja és hidratálja a bőrt. A legtöbb esetben az említett kozmetikai termékekben hidrogénezett lecitint használnak, ami felpuhítja a bőrt és sima érzetet biztosít.

Bizonyok esetekben a lecitin hatása megnyilvánulhat a pattanások és az ekcéma kezelésében is, azonban ezzel kapcsolatban további, átfogó kutatásokra lesz szükség. Egyesek lecitin kapszulát fogyasztanak a hasonló előnyök elérése érdekében, azonban ezen területen is további tanulmányok elvégzése szükséges.

Összegzés

A lecitin pozitív hatása a szervezet több területén is megnyilvánulhat, így mindenképpen javasolt rendszeres fogyasztása. Azonban a kezelés megkezdése előtt minden esetben konzultáljon orvosával a lehetséges kockázatokkal és mellékhatásokkal kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Irritábilis bél szindróma (IBS) – Minden, amit tudnia akar róla

csü ápr 7 , 2022
Az irritábilis bél szindróma (IBS) egy olyan rendellenesség, amely a vastagbelet érinti. Az IBS különböző tüneteket okozhat, mint a hasi görcsök, gázképződés, hasmenés vagy székrekedés. Krónikus állapot, amelyet hosszútávon mindenképpen kezelni szükséges. Csupán kis számú ember szenved súlyos irritábilis bél […]
Irritábilis bél szindróma (IBS) – Minden, amit tudnia akar róla

Ez is érdekelheti