Mi az a pikkelysömör? (psoriasis) – Kialakulása, kezelése, megelőzése

Mi az a pikkelysömör? (psoriasis) – Kialakulása, kezelése, megelőzése

Mi az a pikkelysömör?

A pikkelysömör (psoriasis) egy autoimmun betegség, amely a bőrsejtek gyors felhalmozódását okozza. Az említett bőrsejtek túlzott felhalmozódása a bőr felületén egybefüggő pikkelyekké alakulnak. Jellemző a pikkelyek körüli bőrpír és gyulladás, külsőleg vastag, vörös foltokban nyilvánul meg. Időnként előfordulhat olyan is, hogy az említett foltok megrepednek és kivéreznek.

A pikkelysömör (psoriasis) a felgyorsult bőrgyártási folyamat eredménye. Általában a bőrsejtek mélyen a bőr alatt fejlődnek és viszonylag lassan jönnek fel a felszínre, átlagos ciklus idejük 1 hónap. A pikkelysömörtől szenvedő betegek esetében ez a folyamat néhány nap alatt megy végbe, emiatt a bőrsejteknek nincs idejük leesni és megindul a felhalmozódás. A pikkelyek jellemzően a különböző hajlatokban alakulnak ki többnyire, mint térd vagy könyök, de az alábbi területeken is megjelenhetnek:

 • kezek
 • lábak
 • fejbőr
 • nyak
 • arc

Ritkább esetben a pikkelysömör (psoriasis) érintheti a körmöket, szájat vagy a nemiszerveket is. Általában a betegség az alábbi problémákkal együtt jelenik meg:

Pikkelysömör (psoriasis) típusai

Plakk pikkelysömör

A plakk pikkelysömör a leggyakoribb típus a betegségtől szenvedők esetében, nagyjából a betegek 80%-a ebbe a típusba sorolható. A betegség ezen típusánál jellemzők a piros, gyulladt foltok a bőr felületén. A plakkok többnyire a könyökön, térden vagy a fejbőrön alakulnak ki.

Zsigeri pikkelysömör

A zsigeri pikkelysömör jellemzően gyerekkorban alakul ki, a foltok nem olyan erősek, mint a plakk pikkelysömör esetében, inkább rózsaszínek és vékonyabbak, nagyon ritkán vastagodnak meg. A leggyakoribb kialakulási helyek: törzs, karok és lábak.

Pustuláris pikkelysömör

A pustuláris pikkelysömör inkább felnőttkorban alakul ki. Fehér, gennyesen töltött hólyagok és vörös, gyulladt bőr jellemezi a betegség megjelenését. Általában a test kisebb területein alakul ki, mint például a kézfej vagy láb, ritkább esetekben széles körben is elterjedhet.

Inverz pikkelysömör

Ennél a típusnál jellemző a vörös, fényes, gyulladt bőrfelület, amik általában a hónaljban, illetve a mellnél vagy az ágyék szakaszában alakulnak ki. Előfordulhat, hogy az említett tünetek megjelennek a nemiszerveknél is.

1. kép - A pikkelysömör (psoriasis) akár a könyök hajlatánál is kialakulhat
1. kép – A pikkelysömör (psoriasis) akár a könyök hajlatánál is kialakulhat

Erythrodermic pikkelysömör

Az erythrodermic pikkelysömör a legritkább típus a pikkelysömörök között. A betegség ezen típusa szinte az egész testet érinti, gyakran olyan erősek a pikkelyek, hogy szinte a beteg úgy néz ki, mintha leégett volna. Az említett tünetekhez még magas láz is társulhat, ami akár életveszélyes állapotot is eredményezhet, ami minden esetben azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Pikkelysömör (psoriasis) tünetei

A pikkelysömör (psoriasis) tünetei egyénenként igen eltérők lehetnek és nagyban függ attól, hogy milyen típusról van szó. Egyeseknél szinte csak néhány pötty alakul ki a bőr felületén, ami szinte nem is feltűnő, másoknál szinte az egész testet érintő problémáról beszélünk. A leggyakoribb tünetek az alábbiak lehetnek:

 • vörös, megvastagodott bőrfoltok
 • száraz bőr, amely időnként felrepedhet, vérezhet
 • fájdalom a foltok körül
 • viszketés érzés a foltok körül
 • megvastagodott körmök
 • ízületi duzzanatok

A betegek többségénél az említett tünetek nem folyamatosan jelentkeznek, inkább a ciklusok jellemzők. Előfordulhat, hogy 1-1 ciklus csupán néhány napig tart vagy egy hétig, majd ezt követően a beteg teljesen tünetmentes lesz hónapokig majd a tünetek ismét megjelennek.

Pikkelysömör (psoriasis) kialakulásának tényezői

A tudomány jelen állása szerint nem tudják az orvosok, hogy mitől alakul ki pontosan a pikkelysömör. A folyamatos kutatómunkák eredményeként azt viszont már tudjuk, hogy a kialakulásnál két kulcsfontosságú faktor játszik szerepet: az immunrendszer és a genetika.

Immunrendszer

A pikkelysömör egy autoimmun betegség. Az autoimmun állapot annak a következménye, hogy a szervezet saját magát támadja meg. A psoriasis esetében a fehérvérsejtek a szervezet saját bőrsejtjeit támadják meg. Normál esetben a fehérvérsejtek védelmi funkciót látnak el a szervezetben a különböző betolakodókkal, idegen testekkel szemben.

A pikkelysömör esetében a fehérvérsejtek tévesen támadják meg a szervezet bőrsejtjeit, a támadások következében felgyorsul a bőrtermelődés és megindul a bőr felületén a rétegződés, a plakkok megjelenése.

Genetika

Vannak olyan emberek, akik olyan géneket örökölnek, amelyek miatt nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk psoriasis. Jellemzően nagyobb valószínűséggel alakul ki pikkelysömör valakinél, ha korábban családtagjai között is fennálltak a betegség tünetei.

Pikkelysömör (psoriasis) diagnózisa

A diagnózis felállítása általában az alábbi 2 módszer segítségével történik meg:

1. Fizikai vizsgálat

A pikkelysömörrel kapcsolatos diagnózis viszonylag gyorsan és pontosan felállítható egyszerű fizikai vizsgálat segítségével. A tünetek az esetek nagy részében igen nyilvánvalók és jól láthatók. A vizsgálat során mindenképpen érdemes megmutatnia orvosának az összes olyan területet, ahol Önnek tünetei vannak, ez nagyban segíthet a pontosabb diagnózis felállításában. Továbbá érdemes megemlítenie azt is, ha korábban családjában voltak olyanok, akik hasonló tünetektől szenvedtek.

2. Biopszia (szövettani vizsgálat)

Amennyiben a tünetek nem egyértelműek orvosa számára, akkor szövettani vizsgálatot javasolhat. A szövettani vizsgálat során egy kis darabot kimetszenek a beteg bőréből, amit ezután különböző laboratóriumi vizsgálatokra küldenek. A vizsgálat nem csupán a pikkelysömör meglétét tudja bizonyítani, de annak típusát is.

Pikkelysömör (psoriasis) kiváltó tényezői

Az alábbi külső faktorok hozzájárulhatnak a pikkelysömör kialakulásához:

1. Stressz

A stressznek számos betegséghez köze lehet és sajnos a psoriasis esetében is hozzájárulhat annak kialakulásához. Mindenképpen próbálja kerülni a stresszes helyzeteket, illetve igyekezzen megtanulni annak hatásait.

2. Alkohol

A rendszeres, súlyos alkoholfogyasztás szintén hozzájárulhat a psoriasis kialakulásához. A túlzott alkoholfogyasztás további egészségügyi problémákat is okozhat, így mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia, ha ilyen problémától szenved.

3. Gyógyszerek

Bizonyos gyógyszerek esetében megjelenhetnek mellékhatásként a pikkelysömör különböző tünetei. Ilyen gyógyszerek lehetnek például malária elleni gyógyszer, lítium vagy gyógyszerek, amelyeket a magas vérnyomás kezelésére írnak fel.

Pikkelysömör (psoriasis) kezelési lehetőségei

A pikkelysömör teljes gyógyulására jelenleg nincs lehetőség a tudomány mai állása szerint. A kezelések célja a gyulladás csökkentése, a bőrsejtek növekedésének lassítása, illetve a plakkok eltávolítása. A különböző krémek és kenőcsök általában a helyi kezelési kategória alá tartoznak és bizonyos esetekben nagyszerű eredményeket hozhatnak a betegek életében.

A súlyosabb pikkelysömörtől szenvedő betegek esetében nagy valószínűséggel kevés lehet a helyi kezelés, ezért szájon át szedhető gyógyszereket vagy injekciós terápiát javasolhatnak orvosaik. Ezeknek a gyógyszereknek súlyos mellékhatásaik lehetnek, ezért nagyon rövid ideig szokták javasolni használatukat.

Milyen kilátásai lehetnek a pikkelysömörtől szenvedő betegeknek?

A kilátások egyénenként változók lehetnek, nagyban függ a pikkelysömör típusától és a beteg egészségügyi állapotától. A pikkelysömör egy életen át tartó probléma lehet, viszont a megfelelő odafigyeléssel a tünetek enyhíthetők és a betegek teljeskörű életet élhetnek ugyan úgy, mint egészséges társaik. A cél itt is a megfelelő kezelési lehetőségek megtalálása és a pozitív hozzáállás.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Az agyvérzés tünetei - cselekedjen azonnal!

hét júl 20 , 2020
Mi az az agyvérzés? Mik lehetnek az agyvérzés tünetei? Az agyvérzés, vagy más néven stroke, akkor fordul elő, amikor az agyba eső véráramlás megszakad, és a környéken lévő agysejtek elhalnak (megakadályozva az agyszövet oxigén és tápanyag ellátását). A stroke orvosi […]
Agyvérzés tünetei

Ez is érdekelheti