Tyúkszem eltávolítása házilag? Lehetséges?

Tyúkszem eltávolítása házilag? Vajon tényleg lehetséges lenne?

Mielőtt a probléma megoldására koncentrálnánk, először vizsgáljuk meg közelebbről, hogy mi az a tyúkszem, miért alakul ki. Így kideríthetjük, hogy valóban tyúkszemmel, vagy egy átlagos hólyaggal küzd a szervezetünk.

A tyúkszem egy olyan kemény, megvastagodott bőrfelület, amely általában a lábfejen, talpon, vagy lábujjon fordul elő. Elsőre hasonlíthat egy átlagos bőrkeményedéshez, de általában keményebb, picit kisebb és fájdalmasabb, főleg, ha ütés éri. A tyúkszem összességében nem veszélyes, de jelenléte zavaró lehet, illetve irritációt okozhat. Emellett sajnos nagyobb valószínűséggel érinti a probléma a nőket, mint a férfiakat.

A tyúkszem három fő típusa:

 • kemény
 • puha
 • mag

A három típus közül a kemény a leggyakoribb tyúkszemfajta. Általában kicsik, és a bőr koncentrált területein jelentkeznek, a megvastagodott bőr szélesebb felületén. A puha tyúkszem viszont fehéres vagy szürke színű, és gumiszerű, ezen kívül pedig ez a fajta inkább a lábujjak között bukkanhatnak fel. Az utolsó tyúkszem típusa pedig a talpon szokott feltűnni. Viszont mindháromra igaz, hogy tartós jelenlétük miatt a bőr keményebb és érintésre fájdalmasabb lesz.

Azonban nem árt tisztázni, hogy a tyúkszem nem bőrbetegség. Megjelenésük oka csupán a test reakciója a bőr nyomására vagy súrlódására. Az alábbi módszerek azonban hatásosak lehetnek tyúkszem eltávolítására (vagy megelőzésére) házilag is:

1. Áztassa lábát meleg vízben:
Kb. 10 percig áztassuk a lábat meleg vízben. Közben ügyeljünk arra, hogy a tyúkszem teljes felülete a víz alatt legyen, így érhetjük el, hogy a bőr megpuhuljon.

2. Sarokcsiszolóval óvatosan csiszolja az érintett (megpuhult) bőrfelületet:
Mivel a sarokcsiszoló alapvetően porózus, koptató vulkáni kőzet, amelyet a száraz bőr eltávolításához használnak, így a tyúkszem ellen házilag simán bevethető! Mártsa be a követ a meleg vízbe, majd óvatosan kezdje meg a bőrfelület reszelését. Óvatos, körkörös vagy oldalirányú mozgások segítik a holt bőr eltávolítását.

Tipp: Ne reszeljen le túl sok bőrt. A túlreszelés vérzést okozhat és fertőzéshez vezethet!

1. kép – A tyúkszem főleg a talpon fordul elő

3. Kenje be a tyúkszemet:
Használjon hidratáló krémet vagy szalicilsav tartalmú kenőcsöt. A szalicilsav feloldja a tyúkszemet és a környező halott bőrt alkotó keratinfehérjét is. Azonban a szalicilsav tartalmú kenőcsök használata nem javasolt cukorbetegek, rossz vérkeringés vagy sérült bőr esetén.

4. Használjon sebtapaszt:
Tapasz használatát azért javallt, mert ezzel megelőzhetjük a cipővel való érintkezést a sérült bőrfelülettel.

NE kísérelje meg kivágni vagy borotválni a tyúkszemét, mivel ez fertőzéshez vezethet! Ezt a fajta módszert bízzuk a szakemberekre!

Mikor lehet érdemes orvoshoz fordulni?

Mielőtt a tyúkszem eltávolítására házilag próbálnánk megoldásokat találni, mindenképp érdemes lehet orvosával konzultálni, ha a tyúkszem jelenléte rendkívül erős fájdalmakkal jár, vagy ha Ön cukorbeteg, esetleg érzékeny bőre, vagy artériás betegsége van. Illetve akkor is forduljon orvoshoz, ha a tyúkszem a fertőzés jeleit mutatja, mint például:

 • súlyosbodó fájdalom
 • gennyedzés
 • duzzanat
 • vörösség

A legegyszerűbb megoldás, mint a meleg vizes fürdés és a kaparás segítheti a tyúkszem megpuhítását és a bőr felesleges rétegeinek eltávolítását. Azonban sok esetben elkerülhető lenne a tyúkszem eltávolítása házilag, ha előbb a megelőzésre koncentrálunk.

A cipő súrlódása miatt a súrlódott bőrfelület idővel megkeményedik, hogy megvédje az alatta lévő puhább és kényesebb bőrfelületet. Ha rosszul illeszkedő cipőt visel, a tyúkszem megjelenése gyakrabban előfordulhat, hiába szabadulunk meg tőle, ha a baj forrását nem szűntetjük meg.
Mutatunk néhány praktikus megoldást, a tyúkszem megelőzése érdekében:

 • Távolítsa el a súrlódás forrását:
  A súrlódási forrás eltávolítása a legfontosabb (és legegyszerűbb) módszer a tyúkszem eltávolításához vezető úton. Ez önmagában akár segítheti a tyúkszem eltűnését is, így megelőzve a további kellemetlen problémákat.

Ha például tudja, hogy egy bizonyos cipő okozza a tyúkszem kialakulását, váltsa le azt!

2. kép – A megfelelő lábbeli kiválasztása kulcsfontosságú
 • Elhalt bőrrész eltávolítása:
  A tyúkszem valójában egy elhalt bőrréteg, ezért a „halott” bőrréteg lecsiszolása segíthet a tyúkszem eltávolításában, különösen akkor, ha a tyúkszem kialakulásának a forrását is megszűntettük. Ha még időben észrevesszük, hogy egy bizonyos bőrréteg elkezd bekeményedni, próbálkozzunk a fentebb leírt módszerrel.

További tanácsok a tyúkszem eltávolításához, megelőzéséhez:

 • A láb folyamatos tisztántartása: A lábak rendszeres tisztítása segíthet csökkenteni a tyúkszem kialakulásának felhalmozódott részén lévő halott bőrsejteket.
 • Vágja le a körmöket: A körmök levágásával megakadályozhatja, hogy a lábujjak belenyomódjanak a cipő végébe, és súrlódást okozzanak. Emellett a rövid lábujjkörmök nem fognak sérülést okozni a többi lábujjban sem.
 • Kerülje az alkoholos krémeket: A lábak hidratálása rendkívül fontos, de az alkoholt tartalmazó hidratáló szerek használata további kiszáradást okozhat.

Összefoglalva tehát a tyúkszem egy veszélytelen megkeményedett bőrfelület, mely főleg a lábfejen alakulhat ki, azon belül is a talpon vagy lábujjakon. Nem bőrbetegség, megjelenését a bőrfelület súrlódása okozza, például rossz lábbeli használata. A tyúkszem eltávolítása házilag is lehetséges, azonban legyünk nagyon óvatosak, hogy ne okozzunk esetleges fertőzést önmagunknak. Ha nagyobb fájdalmakkal jár a tyúkszem jelenléte, érdemes felkeresni szakorvost, vagy esetleg pedikűröst, aki segíthet a tyúkszem eltávolításában.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

9 természetes megoldás a szemölcs ellen házilag

sze febr 26 , 2020
Önnek is elege van a szemölcseiből? Mielőtt orvoshoz fordulna, lehet érdemes először megpróbálnia védekezni a szemölcs ellen házilag is. Na de mi is az a szemölcs? A szemölcsök ártalmatlan növekedések a bőr felületén, amit a HPV (humán papilloma) vírus okoz. […]
1. kép - Szemölcs ellen házilag is létezik megoldás!

Ez is érdekelheti