Bolhacsípés – emberre is veszélyes lehet?

Bolhacsípés – vajon ránk is veszélyes lehet?

A bolhák apró élőlények, melyek nem nőnek egy tollhegynyinél nagyobbra. Világosbarnától feketéig bármilyen színváltozatban előfordulhatnak. Nem rendelkeznek szárnyakkal, így egyik helyről a másikra ugrálva közlekednek. Vékony, lapos testük van, ám kemény héjának „köszönhetően” nehezebbnek bizonyul megölni őket: gyakran csak körömmel, vagy 2 kemény felület között tudjuk őket elpusztítani.

A bolhák rendkívül gyorsan szaporodnak, főleg, ha háziállat van a házban. Azonban háziállat nélkül is az udvar potenciálisan gazdag lehet bolhákban. Az átlagember azt hinné, hogy a bolhacsípés kizárólag az állatokat érintheti. Azonban ez nem igaz.

A bolhák, ahogy említettük, leginkább a kutyákon vagy macskákon élősködnek, de más állatokon vagy akár az emberen is elélhetnek. Ha a kellőképpen elszaporodott, a bolhák a szőnyegben, ágyneműben vagy az udvaron is menedéket találhatnak maguknak.

Mi a bolha elterjedésének legegyértelműbb jele? Próbáljon meg sétálni a szőnyegen, miközben fehér zoknit visel. Nézze meg utána a zoknit: ha apró fekete pöttyöket lát, nagy valószínűséggel bolha van a ruhadarabon.

Miről ismerhető fel a bolhacsípés?

A bolhacsípésnek számos tünete jelentkezhet. Főleg arról ismerhető fel, hogy rendkívül viszket, illetve a csípés körül lévő bőrfelület fájdalmas is lehet. A harapás helyén csalánkiütés jelentkezhet, vagy kiütés léphet fel.

A sok vakarás mindemellett még árthat is a helyzeten: tovább károsíthatja a bőrt, és bakteriális fertőzést okozhat a csípés területén. Mindenképp kerüljük a bolhacsípés vakarását, és kísérjük figyelemmel, hogy nem áll-e fenn fertőzés jele, beleértve a fehéres hólyagokat vagy a kiütést.

A bolhacsípés kicsi, piros dudorként jelentkezik. Ezek a dudorok ellentétben a szúnyogcsípéssel, kicsik maradnak. A harapások leggyakoribb helyei a lábak vagy a bokák, viszont előfordulhatnak a derék, a hónalj, a mell, az ágyék vagy a könyök és térd hajlataiban is.

Veszélyes lehet a bolhacsípés az emberre?

Emberek esetében a betegségek átterjedésének kockázata nagyon csekély. Mégis, a baktériumok bejuthatnak a testébe a harapás révén, és fertőzést okozhatnak, különösen, ha elvakarja a csípést. A fertőzött harapás pirossá, meleggé válhat, és felszabadulhat némi genny is.

A bolhacsípés allergiás reakciókat is okozhatnak az érzékeny emberekben, ilyen esetekben akár légzési nehézségek is előfordulhatnak. A bolhák a háziállatoknál szövődményeket is okozhatnak, például allergiás reakciókat és akár a vérvesztés miatti vérszegénységet is. Ezért fontos, hogy az állatokat állatorvoshoz vigyük, ha bolhák jelenlétére gyanakszunk.

Hogyan kezeljük a bolhacsípést?

A bolhacsípés kezelés nélkül is elmúlik. Viszont a csípések elkerülése érdekében maguktól a bolháktól kell megszabadulnia elsősorban.

A bolhák kiirtása két lépésből áll:

  • kezelje háziállatait
  • kezelje otthonát

Ellenőrizze házikedvencét, hogy a bolhaprobléma forrását megtalálja. Alaposan nézze át a háziállat szőrét. Ha az állat gyakrabban vakaródzik, valószínűleg bolhával van dolgunk.

1. kép – nem csak négylábú kedvenceiket érinti a bolhacsípés

Használjon bolha elleni sampont és port, hogy megszabaduljon a bolháktól, illetve a bolhanyakörv alkalmazása is hatásosnak bizonyul, így meg tudjuk akadályozni a probléma újbóli kialakulását.

Ha otthonát szeretné bolhabiztossá tenni, porszívózza át alaposan a szőnyegeket. Dobja ki az egész porzsákot, illetve tegye azt házon kívülre.

Az összes ágynemű (a saját és a háziállat) forró vízben történő mosása és a legmagasabb hőmérsékleten történő szárítása segíthet a bolhák elpusztításában.

Ha ezek a módszerek nem segítenek, mindenképp vegye fontolóra a vegyszerrel történő bolhairtást. A megfelelő szakemberek segíthetnek a legalkalmasabb vegyszerek megtalálásában és alkalmazásában.

Szúnyogcsípés vagy bolhacsípés? Mi a különbség?

Ha nagyobb méretű, ám szintén viszkető dudorként jelentkezik a csípés, valószínűleg szúnyogcsípésről beszélünk. Ebben az esetben is előfordulhat 1-nél több csípés.

A nőstény szúnyogok táplálkoznak vérrel, ez segíti őket a szaporodásban. Általában a szúnyogcsípések ártalmatlanok, de gyengült immunrendszerrel rendelkező embereknél olyan tüneteket okozhatnak, mint láz vagy fejfájás.

A szúnyogcsípés kezeléséhez mossa le a területet meleg vízzel és szappannal. A viszketés enyhítése céljából tartson a csípésre jeget, vagy használjon viszketéselleni kenőcsöt.

Összességében…

A bolhacsípés önmagában nem veszélyes, ám borzasztóan idegesítő tud lenni a szűnni nem akaró viszketés miatt. Sajnos a legnagyobb hátrány, hogy önmagától a probléma nem oldódik meg, ezért mindent tegyen meg azért, hogy otthona bolhabiztos legyen: a rendszeres fűnyírás, porszívózás, az ágyneműk magas hőmérsékleten történő mosása, illetve a házikedvencek megfelelő tartása segíthet megszabadulni a bolhától. Ám ha ez sem bizonyul elegendőnek, kérje rovarirtók segítségét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Lyme-kór - Minden amit érdemes tudni róla

pén aug 7 , 2020
Mi a Lyme-kór? A Lyme-kór a Borrelia burgdorferi baktériumok által okozott fertőző betegség. A B. burgdorferit fertőzött, fekete lábú vagy szarvas kullancs terjesztheti át az emberre. A kullancs megfertőződik, amikor fertőzött szarvasok, madarak vagy egerek vérével táplálkoznak. A fertőzés átterjedéséhez […]
lyme-kór

Ez is érdekelheti