Az osztriga az esszenciális vitaminok és ásványi anyagok lenyűgöző keveréke, azonban a sós ízen kívül nem sokan gondolnak bele abba, hogy milyen egészségügyi előnyökkel járhat a fogyasztása.
Az osztriga a sósvízi kéthéjú kagylók egy csoportja, amelyek tengeri vagy sós környezetben élnek. Kiszűrik a szennyeződéseket a vízből, hogy élőhelyet biztosítsanak más tengeri élőlényeknek.
Számos fajtája főzve vagy akár nyersen is fogyasztható. A néphagyomány szerint elősegítik a szexuális vágy javítását, de ezen kívül még rengeteg pozitív hatást biztosít a szervezet számára.
1. Segíthet a fogyásban
Hogyan segíthet az osztriga a fogyásban? A benne megtalálható fehérjék segítségével! Egy tanulmány bebizonyította, hogy a magas fehérjetartalmú ételek elősegíthetik a teltségérzetet, így csökkenthetik az energiabevitelt és segíthetnek a fogyásban.
Ez kétféle hormon működésének köszönhető: az éhségérzetért a gyomor falai által felszabaduló ghrelin felelős, melynek szintje étkezés után csökken. A kolecisztokinin a vékonybél felső részében termelődik étkezés után, különösen akkor, ha fehérjében gazdag ételeket fogyaszt. Ezek a hormonok jelzik az agynak, hogy elegendő ételt fogyasztott, és beindítják a jóllakottságot.
2. Segíthet a vércukorszint kezelésében
A fehérjék nemcsak a teltségérzetet és így a fogyást segítik elő, hanem segítenek a vércukorszint kezelésében is. Emellett kimutatták, hogy a magas fehérjetartalmú étrend csökkenti a hemoglobin A1c szintjét, amely a vércukorszinttel kapcsolatos vegyület 2-es típusú cukorbetegeknél.
A kutatásokban résztvevő alanyok súlycsökkenést és vérnyomáscsökkenést is tapasztaltak, miután hat hónapig követték az előírt diétát, azonban több kutatásra lesz szükség annak bizonyítására, hogy az osztriga valóban hatással van a vércukorszintre.
3. Segíthet az antioxidánsok szintjének javításában
Az osztriga egy speciális antioxidáns. A benne található fenolos vegyület segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt a sejtszintről.
A kutatások egyelőre még a korai szakaszban tartanak, ám a már meglévő bizonyítékok arra utalnak, hogy segíthet megelőzni az oxidatív stressz miatti sejtkárosodást.
Ezenkívül egy másik tanulmány azt találta, hogy segíthet a májbetegségek megelőzésében és kezelésében.
4. Segíthet csökkenteni a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát
Az osztrigában található omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni a vér trigliceridszintjét. Egy kutatás során kiderült, hogy az osztriga bevitele segíthet csökkenteni a koleszterinszintet és a teljes koleszterinszintet a HDL (jó koleszterin) szintjének növelése mellett.
Mivel az osztriga gazdag omega-3 zsírsavakban, így csökkenhet a plakk felhalmozódásának esélye az erekben, valamint javíthatja a szív- és érrendszer egészségét. Emellett az E-vitamin tartalma is segíthet megvédeni a különféle szívbetegségek kialakulásától.
5. Javíthatja a szexuális vágyat és kezelheti a diszfunkciókat férfiaknál
Sokan úgy tartják, hogy a nyers osztriga egy olyan étel, amely segít a szexuális vágy javításában, habár a tudományos bizonyíték egyelőre kevés, amely alátámasztaná ezt a tulajdonságát
Mivel a cinkhiány csökkenti a tesztoszteronszintet férfiak esetében, így az osztriga cink tartalma miatt úgy gondolják, hogy növeli az idős férfiak tesztoszteronszintjét és javítja a libidót.
Sőt, azt is kimutatták, hogy a cinkterápia javítja a hím patkányok szexuális kompetenciáját.
6. Segíthet az embrionális növekedésben
Az omega-3 zsírsavak nélkülözhetetlenek terhesség során: a magzati agy és a retina kritikus építőkövei. Ezenkívül segíthetnek javítani a magzat egészségét, növelni a születési súlyt és meghosszabbítani a terhességi időszakot.
Sajnos határozottabb következtetéseket nem szabad levonni ebből, hiszen további tanulmányokra van szükség, hogy az osztriga ezen tulajdonságát 100%-osan bebizonyítsák.
Emellett fontos azt is tudni, hogy a tenger gyümölcsei nagy mennyiségű fémet, például higanyt tartalmaznak, ezért a terhes nők általában kerülik az elfogyasztásukat, ehelyett inkább étrendkiegészítőket fogyasztanak az omega-3 pótlására. Általánosságban elmondható, hogy a nőknek kerülniük kell a nyers osztriga fogyasztását, és csak megfelelően főzött osztrigát szabad fogyasztaniuk.
7. Erősítheti a csontokat
A csontok egészségének megőrzéséhez elengedhetetlen a kalcium. Szerencsére az osztriga kalciumban is gazdag, sőt, D-vitamin-tartalma elősegíti a kalcium felszívódását a véráramba.
A csontsűrűség az idő elteltével fokozatosan csökken, amely csontritkuláshoz is vezethet. Ennek hatására megnövekedhet a csonttörések száma, viszont a kiegyensúlyozott étrendhez hozzáadott osztriga segíthet megerősíteni a csontokat.
Úgy gondolják, hogy az osztrigában megtalálható mikrotápanyagok (D-vitamin, réz, cink és mangán) a kalciummal kombinálva az idősebb nők csontritkulás miatti csontvesztésének lassításában vagy akár megelőzésében is segíthetnek.
8. Javíthatja az immunitást
A cink alapvető ásványi anyag az immunrendszer támogatásához, különösen a vírusellenes aktivitáshoz. Az osztrigában megtalálható nagy mennyiségű cink segít megakadályozni a kórokozók bejutását a sejtekhez, még akkor is, ha a vírus bejutott a szervezetébe, mivel a cink képes megakadályozni a vírusok szaporodását. Ez azért fontos, mert a replikáció hatására alakul ki a betegség.
Hogyan fogyasszuk az osztrigát?
Általában napi hat közepes méretű osztriga elfogyasztása biztonságosnak tekinthető. Összegyűjtöttünk néhány módszert, amellyel elkészítheted ezt a fajta ételt:
- Fogyasztható nyersen, így érezhető a legjobban a sós íze.
- Részben főzzük meg úgy, hogy csak néhány fűszert adunk hozzá. Ez kissé megváltoztatja az ízprofilt.
- Fűszeres zsemlemorzsában megforgatjuk és kisütjük.
- Pároljuk meg az osztrigát tésztaételekhez.
- Tálaljuk héjában, tetszés szerinti fűszerekkel megszórva.
A főtt osztriga jobb választásnak minősülhet, hiszen a magas hő hatására elpusztulnak a baktériumok és más lehetséges betegségek kórokozói.