K-vitamin – az meg micsoda?

A legtöbb ember soha nem halott a K-vitaminról. Alapvetően ritka vitaminforrásként jelenik meg a nyugati kultúrákban, pedig fontos szerepet játszik számos egészségügyi vonatkozásban. A K-vitamin hiány hosszútávon akár krónikus betegségek kialakulását is okozhatja.

Mi az a K-vitamin?

A K-vitamint 1929-ben fedezték fel, mint a véralvadás alapvető tápanyagát. Az első felfedezésről egy német tudományos folyóirat számolt be, ahol „Koagulationsvitamin”-nak nevezték el – innen származik a „K” elnevezés is.

A K-vitaminnak két fő formája létezik:

  • K1-vitamin (filokinon): növényi élelmiszerekben, például leveles zöldségekben található.
  • K2-vitamin (menakinon): állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található

Menny a K-vitamin javasolt napi bevitele?

Az alábbi táblázat jól átláthatóan szemlélteti, hogy bizonyos korosztályoknak mekkora mennyiségű K-vitamin bevitele ajánlott naponta.

CsoportJavasolt mennyiség
0-6 hónap közötti gyermekek2 microgramm/nap
7-12 hónap közötti gyermekek2.5 microgramm/nap
1-3 év közötti gyermekek30 microgramm/nap
4-8 év közötti gyermekek55 microgramm/nap
9-13 év közötti gyermekek60 microgramm/nap
Nők 14-18 év között75 microgramm/nap
19+ életév feletti nők90 microgramm/nap
Terhes, várandós nők (19-50 év között)90 microgramm/nap
Terhes, várandós nők (19 év alatt)75 microgramm/nap
Fiuk 14-18 év között75 microgramm/nap
19+ életév feletti férfiak120 microgramm/nap

Miben segíthet a K-vitamin rendszeres fogyasztása?

Az alábbi egészségügyi előnyökhöz járulhat hozzá a vitamin rendszeres fogyasztása.

1. Javítsa a csontok egészségét, csökkenti a csontritkulás kockázatát

A csontritkulás akkor alakul ki, amikor a szervezet csontsűrűsége lecsökken. Ebben az esetben a test több csontszövetet szív fel és kevesebbet termel. A csontritkulásban szenvedő embereknél a csontok gyengébbé és törékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések kockázatát például a csigolyákban, csípőben vagy egyes perfiáriás ízületekben, mint a csukló.

A csontritkulás nem ritka betegség, különösen az idő előrehaladtával fordulhat elő, csak Amerikában közel 44 millió ember szenved oszteoporózisban.

K-vitamin – az meg micsoda?
1. kép – K-vitamin – az meg micsoda?

A K-vitamin rendszeres fogyasztása fontos szerepet játszik a kalcium anyagcseréjében, mivel képes jelentősen javítani annak összekötő hatását a csontok felépítésében és fenntartásában. Manapság egyre több orvosi fórumon ajánlják hivatalosan is a K-vitamint a csontritkulás megelőzésére.

2. Javíthatja a fogak egészségét

A jelen rendelkezésre álló kutatások azt feltételezik, hogy a K-vitamin akár pozitív hatással lehet a fogak egészségére is. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek a kutatások jelenleg kizárólag állatkísérletekre korlátozódnak. A fogak egészségének egyik fő szabályozó fehérjéje az osteocalcin – ugyanaz a fehérje, amelyet a K-vitamin képes aktiválni a szervezetben.

A fogak egészségének megőrzése érdekekében a K-vitamint érdemes lehet A és D vitaminnal kombinálni, ezen vitaminok szinergikusan képesek együttműködni a még erőteljesebb egészségügyi előnyök elérésnél.

Bevihetünk-e K-vitamint természetesen módon, étkezéseinkből?

Az alábbi ételek igen gazdagok K-vitaminban:

  • zöld zöldségek, mint a spenót, spárga vagy brokkoli
  • hüvelyesek, mint a szójabab
  • tojás
  • eper
  • olyan húsok, mint a máj

Összegzés

A K-vitamin a tápanyagok egy csoportja, amely K1 és K2 vitaminokra oszlik. A K1-vitamin szerepet játszik a véralvadásban, míg a K2-vitamin pedig jót tesz a csontoknak és a szívnek. A jelen kutatások viszonylag korlátozottak a K-vitaminnal kapcsolatban, azonban azt már tényként kezelik, hogy a szervezetnek valóban szüksége van K-vitaminra az egészséges működés érdekében. Egészsége megőrzése érdekében érdemes lehet Önnek is megfontolnia rendszeres fogyasztását.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pollenallergia - Típusai, tünetek, megelőzés

szo ápr 16 , 2022
Mi a pollenallergia? A virágpor egy nagyon finom por, amelyet a fák, virágok, füvek és gyomok termelnek, hogy megtermékenyítsék az azonos fajhoz tartozó más növényeket. Sok embernek kedvezőtlen immunválasza van, amikor ezeket a polleneket belélegzi. Az immunrendszer általában úgy védekezik […]
pollenallergia

Ez is érdekelheti