A legtöbb ember soha nem halott a K-vitaminról. Alapvetően ritka vitaminforrásként jelenik meg a nyugati kultúrákban, pedig fontos szerepet játszik számos egészségügyi vonatkozásban. A K-vitamin hiány hosszútávon akár krónikus betegségek kialakulását is okozhatja.
Mi az a K-vitamin?
A K-vitamint 1929-ben fedezték fel, mint a véralvadás alapvető tápanyagát. Az első felfedezésről egy német tudományos folyóirat számolt be, ahol „Koagulationsvitamin”-nak nevezték el – innen származik a „K” elnevezés is.
A K-vitaminnak két fő formája létezik:
- K1-vitamin (filokinon): növényi élelmiszerekben, például leveles zöldségekben található.
- K2-vitamin (menakinon): állati eredetű élelmiszerekben és fermentált élelmiszerekben található
Menny a K-vitamin javasolt napi bevitele?
Az alábbi táblázat jól átláthatóan szemlélteti, hogy bizonyos korosztályoknak mekkora mennyiségű K-vitamin bevitele ajánlott naponta.
Csoport | Javasolt mennyiség |
0-6 hónap közötti gyermekek | 2 microgramm/nap |
7-12 hónap közötti gyermekek | 2.5 microgramm/nap |
1-3 év közötti gyermekek | 30 microgramm/nap |
4-8 év közötti gyermekek | 55 microgramm/nap |
9-13 év közötti gyermekek | 60 microgramm/nap |
Nők 14-18 év között | 75 microgramm/nap |
19+ életév feletti nők | 90 microgramm/nap |
Terhes, várandós nők (19-50 év között) | 90 microgramm/nap |
Terhes, várandós nők (19 év alatt) | 75 microgramm/nap |
Fiuk 14-18 év között | 75 microgramm/nap |
19+ életév feletti férfiak | 120 microgramm/nap |
Miben segíthet a K-vitamin rendszeres fogyasztása?
Az alábbi egészségügyi előnyökhöz járulhat hozzá a vitamin rendszeres fogyasztása.
1. Javítsa a csontok egészségét, csökkenti a csontritkulás kockázatát
A csontritkulás akkor alakul ki, amikor a szervezet csontsűrűsége lecsökken. Ebben az esetben a test több csontszövetet szív fel és kevesebbet termel. A csontritkulásban szenvedő embereknél a csontok gyengébbé és törékenyebbé válnak, növelve a különböző sérülések kockázatát például a csigolyákban, csípőben vagy egyes perfiáriás ízületekben, mint a csukló.
A csontritkulás nem ritka betegség, különösen az idő előrehaladtával fordulhat elő, csak Amerikában közel 44 millió ember szenved oszteoporózisban.
A K-vitamin rendszeres fogyasztása fontos szerepet játszik a kalcium anyagcseréjében, mivel képes jelentősen javítani annak összekötő hatását a csontok felépítésében és fenntartásában. Manapság egyre több orvosi fórumon ajánlják hivatalosan is a K-vitamint a csontritkulás megelőzésére.
2. Javíthatja a fogak egészségét
A jelen rendelkezésre álló kutatások azt feltételezik, hogy a K-vitamin akár pozitív hatással lehet a fogak egészségére is. Fontos azonban megemlíteni, hogy ezek a kutatások jelenleg kizárólag állatkísérletekre korlátozódnak. A fogak egészségének egyik fő szabályozó fehérjéje az osteocalcin – ugyanaz a fehérje, amelyet a K-vitamin képes aktiválni a szervezetben.
A fogak egészségének megőrzése érdekekében a K-vitamint érdemes lehet A és D vitaminnal kombinálni, ezen vitaminok szinergikusan képesek együttműködni a még erőteljesebb egészségügyi előnyök elérésnél.
Bevihetünk-e K-vitamint természetesen módon, étkezéseinkből?
Az alábbi ételek igen gazdagok K-vitaminban:
- zöld zöldségek, mint a spenót, spárga vagy brokkoli
- hüvelyesek, mint a szójabab
- tojás
- eper
- olyan húsok, mint a máj
Összegzés
A K-vitamin a tápanyagok egy csoportja, amely K1 és K2 vitaminokra oszlik. A K1-vitamin szerepet játszik a véralvadásban, míg a K2-vitamin pedig jót tesz a csontoknak és a szívnek. A jelen kutatások viszonylag korlátozottak a K-vitaminnal kapcsolatban, azonban azt már tényként kezelik, hogy a szervezetnek valóban szüksége van K-vitaminra az egészséges működés érdekében. Egészsége megőrzése érdekében érdemes lehet Önnek is megfontolnia rendszeres fogyasztását.