Gilbert szindróma, Gilbert-kór – Kell tőle tartani?

Mi a Gilbert-szindróma?

A Gilbert-szindróma egy örökölt májbetegség, mely során a máj nem képes teljes mértékben feldolgozni a bilirubin nevű vegyületet.

A máj lebontja a régi vörösvérsejteket vegyületekké, beleértve bilirubint, amelyek a széklettel és a vizelettel távoznak. Ha Gilbert-kóros betegségben szenved, a bilirubin felhalmozódik a véráramban, ami hyperbilirubinemia néven ismert állapotot okoz. Előfordulhat, hogy ez a kifejezés felbukkan a vérvizsgálat eredményében.

Ez egyszerűen azt jelenti, hogy magas a bilirubin szintje a szervezetében. Sok esetben a magas bilirubin azt jelzi, hogy valami történik a májműködésével kapcsolatban. Gilbert-szindróma esetében minden más tekintetben a máj egészségesen funkcionál.

Az Egyesült Államokban az emberek kb. 3–7%-ánál alakul ki Gilbert-szindróma. Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy ez a szám akár 13% is lehet. Ez nem egy káros állapot, és nem kell kezelni, bár kisebb problémákat okozhat.

Gilbert szindróma – Mik a tünetek?

A Gilbert-szindróma nem mindig okoz észrevehető tüneteket. Valójában a Gilbert-szindrómás emberek 30% -ának soha nem lehetnek tünetei. Néhány Gilbert-szindrómás ember még azt sem tudja, hogy van. Gyakran a korai felnőttkorig nem diagnosztizálják egyáltalán.

Amikor azonban mégis tüneteket okoz, akkor ezek a következők lehetnek:

Ha a Gilbert-szindróma jelen van, akkor ezeket a tüneteket jobban észlelheti, ha olyan dolgokat végez vagy van kitéve, amelyek tovább növelik a bilirubin szintjét, például:

 • érzelmi vagy fizikai stressz
 • erőteljes testmozgás
 • étel megvonás hosszú időre
 • nem elegendő víz bevitele
 • kevés alvás
 • betegségek vagy fertőzések
 • műtét utáni gyógyulás
 • menstruáció
 • hideg környezettnek való kitettség
gilbert-szindróma
A Gilbert-szindróma egyik tünetet a sárgaság

Néhány Gilbert-szindrómás ember is úgy találja, hogy az alkoholfogyasztás súlyosbítja a tüneteket. Akár egy vagy két ital is okozhat kellemetlen érzést röviddel ezután. Lehet, hogy ilyen kis mennyiségű ital elfogyasztása is után másnaposság érzését keltheti. Az alkohol átmenetileg emelheti a bilirubin szintet Gilbert-kórban szenvedő embereknél.

Gilbert szindróma – Mi okozza?

A Gilbert-kór egy genetikai állapot, melyet szülőktől lehet örökölni.

Ezt az UGT1A1 gén mutációja okozza. Ennek a mutációnak eredményeként a test kevesebb bilirubin-UGT-t hoz létre, egy olyan enzimet, amely lebontja a bilirubint. Megfelelő mennyiségű enzim nélkül a test nem tudja megfelelően feldolgozni ezt a vegyületet.

Hogyan diagnosztizálják?

Orvosa gyanakodhat a Gilbert-kórra abban az esetben, ha sárgaságot észlel a májprobléma egyéb jeleinek vagy tüneteinek nélkül. Még ha nincs sárgasága, orvosa rutinszerű májfunkciós vérvizsgálat során magasabb bilirubinszintet észlelhet, amiből szintén következtethet Gilbert-szindrómára.

Ezen kívül orvosa több vizsgálatot is végezhet, például májbiopsziát, CT-vizsgálatot, ultrahang vizsgálatot vagy más vérvizsgálatot, hogy kizárjon minden egyéb olyan egészségügyi rendellenességet, amely a rendellenes bilirubin szintet okozhatja. A Gilbert-szindróma más máj- és vérbetegségek mellett is előfordulhat.

Valószínűleg akkor diagnosztizálják Gilbert-szindrómával, ha májtesztjei megnövekedett bilirubin szintet mutatnak, és nincs más májbetegséggel kapcsolatos tünet. Egyes esetekben orvosa genetikai tesztet is készíthet a betegségért felelős génmutáció ellenőrzésére. A niacin és a rifampin gyógyszerkészítmények a bilirubinszint emelkedését okozhatják Gilbert-szindrómában.

Hogyan kezelik?

A Gilbert-szindróma legtöbb esetben nem igényel kezelést. Ha azonban jelentős tünetei jelentkeznek, beleértve a fáradtságot vagy émelygést, orvosa fenobarbitált (Luminal) is felírhat, hogy segítse a teljes bilirubin mennyiségének csökkentését a testében.

Számos életmód-változtatást is bevezethet a tünetek megelőzésének érdekében. Ezek lehetnek:

 • Sok alvás. Próbáljon aludni hét-nyolc órát éjjel. Következetesen élje a napi rutinját, amennyire csak lehetséges.
 • Kerülje a hosszú intenzív testmozgást! Tartson rövid időtartamú testedzéseket (10 perc alatti). Próbáljon napi 30 perc könnyű vagy közepes testmozgást végezni.
 • Maradjon hidratált! Ez különösen fontos edzés, meleg időjárás és betegség esetén.
 • Próbálja ki a relaxációs technikákat a stressz kezelésére! Zenehallgatás, meditáció, jóga vagy más tevékenységek kipróbálása, amelyek segítik a pihenést.
 • Étkezzen kiegyensúlyozottan! Rendszeresen étkezzen, ne hagyjon ki egyetlen étkezést sem, és ne tartsa be azokat az étkezési terveket, amelyek azt javasolják, hogy koplaljon, vagy egyen csak kis mennyiségű kalóriát.
 • Korlátozza az alkoholfogyasztást! Ha bármilyen májbetegsége van, a legjobb, ha elkerüli az alkoholt. Ha azonban iszik, fontolja meg, hogy havonta csak néhány italra korlátozza le magát.
 • Tájékozódjon, hogy gyógyszerei hogyan hatnak a Gilbert-szindrómára! Egyes gyógyszerek, köztük a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek, másképp működhetnek, ha Önnek Gilbert-szindrómája van.

Élet Gilbert-szindrómával

A Gilbert-szindróma egy ártalmatlan állapot, amelyet nem kell kezelni. A várható élettartamban nincs változás a Gilbert-szindróma miatt. Ha azonban észlelni kezd bizonyos tüneteket, akkor fontolja meg, hogy változtat eddigi életmódján

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mellkaskimeneti szindróma – mik lehetnek a tünetek?

szo júl 25 , 2020
Mi az a mellkaskimeneti szindróma? A mellkaskimeneti szindróma olyan állapotok csoportjára utal, amelyek akkor alakulnak ki amikor a mellkasi kimeneti idegek és erek összenyomódnak, valamilyen nyomás alá kerülnek. A mellkas kivezetés egy viszonylag keskeny tér a szervezetünkben, amely a kulcscsont […]
Mellkaskimeneti szindróma – mik lehetnek a tünetek?

Ez is érdekelheti