Fehér köpeny szindróma – Ezeket feltétlen érdemes tudni!

Mi a fehér köpeny szindróma?

Vannak olyan emberek akik azt veszik észre magukon, hogy a vérnyomásuk normális otthon, de kissé emelkedik, amikor orvosnál vannak. Ez a fehér köpeny szindróma vagy másnéven fehér köpeny hatás. A szindróma nevét azokról az orvosokról és orvosi személyzetről kapta, akik a munkájuk végzése során fehér köpenyt viselnek.

Az egészséges vérnyomásérték körülbelül 120/80 Hgmm. Minden, ami ezen felül van, magas vérnyomásnak számít. Ha szeretné kiszámolni, hogy az Ön értéke melyik tartományba esik a vérnyomás kalkulátorunkkal megteheti.

A fehér köpeny szindróma miatt a vérnyomás magasabb lesz, mint általában, és a hatás nem mindig jelent kisebb problémát az orvos által okozott szorongásban. Néhány ember számára a fehér köpeny szindróma a súlyosabb vérnyomás állapot jele lehet.

Fehér köpeny szindróma miatti magas vérnyomás vs. magas vérnyomás

A fehér köpenyes magas vérnyomás olyan magas vérnyomás, amely az orvos irodájában vagy orvosi körülmények között jelentkezik, de más körülmények között nem. A folyamatos magas vérnyomással rendelkező emberek esetében az érték minden más körülmények között is magas.

Az orvosi rendelő környezetében kialakult magas vérnyomásban szenvedők közül 15-30 százalékuknak valóban fehér köpeny szindróma miatti magas vérnyomása lehet. Viszont akiknek a körülmények között lesz magasabb a vérnyomása nem feltétlenül jelenti azt, hogy általánosabb hipertóniája van.

Hasonlóképpen, a magas vérnyomásban szenvedők egy része nem mindig tapasztal magas vérnyomást az orvosi rendelőkben.

Ezt a második állapotot álarcos hipertóniának hívják. Akkor fordul elő, amikor a vérnyomás-mutató normál tartományon belül van az orvosi rendelőben, de magasabb más körülmények között.

fehér köpeny szindróma
A fehér köpeny szindróma magasabb vérnyomást tud eredményezni a megszokottnál

A fehér köpeny szindróma okai

Nem ritka, hogy az emberek egy kis szorongást tapasztalnak, amikor ellátogatnak egy orvosi rendelőbe. Ez a fokozott szorongás felpörgetheti a vérnyomásszámot.

A fehér köpeny szindróma által okozott magas vérnyomás ideiglenesen megnöveli a vérnyomását. Bár nem tűnik komolynak, ha csak alkalmanként fordul elő, egyes orvosok úgy vélik, hogy a fehér köpeny által okozott magas vérnyomás a valódi magas vérnyomás előfutára lehet. Valójában egy tanulmány megállapította, hogy a ez a magas vérnyomásban szenvedőknél fokozza a kockázatát a következő tüneteknek:

  • stroke
  • szívroham
  • szív elégtelenség
  • egyéb kardiovaszkuláris állapotok

Egy másik tanulmány megállapította, hogy a szívbetegség okozta halál szorosan összefügg a fehér köpeny szindróma által okozott magas vérnyomással.

Ezen okok miatt fontos a diagnózis felállítása és annak eldöntése, hogy szükség van-e kezelésre az emelkedett vérnyomás miatt.

A hipertónia egyéb okai

Az orvos vagy az orvosi rendelői környezet nem az egyetlen alkalmi hipertónia oka. Vannak, akik más stressz indukált dolgok miatt is megnövekedett vérnyomást tapasztalnak, például munka, vészhelyzet miatt, vagy ha több napig nem szedik a vérnyomás elleni gyógyszert.

Magas nátriumtartalmú ételek fogyasztása vagy sok koffein fogyasztása szintén átmenetileg növelheti a vérnyomását.

Bár a vérnyomás normalizálódhat, miután a kiváltó ok megszűnik, a vérnyomás emelkedése továbbra is aggodalomra adhat okot. A vérnyomás átmeneti emelkedése, legyen az orvos vagy más ok, megterhelést és károsodást okozhat a szívében. Ha ez az ideiglenes vérnyomás-emelkedés hosszú ideig bekövetkezik, a kár súlyosabbá válhat.

A fehér köpeny szindróma leküzdése

Annak tudata, hogy vérnyomása magasabbra emelkedhet az orvosi rendelőben, valójában önmegvalósító jóslatsá válhat egyesek számára. Más szavakkal, az az aggodalom, hogy magas lesz a vérnyomásértéke, valójában éppen elég szorongást okozhat a vérnyomás növeléséhez.

Mielőtt felhelyezné a vérnyomás mandzsettáját, tartsa szem előtt ezeket a tippeket annak érdekében, hogy az érték ne torzuljon:

Pihenjen

Ha szorongást vagy aggodalmat érez, amikor leül a vérnyomásmérésre, kérje meg az orvost vagy a nővért, hogy várjon egy kicsit, hogy megnyugodhasson.

Menjen át egy másik helységbe

Előfordul, hogy az orvosi rendelők kórtermeiben zsúfolt emberek és irodai alkalmazottak vannak. Kérdezze meg van-e lehetőség egy másik szobában történő vérnyomásmérésre, ahol a környezet kevésbé stresszesebb.

Gyakorolja a stresszoldást

Keressen egy technikát, amely segít megnyugodni, ha szorong vagy stresszel jár. Például lélegezzen mélyet és lassan lélegezzen ki. Próbáljon ki néhány ilyen légzési metódust, mielőtt a megmérné vagy megméretné a vérnyomását.

Változtassa meg a beszélgetés témáját

A vérnyomásmérés közbeni beszélgetés elterelheti a figyelmét a tesztről és javíthatja az eredmény torzulását. Mások számára viszont nyugodtabb lehet beszélgetés nélkül ülni. Próbáljon ki különböző módszereket, hogy megtudja, melyik működik Önnél.

Hogyan diagnosztizálják a magas vérnyomást?

Ha magas a vérnyomása, orvosa felkérheti Önt, hogy jöjjön vissza néhány hét vagy hónap múlva egy ismételt ellenőrzésre. Előfordulhat azonban, hogy ismét fehér köpeny szindróma által kiváltott magas vérnyomást tapasztal.

Ennek elkerülése érdekében orvosa javasolhatja, hogy a vérnyomásmérés máshogy történjen. Erre két megoldást szoktak javasolni.

Először is vásárolhat otthoni vérnyomásmérőt. Látogasson el egy egészségügyi ellátó cégbe vagy gyógyszertárba, és kérjen segítséget a megfelelő gép és megfelelő mandzsetta megtalálásához. A rosszul illeszkedő mandzsetta helytelen vérnyomásmérést okozhat. Ezzel a géppel rendszeresen leolvashatja a vérnyomását és rögzítheti orvosának.

A második lehetőség egy ambuláns vérnyomásmérő. Ez az eszköz Önre van kötve és 24-48 órán át viseli. 20-30 percenként végez egy vérnyomásmérést és eltárolja az adatokat.

Mindkét megoldás segíthet orvosának abban, hogy lássa, milyen hatásai vannak a mindennapos tevékenységeknek az Ön vérnyomására. Előnyös lehet az ambuláns vérnyomásmérő, mert olyan tevékenységek során képes méréseket végezni, mint a testmozgás és az alvás.

A fehér köpeny szindróma kezelése

Ha a relaxáció után is magas a vérnyomása, beszéljen orvosával a lehetőségeiről. A legtöbb orvos nem fog magas vérnyomást diagnosztizálni egyetlen magas értékből.

A magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszer felírása egy megemelkedett vérnyomásértékről komoly problémákhoz vezethet, beleértve a hipotenziót is. Hipotenzió akkor fordul elő, amikor a vérnyomása túl alacsonyra csökken. Gyengének érezheti magát, szédülhet, vagy akár el is ájulhat az alacsony vérnyomás miatt.

A diagnózis felállítása helyett orvosa felkérheti Önt, hogy a következő hetekben többször térjen vissza, hogy ellenőrizze az vérnyomását. Természetesen ezáltal újra megjelenhet a fehér köpeny szindróma miatti magas vérnyomás. Ekkor beszélnie kell orvosával más vérnyomásmérési lehetőségekről.

Összefoglalás

Az orvosi rendelő látogatása átmeneti vérnyomásemelkedést okozhat. Ez nem mindig egy nagyobb probléma jele, de érdemes rá odafigyelni.

Idővel az ideiglenes vérnyomásemelkedés mind az orvosi rendelőben, mind más időpontban károsíthatja a szívét. Ez növelheti a kockázatot a súlyosabb állapotok kialakulásában.

Ha aggódik a vérnyomásszám miatt, beszéljen orvosával. Ketten együtt megtalálhatják a diagnózist, és eldönthetik a kezelés legjobb módját.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Pán Péter szindróma - jelek és kezelése

ked júl 20 , 2021
„Egyszer minden gyerek felnő, egyvalakit kivéve…”. Ismerős lehet az idézet azoknak, akik jártasok a mesék (illetve könyvek) világában. Habár nem létezik olyan varázslat a való életben, amely megakadályozná a gyermekek felnőtté válását, néhány felnőtt esetében nehezebb lehet a gyermekkortól való […]
Pán Péter szindróma - jelek és kezelése

Ez is érdekelheti