Szalmonella ételmérgezés – Ezekre figyeljünk, hogy elkerüljük!

A Szalmonella csoportba tartozó bizonyos baktériumok szalmonella ételmérgezést okoznak. Ezek a baktériumok zavartalanul élnek az emberi és állati környezetben. Az emberi fertőzés veszélye akkor fordul elő, ha a szervezetbe bevitt étel, vagy folyadék ilyen baktériumot tartalmazó ürülékkel fertőzött.

A gasztrointesztinális szalmonellafertőzés általában a vékonybélben van jelen. Szalmonella enterokolitisnek vagy bélben történő szalmonellózisnak is nevezik. Ez az egyik leggyakoribb ételmérgezés.

Körülbelül 19 000 ember kerül évente kórházba szalmonella ételmérgezéssel az Egyesült Államokban. Leggyakrabban 20 év alatti embereknél fordul elő. A szalmonella baktérium a melegebb időjárás hatására jobban növekszik, ezért a megfertőzések gyakorisága nyáron fordul elő a legvalószínűbben.

Mi okozza a szalmonella ételmérgezést?

A szalmonella baktériumok egyes fajtáival szennyezett élelmiszerek fogyasztása vagy bármilyen folyadék ivása szalmonella okozta ételmérgezést eredményez. Az emberek általában nyers ételek vagy mások által elkészített ételek fogyasztásával fertőződnek meg.

A szalmonella leggyakrabban akkor terjed, amikor az emberek nem mossák (vagy nem megfelelően mossák meg) a kezüket a WC használata után. Terjedhet a háziállatok, különösen a hüllők és a madarak tartásával is. Az alapos főzés vagy pasztörizálás megöli a szalmonella baktériumokat. Ezért fennáll a szalmonella fertőzés veszélye, ha nyers, nem főtt vagy nem pasztőrözött elemeket fogyasztunk.

A szalmonella ételmérgezését általában az alábbiak okozzák:

 • nem megfelelően átfőtt csirke, pulyka vagy egyéb baromfi
 • nem megfelelően megfőzött tojás
 • pasztörizálatlan tej vagy gyümölcslé
 • szennyezett nyers gyümölcsök, zöldségek vagy diófélék
szalmonella
A szalmonella baktérium elsősorban ételek és italok formájában kerül be az emberi szervezetbe

Számos tényező növelheti a szalmonellafertőzés kockázatát, ideértve a következőket:

 • családtagok, akik már fertőzöttek
 • hüllő vagy madár háziállat tartása
 • csoportos lakásokban élnek, például kollégiumok vagy otthonok, ahol rendszeresen ki vannak téve sok embernek és mások által készített ételeknek
 • utazás olyan fejlődő országokba, ahol a szennyvízkezelés nem a legfejlettebb és a higiéniai előírások nem megfelelőek

Ha gyengült immunrendszere van, akkor nagyobb valószínűséggel fog megfertőződni szalmonellával, mint mások.

A szalmonella ételmérgezés tüneteinek felismerése

A szalmonella ételmérgezésének tünetei gyakran gyorsan a felszínre kerülnek, általában a szennyezett étel vagy víz elfogyasztása után 8–72 órán belül. A tünetek agresszívak lehetnek és akár 48 órán keresztül is fennállhatnak.

Az akut stádiumban jellemző tünetek a következők:

 • hasi fájdalom, görcsök vagy érzékenység
 • hidegrázás
 • hasmenés
 • láz
 • izom fájdalom
 • hányinger
 • hányás
 • kiszáradás jelei (például sötét színű vizelet, szájszárazság és alacsony energiaigény)
 • véres széklet

A hasmenés okozta kiszáradás komoly aggodalomra adhat okot, különösen gyermekeknél és csecsemőknél. A nagyon fiatalok akár egy nap alatt súlyosan kiszáradhatnak, ami akár halálhoz is vezethet. Ezért feltétlenül figyeljünk rá oda, hogy amennyiben kiszáradás jeleit vesszük észre, mindenképpen tegyünk ellene.

A szalmonella ételmérgezésének diagnosztizálása

A szalmonella ételmérgezésének diagnosztizálására orvosa fizikai vizsgálatot fog elvégezni. Ellenőrzi, hogy a hasa nem lágy-e. Előfordulhat, hogy a bőrön kis rózsaszín pöttyökkel járó kiütés jelentkezik. Ha ezeket a pontokat magas láz kíséri, ezek a szalmonellafertőzés súlyos formájára utalhatnak, amelyet úgy hívnak, hogy tífusz.

Orvosa vérvizsgálatot vagy széklettenyésztést is végezhet. Ennek célja a testben a szalmonella baktériumok tényleges bizonyítékainak és mintáinak keresése.

Az ételmérgezés kezelése

A szalmonella ételmérgezésének fő kezelési módja a folyadékok és elektrolitok pótlása, amelyeket hasmenés esetén veszítünk el. A felnőtteknek vizet kell inni, vagy jégkockákat szopogatni. A gyermekorvos re-hidratációs italokat javasolhat a fiatalabbak számára.

Ezen felül módosítsa étrendjét úgy, hogy csak könnyen emészthető ételeket tartalmazzon. A banán, a rizs, az almaszósz és a pirítós jó választás. Kerülje a tejtermékeket, és gondoskodjon róla, hogy rengeteg pihentető időt iktat be addig, amíg ki nem lábal a fertőzésből. Ezek a körülmények teszik lehetővé a test számára a fertőzés megfelelő leküzdését.

Ha az émelygés megakadályozza folyadék fogyasztását, akkor előfordulhat, hogy orvoshoz kell fordulnia, és intravénás (IV) folyadékot kell kapnia. A kisgyermekeknek szintén lehet szükségük IV-es folyadékokra.

Általában nem javasolt a hasmenés megakadályozására szolgáló antibiotikumok és gyógyszerek használata. Ezek a kezelések meghosszabbíthatják a „hordozó állapotot” és a fertőzést. A „hordozó állapot” az az időtartam, amely alatt a fertőzés alatt és azt követően átadhatja a fertőzést egy másik személynek. Fontos, hogy konzultáljon orvosával a tünetek kezelésére szolgáló gyógyszerekről. Viszont súlyos vagy életveszélyes esetekben orvosa antibiotikumokat írhat fel.

A szalmonella ételmérgezésének megelőzése

A szalmonella ételmérgezésének megelőzésére a következőket tehetjük:

 • Kezelje az ételeket megfelelően. Főzze az ételeket az ajánlott belső hőmérsékletre és haladéktalanul hűtse le!
 • Tisztítsa meg a pultot, asztalt a fertőzéseket tekintve magas kockázatú ételek elkészítése előtt és után.
 • Alaposan mosson kezet (különösen tojás vagy baromfi készítésekor)
 • Használjon külön edényeket a nyers és főtt hozzávalókhoz
 • Az ételeket főzés előtt tartsa hűtve
 • Hüllő vagy madár háziállat tartása esetén, amikor gondozza őket viseljen kesztyűt, és gondozás után mosson kezet.

Azok az emberek, akik szalmonellával fertőzöttek, és azon belül is, akik az élelmiszer ipari ágazatban dolgoznak, nem szabad visszatérniük a munkahelyükre- Egészen addig, amíg legalább 48 órája nem mutatják hasmenés tüneteit.

Kitekintés

Egészséges embereknél a tüneteknek 2-7 napon belül megszűnnek. A baktériumok azonban hosszabb ideig maradhatnak a testben. Ez azt jelenti, hogy még akkor is, ha nem tapasztal tüneteket, akkor is megfertőzhet más embereket szalmonella baktériumokkal.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A fülgyulladás kezelése - mi okozhatta?

sze máj 13 , 2020
Fülgyulladás akkor merülhet fel a szervezetben, ha bakteriális vagy vírusos fertőzés érinti a középfület (a dobhártya mögötti terület). A fülgyulladás járhat meglehetősen erős fájdalmakkal a gyulladás, valamint a felhalmozódott folyadék miatt. A betegség lehet krónikus vagy akut. Akut fertőzés esetén […]
Fülgyulladás kezelése

Ez is érdekelheti