Kvercetin vagy Quercetin – így támogatja az egészséged!

Mi az a kvercetin (quercetin)?

A kvercetin egy pigment, amely a flavonoidoknak nevezett növényi vegyületek csoportjába tartozik. A flavonoidok többek között megtalálhatóak:

 • zöldségekben
 • gyümölcsökben
 • gabonafélékben
 • teákban
 • borokban

A kvercetin (quercetin) egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai leginkább abból fakadnak, hogy antioxidánsként működnek szervezetünkben. Ezek olyan vegyületek, amelyek képesek megkötni és semlegesíteni a szervezetünkben felgyülemlő szabad gyököket. De miért is fontos ez?

A szabad gyökök instabil molekulák, túl magas szintjük pedig bizonyítottan sejtkárosodást okozhat. Az általuk okozott károsodások számos krónikus betegséggel összefüggésbe hozhatók, mint a szívbetegségek, cukorbetegség vagy a rákos megbetegedések.

Hogyan támogathatja a kvercetin (quercetin) egészségünket?

Az alábbi jótékony hatásokat fejtheti ki.

1. Csökkentheti a gyulladásokat

Sajnos a szabad gyökök nem csupán a felsorolt krónikus betegségek kialakulásában játszhatnak szerepet, de a gyulladások fokozott jelenlétében is. Szervezetünkben egy kis gyulladásra szüksége van ahhoz, hogy hatékonyan tudjon megküzdeni a különböző fertőzésekkel. Azonban a tartós gyulladás állapota káros lehet az egészségünkre.

A rendelkezésre álló vizsgálatok azt mutatják, hogy a kvercetin (quercetin) erőteljes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Egy 8 hetes, 50 rheumatoid arthritisben szenvedő nő bevonásával végzett vizsgálat során a résztvevők 500 mg kvercetint szedtek. A vizsgálat végén a résztvevők csökkent reggeli merevségről és edzés utáni fájdalomról számoltak be.

Bár ezek az eredmények rendkívül ígéretesek, azonban még mindenképpen további kutatásra lesz szükség a kvercetin gyulladáscsökkentő tulajdonságával kapcsolatban.

2. Enyhítheti az allergiás tüneteket

A kvercetin (quercetin) hatása még az allergiás tünetek enyhítésében is szerepet játszhat. Kémcsöves vizsgálatok bebizonyították, hogy ez a vegyület blokkolhatja a gyulladásban szerepet játszó enzimeket, illetve a gyulladást elősegítő anyagokat, mint például a hisztamin.

Kvercetin vagy Quercetin – így támogatja az egészséged!
1. kép – A kvercetin (quercetin) még az allergiás tüneteket is enyhítheti

Egy másik vizsgálat pedig kimutatta, hogy a kvercetin kiegészítők szedése elnyomda a földimogyoróval kapcsolatos anafilaxiás reakciót az egerek esetében. Az eredmények ellenére azonban egyelőre nem világos, hogy az emberek esetében is hasonlóan hatékony lehet-e a kvercetin az allergiás tüneteknél.

3. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Az antioxidánsokról már több alkalommal is bebizonyították a kutatóvilágban hogy erőteljes rákprevenciós képeségekkel rendelkeznek. A kvercetin (quercetin) esetében azt találták a kutatók, hogy képes lehet elnyomni a rákos sejtek növekedését és sejthalált idézhet elő az olyan rákos állapotoknál, mint a prosztatarák.

Hasonlóan a gyulladáscsökkentő hatásához itt is nagyon ígéretesek a kezdeti eredmények, azonban mindenképpen további vizsgálatokra lesz szükség, mielőtt alternatív módszerként megjelenne a rákkezelésében.

4. Csökkentheti az agyi rendellenességek kockázatát

Néhány kutatás azt sugallja, hogy a kvercetin (quercetin) csökkentheti bizonyos agyi rendellenességek kialakulásának kockázatát, mint az Alzheimer-kór. Egy tanulmányban az Alzheimer-kórban szenvedő egerek 3 hónapon keresztül kétnaponta kvercetin injekciót kaptak. A vizsgálat végén a kutatók azt találták, hogy az egerek sokkal jobban teljesítettek a különböző tanulási teszteken, illetve javult az agyműködésük is.

Azt azonban fontos megemlíteni, hogy a kutatók nem vizsgálták, hogy az egerek pontosan milyen étrended követtek a kutatás ideje alatt, így előfordulhatott az is, hogy más vegyületek javították az Alzheimer-kór bizonyos markereit.

5. Mérsékelheti a vérnyomást

A magas vérnyomás csak az Amerikai Egyesült Államokban közel minden 3. felnőttet érint, ami többek között növeli a szívbetegségek kockázatát. A rendelkezésre álló vizsgálatok azt találták, hogy a kvercetin (quercetin) csökkentheti a magas vérnyomást, mivel ellazító hatással van az erekre.

Egy megfigyelés során 500 felnőtt napi 500 mg kvercetint fogyasztott. A vizsgálat végén a résztvevők 89%-nál jelentősen mérséklődött a korábbi magas vérnyomásuk. Nagyon bíztatóak itt is az eredmények, azonban jelenleg a kvercetin önmagában nem alkalmazható a magas vérnyomás kezelésére.

Honnan pótolhatod a kvercetin (quercetin) természetes módon?

A kvercetin számos növényi vegyületben megtalálható, az egyik leggyakrabban előforduló flavonoid. Leginkább a zöldségek és gyümölcsök külső rétében vagy héjában található meg. Kvercetinben gazdag növényi források lehetnek:

 • kapribogyó
 • paprika
 • medvehagyma
 • spárga
 • cseresznye
 • paradicsom
 • alma
 • szőlő
 • kelkáposzta
 • áfonya és málna
 • teák – zöld vagy fekete tea

Fontos azonban megemlíteni, hogy a felsorolt élelmiszerek kvercetintartalma jelentősen eltérő lehet és olyan tényezők befolyásolhatják mennyiségét, mint a termesztési mód.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy a kvercetin (quercetin) egy igazán különleges antioxidáns, ami több módon is támogathatja egészségünket. Többek között csökkentheti a gyulladásokat, enyhítheti az allergiás tüneteket és még a magas vérnyomás esetén is segítségünkre lehet. Pótlására számtalan zöldség és gyümölcs áll rendelkezésre, illetve a gyógyszertárakban és drogériákban már kvercetin kiegészítők is kaphatók.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Hiperventiláció: Okai és kezelési módszerei

szo máj 20 , 2023
Hiperventiláció során az történik, hogy nagyon gyorsan kezdünk lélegezni, ami egyensúlyhiányt okoz a belélegzett oxigén és a kilélegzett szén-dioxid (CO2) között. Ez csökkenti a szervezetben lévő CO2 mennyiségét. Az alacsony szén-dioxid-szint az agy vérellátását biztosító erek beszűküléséhez vezet. Az agy […]
hiperventiláció

Ez is érdekelheti