Véres széklet okai, fekete széklet tünetei

A fekete színű széklet jelenthet vérzést vagy egyéb sérülést a gyomor és bélrendszerben. Előfordulhat, hogy sötét, elszíneződött bélterméke van a sötét színű ételek fogyasztása után is. Ha bármikor véres vagy fekete székletet tapasztal ürítés után, mindenképpen forduljon orvosához, hogy kizárja a súlyos betegségeket.

A véres széklet okai között több minden is számításba eshet. A következő leírásból kiderülnek a lehetséges okok, tünetetek és kezelési lehetőségek.

Mi okozza a fekete, kátrányos székletet?

Fekete, kátrányos széklet

Az emésztőrendszer felső részének vérzése fekete, kátrányos székletet eredményezhet. A fekély vagy az irritáció más formája, a nyelőcsőben vagy a gyomorban, úgynevezett gastritis, vérzést okozhat. Amikor a vér keveredik az emésztő folyadékokkal, akkor kátrányszerű képződmény jelenik meg.

Egyes gyógyszerek fekete színű széklethez is vezethetnek. Például vaskiegészítők és a bizmut alapú gyógyszerek sötétíthetik a székletét.

Az emésztőrendszer súlyos vér- és vérkeringési rendellenességei néha feketés, kátrányos széklethez vezethetnek. Ide tartozhatnak a következők:

 • Bél ischemia: A belek véráramának csökkenése
 • Érrendszeri rendellenességek: megszabadult erek
 • Visszér: Nagy, kiálló vénák a belekben

Vörös, véres széklet okai

A vörös vagy véres széklet több különféle betegségnek tüneteként is jelentkezhet. A széklet véres lehet az emésztőrendszer alsó részének bevérzése miatt.

A vastagbél rákos, vagy jóindulatú polipjai bizonyos esetekben gastrointestinalis vérzést okozhatnak. A gyulladásos bélbetegség (IBD) a hosszú idejű gyulladást okozó bélbetegségek egy csoportjának a neve. Példák:

Az IBD miatt élénkvörös vagy gesztenyebarna színű vér jelenhet meg a székletben.

A véres széklet gyakori oka az aranyér jelenléte. A aranyér duzzadt vénái a végbélben vagy végbélnyílásnál vannak jelen. A bélmozgás előtti és közbeni feszültség vérzést okozhat ezeknél az ereknél.

Az emésztőrendszer bármely pontjának eltömődése fekete, kátrányos vagy véres székletet okozhat.

Étkezési okok

A bevitt ételek tartalmazhatnak olyan színanyagokat, amiket egészegyszerűen az emésztőrendszer nem dolgoz fel és a széklettel együtt távozik. Ezért távozáskor azt a benyomást keltheti, hogy a széklet kátrányos, véres színű. Vörös vagy fekete ételek esetében ezt gyakori jelenség lehet.

A következő ételek színezhetik el a végterméket:

 • Fekete édesgyökér
 • Áfonya
 • Sötét csokoládés sütemény
 • Vörös színű zselatin
 • Cékla
 • Piros gyümölcs, puncs
vörös áfonya
A vörös áfonya túlzott fogyasztása okozhat fekete színű székletet

Diagnosztizálás a véres széklet okai végett

Orvosa kérni fogja kórtörténetét és fizikai vizsgálatot végez a szokatlan színű széklet lehetséges okainak meghatározása érdekében. Valószínűleg vérvizsgálatot és székletmintát fog elrendelni.

A képalkotó tesztek, például az MRI, a röntgen és a CT vizsgálat segíthetnek látni az emésztőrendszer véráramaitt. Ezek a diagnosztikai eszközök feltárják azokat a lehetséges okokat, akadályokat, amelyek a gastrointestinalis vérzést okozhatnak.

Orvosa kérhet egy gasztroszkópiát vagy kolonoszkópiát is a bél állapotának felmérésének érdekében.

A kolonoszkópiát altatás gyakran altatás alatt végzik. Az orvos egy olyan vékony, rugalmas csövet használ, melynek végén kamera van. Ennek segítségével megtudja nézni a vastagbél belsejét, és feltárhatja a tünet valódi okát.

Véres széklet okai – Kezelési lehetőségek

A véres széklet kezelése attól függ, hogy mi okozta az ezt kiváltó állapotot.

Az amerikai rákkutató egyesület vizsgálatai szerint az olyan rákos betegek, akiknek aranyerük van, orvos által felírt székletlazítók használata mellett, csökken a vérzés és fájdalommentesen távozik a szervezetből (Forrás). A Sitz-fürdők szintén enyhítik a aranyér fájdalmát és megakadályozzák a vérzést.

Az orvos savcsökkentő gyógyszereket írhat fel a vérző fekélyek kezelésére. Az antibiotikumok és immunszuppresszánsok szintén megnyugtathatják az IBD-t és a fertőzéseket.

Az erek rendellenességei és elzáródásai műtéti beavatkozást igényelhetnek, ha a vérzés önmagában nem áll el. Ha sok vért veszített a székletével, akkor fennáll a vérszegénység kialakulásának kockázata. Szükség lehet vérátömlesztésre, hogy a vörösvértestek ellátása újból stabilizálódjon.

A vastagbél polipjai, amelyek véres székletet eredményeznek, néhány ember esetében rákkeltő állapotra vagy a rák betegségét jelezhetik. Az orvos meghatározza az ilyen állapotok megfelelő kezelését. Bizonyos esetekben szükség lehet a polip eltávolítására. Más polipok esetén, amik rákos megbetegedésre is utalhatnak, sugár és kemoterápia alkalmazására van szükség.

Véres széklet okai – Megelőzés

A véres széklet előfordulásának gyakoriságát csökkenteni tudja azzal, ha sok folyadékot visz be a szervezetébe, illetve rostdúsabban étkezik. A víz és a rost megkönnyíti a székletet, melynek következtében a szervezetbpk való távozás egyszerűbb és könnyebb.

A következő ételek tartalmaznak több rostot:

 • Málna
 • Körte
 • Teljes kiőrlésű gabonák
 • Bab
 • Articsóka

Fontos azonban, hogy konzultáljon orvosával a magas rosttartalmú étrend kiválasztásában, ugyanis bizonyos kórtörténeti okok befolyásolhatják a következményeket az ilyen típusú étrend alkalmazásánál. Például, a bogyók irritálhatják az emésztőrendszerét, ha gyulladásos gyomorbetegsége van.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Mik lehetnek a tüdőembólia tünetei?

hét márc 30 , 2020
A tüdőembólia a tüdő egyik artériájának elzáródását jelenti. Tüdőembólia során vérrög alakul ki a tüdő egyik artériájában, amelyek a lábak mély vénáiból vagy ritkábban a test más részeinek vénáiból érkeznek a tüdőbe. Mivel a vérrögök blokkolják a véráramot a tüdőben, […]
1. kép - a tüdőembólia tünetei között a legerősebb a mellkasi fájdalom

Ez is érdekelheti