Alhasi fájdalom férfiaknál – okok és kezelések

Az alhasi fájdalom a férfiaknál jellemzőbb probléma lehet mint a nők esetében. De egyáltalán mit nevezünk alhasi fájdalomnak? Röviden: a has vonala alatti fájdalom. A probléma az említett területen származhat szövetből és szervrendszerből egyaránt, emiatt gyakran elég nehéz a probléma pontos meghatározni.

Mikor érdemes azonnal orvoshoz fordulnia?

Az alhasi fájdalom a férfiaknál mindenképpen orvosi felhívást igényel, ha az alábbi tünetek is társulnak mellé:

 • fájdalom, amely rövid időn belül súlyosbodik, erősödik
 • magas láz
 • véres széklet
 • nem tud talpra állni a fájdalomtól
 • hányinger, hányás
 • bélrendszer folyamatos változása

Hogyan határozható meg az alhasi fájdalom férfiaknál?

Ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk az okokkal kapcsolatban mindenképpen érdemes megtalálni a fájdalom pontos helyét. A fájdalom helyétől függően változhatnak a tünetek forrásai is, amelyek az alábbiak lehetnek:

Fájdalom a köldök körül

 • Korai vakbélgyulladás: a vakbélgyulladás kezdetben gyakran érezhető a köldök körül, elmúlik majd ismételten felerősödik és gyakran testünk jobb oldalára húz. Az állapot mozgásra rosszabbodik, amihez társulhat hányinger és enyhe láz is.
 • Gyomorfekély: a gyomorgyulladás vagy a fekélyek tünetei szinte azonnal a köldök köré összpontosulnak. Hányinger, emésztési zavar, hányás gyakran megjelenhet a fájdalom mellett.
1. kép – Az alhasi fájdalom férfiaknál a legkülönbözőbb egészségügyi okok miatt alakulhat ki

Fájdalom közvetlenül a szeméremcsont felett

 • Hólyagfájdalom: a hólyagfájdalom gyakran lehet válasz az alhasi fájdalom férfiaknál esetében. A görcsök és égető érzés vizelés közben vagy után utalhatnak fertőzésre is. A tünetek között megjelenhet megváltozott vizelet illetve rosszullét is. Amennyiben a tünetke nem javulnak a rendszeres folyadékfogyasztást követően sem, úgy mindenképpen érdemes orvoshoz fordulnia
 • Here fájdalom: a herék fájdalma érezhető a szeméremcsont felett vagy akár csak az egyik oldalon is. A herék fájdalma magába foglalhatja gyulladást és fertőzést is.
 • Prosztata fájdalom: a prosztata egy kis mirigy, amely a hólyag és a pénisz között helyezkedik el. Amennyiben gyulladás alá kerül vagy megfertőzőik, úgy okozhat alhasi fájdalmat a férfiak esetében. Ha a fájdalom hirtelen jelentkezik az nagy valószínűséggel fertőzésre vezethető vissza, ha a tünetek folyamatosan fennállnak, huzamosabb ideig úgy a probléma megtalálása is nehezebb lehet.

Fájdalom, amely kizárólag az egyik oldalon jelentkezik

Az alhasi fájdalom férfiaknál akár koncentrálódhat kizárólag egy oldalra is. Az okok az alábbiak lehetnek:

 • Vakbélgyulladás: a vakbélgyulladás a legtöbb esetben a jobb oldalon jelentkezik. A fájdalom erősödik, ha ön tüsszög, köhög vagy mozog. A fájdalom területén történő nyomkodás provokálja a fájdalmat.
 • Pyelonephritis: a vesefájdalom jellemzően az egyik oldalon jelentkezik és akár felkúszhat a háton is. Ritkább esetben megjelenhet vér a vizeletben illetve vizelési problémák is. A tünetekhez társulhat láz, hányinger, émelygés. A fertőzések többnyire antibiotikumos kezelést igényelnek, így mindenképpen forduljon orvoshoz az említett tünetekkel.
 • Izomfájdalom: az alhasi fájdalom a férfiaknál kialakulhat egyszerű izomfájdalomból is. Ez főleg a sportolók esetében fordulhat elő, azonban egyszerű, hétköznapi feladatok során is meghúzhatjuk hasizmunkat. A tünetek enyhítésére alkalmazzon melegfürdőt, fájdalomcsillapítókat és pihenjen sokat, illetve kipróbálhatja az infravörös lámpa terápiát is.
 • Sérv: az alhasi fájdalom férfiaknál gyakran származhat lágyéksérvből is. Fájó fájdalmat és lágy csomót vagy duzzanatot érezhet a lágyékában. A csomók hajlamosak megjelenni ha megerőlteti magát vagy nehéz dolgot emel.

Az alhasi fájdalom férfiaknál számtalan ok miatt kialakulhat és szükséges vizsgálatok is ennek függvényében változhatnak a probléma feltárása érdekében. Egyes esetekben orvosa vérvételt javasolhat, más esetekben akár képalkotói diagnosztikai eljárásokat is mint MRI vagy CT.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Meniere-szindróma - Szédülés, hallásprobléma, fülzúgás

vas jan 24 , 2021
A Meniere-kór egy, a belső fület érintő rendellenesség. A belső fül felelős a hallásért és az egyensúlyért. Ez az állapot szédülés érzetet okoz, ami hallásproblémákhoz és csengő hang hallásához is vezethet. A Meniere-szindróma általában csak az egyik fület érinti. A […]
meniere-szindróma

Ez is érdekelheti