11 meghökkenő dolog, amit nem tudtál a szemeidről

A látásunk annyira alapvető részét képezi a mindennapjainknak, hogy szinte természetesnek vesszük a szemeinket. Pedig az emberi szem egy rendkívül összetett szerv, ami lehetővé teszi számunkra, hogy úgy tapasztaljuk meg a világunkat, ahogyan más érzékszerveinkkel sose tudnánk. Cikkünkben most a szemünkkel kapcsolatban gyűjtöttünk össze 11 meghökkentő és érdekes dolgot, amik közül garantáltan nem ismertél néhányat!

1. Szemeink fejjel lefelé látják a világot

Minden amit látunk, az a visszaverődő fényekből tevődik össze. Viszont a szemünk elülső részén található szaruhártya ívelt, aminek köszönhetően meggörbíti a fényt, amikor a szembe jut, ami azt eredményezi, hogy a kép fejjel lefelé fordul, amikor a szemünk hátsó részén lévő retinát érinti.

Szerencsére végső lépésként az agyunk visszafordítja a látott képet, amikor értelmezi a szemből érkező információt, így mindig megfelelő szögből látjuk a világunkat. Az agyunk ilyen típusú rendszere elképesztő módon képes alkalmazkodni, amit egy 1950-es vizsgálat is igazolt, amelynek során egy kutatópáros egyik tagja fordított látás szemüveget viselt minden nap.

Egy idő után a kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az érintett személy agyának vizuális rendszere képes volt megfordítani a világban látottakat. Szerencsére ez a hatás a szemüveg levételét követően viszonylag hamar elmúlik, így az agy ismételten megfelelő módon érzékelheti a látottakat.

2. Szemeink zselészerű anyaggal töltöttek

Az emberi szem 80%-a szilárd, zselészerű folyadékból áll, amit üvegtestnek neveznek. Többek között ez az átlátszó, színtelen anyag tölti ki a lencse és a retina közötti teret és elengedhetetlen a szem egészségéhez és működéséhez. Továbbá ez az üvegtest 99%-ban vízből áll, a többi rész pedig kollagéngből, fehérjéből, cukorból és sóból.

3. A szemünk körül számos védelem található

A szemünk rendkívül értékes és az evolúció során az emberi test mindig úgy fejlődött, hogy egyre több védelmet biztosítson számára. Például a koponyánk és arcvonásaink kialakítása is ezt a célt szolgálja, sőt a szemöldökünk és a szemhájaink is. Hogyan? A szemöldökeink azért vannak, hogy felfogják a verejtéket a homlokunkról, míg a szemhéjak védik a szemeinket a fénytől és a különböző szennyeződésektől.

11 meghökkenő dolog, amit nem tudtál a szemeidről
1. kép – 11 meghökkenő dolog, amit nem tudtál a szemeidről

A lista azonban még itt nem ér véget. A szempillák is fontos feladatot kapnak a védelemben, többek között szűröt képeznek a porral és egyéb részecskékkel szemben, illetve a macskák bajuszához hasonlóan érzékelik, ha valami közel kerülne a szemünkhöz, így azok idő előtt betudnak csukódni.

Végső soron azonban elmondhatjuk, hogy sajnos a szemünk még mindig az egyik legsérülékenyebb szervünk, mivel az evolúciós fejlődésünk nem tudta felvenni a versenyt az olyan modern veszélyekkel szemben, mint a mesterséges fények vagy a különböző káros anyagok.

4. Mindenki rendelkezik vakfolttal

Az emberek túlnyomó többsége úgy érzékeli, hogy mindent lát, azonban az igazság az, hogy mindannyian rendelkezünk vakfolttal. A vakfolt a látómezőnek az a kis része, amely megfelel a látókorong helyének. Többek között ezen a ponton keresztül lép ki a látóideg és lépnek be az erek. A kutatók egyelőre még mindig bizonytalanok azzal kapcsolatban, hogy miért vesszük észre ritkán a vakfoltjainkat.

5. Szemünk 10 millió különböző színt képes felismerni

Ezen a területen már több kutatás is született a múltban, jelenleg úgy gondolják a kutatók, hogy szemeink akár több mint 10 millió különböző színt is képesek felismerni. Az emberi szem számára látható fényspektrum összes színe a vörös, zöld és kék kombinációjából áll, így amikor például a sárgát látjuk, az a piros és zöld kombinációja, míg a lila a piros és kék fúziója.

Az egyik elterjed hit ezen a téren, hogy a színek a fény sajátosságai, pedig az agyunk is fontos szerepet játszik az értelmezésükben. Többek között nem csak a fénysugarak hullámhossza verődik vissza a szemeinkbe, hanem azok kontextusa is, amelyben érzékeljük a dolgokat. Ilyen tényezők lehetnek a háttérszínek, világítás vagy a környezet.

6. A szemünk színének nincs ráhatása a látásunkra

Néhány tanulmány korábban azt sugallja, hogy a zöld és kék szemű emberek érzékenyebbek a fényre, mint a barna szeműek, ebből kifolyólag pedig az utóbbi csoport jobban hajlamos lehet a szürkehályogra. Sőt, még olyan megfigyelések is napvilágot láttak, miszerint a barna szeműek jobban reagálnak ütős sportokra, míg a világosabb szeműek a stratégiai gondolkodásban erősebbek.

Számos mende-monda után a szemszínkutatóak arra a következtetésre jutottak, hogy a szemünk színe szinte semmilyen befolyással nem bír a látási képességünkre.

7. Az íriszünk egyedibb, mint az ujjlenyomatunk

Az ujjlenyomathoz hasonlóan szemünk írisze is egyedi. Az íriszünk több mint 256 egyedi tulajdonsággal rendelkezik, ezzel szemben az ujjlenyomatunk csak 40 ilyen tulajdonsággal rendelkezik. Ezért is láthattad sokszor a filmekben, hogy az igazán nagy biztonságú ajtók kizárólag szemazonosítás után nyíltak ki a szereplőknek.

8. Szemünk is leéghet a naptól

Elképesztően hangzik, de nem csak a bőrünk tud leégni a naptól, de a szemünk is. Ezt az állapotot fotokeratitisnek nevezik, és fájdalmat, bőrpírt, elmosódást, könnyezést, duzzanatot és fényérzékenységet okozhat. Azonban ennél az állapotnál nem a bőrünk fog utólag lehámlani, hanem a szaruhártya hámja, ami miatt ez az állapota sokáig fennállhat, így mindenképpen érdemes jó minőségű napszemüveget viselned, amikor napon tartózkodsz.

9. Naponta 20.000-30.000 alkalommal pislogunk

A jelen kutatások alapján egy felnőtt átlagosan 20.000 – 30.000 alkalommal pislog a nap során. Egy-egy ilyen pislogás csupán kéttized másodpercig tart, de így is a teljes mennyiség napi 1.5 órát tesz ki. A pislogás célja többek között, hogy eltávolítsa a szennyeződéseket és nedveséggel kenje a szemünket. Sőt, neurológiai kutatások azt az állítást is megerősítették, miszerint a pislogás során az agyunk egy mini reset-en megy keresztül, ami javítja a látást és a figyelem fenntartását.

10. A sárga a legjobb táplálék a szemünk számára

Gyerekkorunkban mindig azt hallottuk, hogy a rendszeres répafogyasztás jót tesz a látásunknak, sőt még abban is segíthet, hogy jobban lássunk a sötétben. Az valóban igaz, hogy a béta-karotin tartalmú zöldségek jót tesznek a szervezünknek, mivel A-vitaminná alakulnak, ami előnyös lehet a látásunk számára is, azonban léteznek sokkal jobb források is erre a célra, mint a sárgarépa.

Szemünk egészsége érdekében többek között célszerűbb lehet zsíros halakat vagy zöld zöldségeket fogyasztanod, amelyek gazdagok luteinben és zeaxantinban, mint a spenót vagy a kelkáposzta. Ezek a vegyületek bizonyítottan jobban hozzájárulhatnak látásunk megőrzéséhez, mint például a sárgarépa. Röviden, a sárgarépa nem a legjobb táplálék a szemünk számára, mint ahogy azt gyerekkorunkban tanultuk.

11. Idősebb korunkra szemüvegre lesz szükségünk

40 éves kor körül az emberek többsége az úgynevezett prebyopia állapotát tapasztalja meg. A prebyopia a szemben megtalálható lencsék megkeményedését jelenti, ami megnehezíti a túl közeli tárgyakra történő fókuszálását. Előfordul olyan is, hogy egyesek csak az 50-es éveikben tapasztalják meg ezt az állapotot, mivel ahogy idősödünk a lencsék úgy válnak egyre keményebbé. Ennek eredményeként a legtöbb ember 40-50 év között szemüvegessé válik.

Te hány érdekességet ismertél a listánkról? Válaszodat írd le kommentbe vagy ha úgy érzed, hogy valamilyen meghökkenő dolgot kihagytunk, akkor azt is szívesen látjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A tüdőfű tea (Pulmonaria officinalis) elképesztő hatásai

szo febr 17 , 2024
Vajon hogyan támogatja a tüdőfű tea egészségünket? Az emberiség évezredek óta fordul a természet gyógynövényeihez és növényi készítményekhez az egészség megőrzése és a betegségek kezelése érdekében. A tüdőfű (Pulmonaria officinalis) egy olyan növény, amely hosszú időn át része volt a […]
A tüdőfű tea (Pulmonaria officinalis) elképesztő hatásai

Ez is érdekelheti