A vesebetegség jelei – Ezeket érdemes tudni!

A vesebetegség jelei a korai szakaszokban ritkán vehető észre, azonban egy viszonylag előrehaladott állapotban a következő tünetek fordulhatnak elő.

A vesebetegség legkorábbi jele a kreatinin vagy a karbamid atipikus szintje a vérben. Ez az urémia nevű állapothoz vezet.

Az alap metabolikus panel (AMP) egy vérvizsgálat, amelyet gyakran rutinszerű fizikai vizsga részeként rendelnek el. A teszt lehetővé teszi, hogy észleljék a fentebb említett két vegyi anyag bármilyen atipikus szintjét.

A vérvizsgálati eredményeken kívül számos fizikai jel utalhat vesebetegségre.

Vizeléssel kapcsolatos problémák

A vese működése szorosan kapcsolódik a vizeletképződéshez. Ennek jelei között a több vagy a szokásosnál kevesebb vizelet ürítés jelentkezik. A többszöri inger ráadásul inkább az éjszaka folyamán. A vizelési gondokkal kapcsolatban a következők szokták az emberek tapasztalni:

  • fájdalmas vagy égető érzés vizelés közben
  • a vizelettermelés mennyiségének csökkenése
  • zavaros, habos vagy elszíneződött vizelet

A vesebetegség jelei – Vér a vizeletében

A vizeletében lévő vért más néven hematuria-nak hívjuk. Ez számos feltétel jele lehet, és ezt azonnal meg kell vizsgálni amennyiben fennáll.

Duzzanat

A vesék eltávolítják a felesleges folyadékot a véréből. Amikor ez a folyamat nem megfelelően működik, akkor a folyadék felhalmozódik a testben, ezzel duzzanatot okozva a következő testrészeknél:

  • bokák
  • lábak
  • kezek
  • arc

A tüdőben duzzanat is előfordulhat, ami légszomjat okozhat. Egy másik jel lehet a szem körüli duzzanat is.

Hátfájás

Vesefájdalmat érezhetünk a háton vagy az oldalakon, általában a hát közepén, közvetlenül a borda alatt.

vesebetegség jelei
A hátfájás a vesebetegség jelei között van

Bőrkiütés vagy viszketés

A salakanyagok felhalmozódása a vérben bőrreakciót, kiütéseket vagy súlyos viszketést okozhat.

A vesebetegség jelei – Fáradtság

A vesék másodlagos feladata az, hogy elősegítsék a vörösvérsejtek előállítását, amelyek oxigént szállítanak a testen belül.

A vörösvértestek csökkenése vérszegénységet okoz, ami pedig a következőket:

A vesebetegség által okozott fáradtság oka lehet az anyagcsere során a szervezetből nem távozó felesleges anyagok felhalmozódása a vérben.

A vesebetegség jelei – Étvágytalanság

Az étvágycsökkenés gyakori az előrehaladott vesebetegségben szenvedőknél. Ez alultápláltsághoz és fogyáshoz vezethet.

A vesebetegségben szenvedőknek feltétlenül felvilágosítást kell kapniuk a tápanyagokban megfelelő ételekkel kapcsolatban.

Hányinger vagy hányás

Hányás akkor fordulhat elő, ha az anyagcsere-hulladék felhalmozódik a vérében, de akár akkor is, ha csupán az étkezés puszta gondolata is émelygést vált ki.

A vesebetegség jelei – Izomgörcsök

Vesebetegség esetén fájdalmas izomgörcsök, különösen lábgörcsök is előfordulhatnak.

Összefoglaló

A vesebetegség olyan állapot, amely könnyen észrevétlen maradhat, amíg a tünetek súlyosbodnak. Ha a vesefunkciós vizsgálatot rendszeresen megtalálható az éves kivizsgálások során, akkor időben tájékozódhatunk arról, hogy mikor lenne szükség a közbelépésre.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bal kar fájdalom – vajon mi állhat a háttérben?

ked jún 22 , 2021
A bal kar fájdalom gyakran eredhet a kar sérüléséből, azonban vannak olyan esetek, amikor utalhat idegi vagy szívproblémákra is. Olvasson tovább és tudja meg, hogy mi állhat a bal kar fájdalom hátterében! 1. Szívroham A vérrög vagy szívkoszorú ér repedés […]
Bal kar fájdalom – vajon mi állhat a háttérben?

Ez is érdekelheti