Váll fájdalom lelki okai – milyen érzelmek állhatnak a háttérben?

A váll fájdalom lelki okai között igen sok érzelmi tényező megjelenhet. A trapéziusz izom, ami a nyaktól indul és egészen a hát középig leér gyakran az egyik legterheltebb izomzat a testen. Vállunk közvetlenül csatlakozik a trapéziuszhoz, így gyakran az említett fájdalmak kisugározhatnak erre a területre is.

Az elmúlt évtizedek technológiai átalakulásai magukkal hozták a krónikus váll és hátfájdalmakat is. Túl sokat ülünk számítógépünk előtt és vezetjük autóinkat, állandóan nyakkal előre dőlve bámuljuk telefonjainkat és rendszeresen idegeskedünk – nem csoda, hogy ezek után kialakulnak a különböző váll és hátfájdalmak.

De vajon mik lehetnek a váll fájdalom lelki okai? Egyáltalán a lélek képes megbetegíteni a testet?

A lélek és a test közötti kapcsolat létezik, ezt egyre több orvostudományi kutatás is igazolja és valóban igaz, ha lelkünkben valami vihar zajlik, az bizony a testünkön is megjelenhet. Amennyiben a szükséges fizikai vizsgálatok nem járnak sikerrel a vállfájdalommal kapcsolatosan, úgy nagy valószínűséggel a problémát lelki gondok okozzák.

Az alább 4 lelki eredetű probléma gyakran adhat magyarázatot arra, hogy mik lehetnek a váll fájdalom lelki okai.

1. A hátadon cipeled a világ gondjait

Ez a mondat nem csupán egy üres mondás, de valóban így is van. Ahogy idősödünk, egyre gyakrabban jelenhetnek meg különböző vállfájdalmak, ami abszolút nem véletlen, hiszen az idő előre haladtával egyre több felelősség hárul ránk az életben.

Gyerekeink születnek, stresszelünk karrierünk és munkahelyünk miatt és akár pénzügyi, egészségügyi problémákkal is szembesülhetünk. A folyamatosan növekvő teher egy idő után fizikai tünetként is manifesztálódhat, így kialakulhat krónikus vállfájás is.

2. Szerepek váltása

A társadalom által elvárt szerepek folyamatos változtatása leginkább a nők esetében jelentkezhet. A nőkkel szembeni elvárás az elmúlt évtizedekben csak erősödött, hiszen ma már nem elég „tökéletes” anyaként megjelenniük, de ugyanolyan fontos szerepet vállalnak a munka világában is.

1. kép – A váll fájdalom lelki okai között sok minden meghúzódhat

Sajnos ezek a szerepvállalások gyakran azt vonhatják magukkal, hogy a hölgyek túlvállaljuk önmagukat, nem nyílik lehetőségük a kikapcsolódásra amelynek következében krónikus váll, hát és derékfájdalmak alakulhatnak ki.

3. Nem vagyunk képesek elengedni

A váll fájdalom lelki okai között megjelenhet annak a képességnek a hiánya, hogy nem tudunk valakit vagy valamit elengedni az életünkben. A vállak feszültsége gyakran utalhat energiaközpontunk egyensúlyának hiányára, amelynek hátterében a megbocsátás vagy az elengedés képességének hiánya is fennállhat.

Amennyiben Ön rendszeresen szenved váll fájdalmaktól mindenképpen érdemes mélyen magába néznie és végiggondolni az alábbiakat:

Ragaszkodik valami olyasmihez, ami már rég nem az élete része?

Van olyan családtagja, barátja akivel évek óta nem beszéltek és haragban váltak el legutolsó alkalommal?

Esetleg tudja nagyon jól, hogy változtatnia kéne valamin, de nem képes elengedni ezt a valamit?

Az említett egyszerű kérdések őszinte megválaszolásával elképesztő eredményeket érhet el, ami akár pozitív kihatással lehet a testén megjelenő fizikai fájdalmakra is.

5. Negatív kommunikáció

A rendszeres negatív beszéd és gondolatok igen hamar testet ölthetnek fizikai formában, mint például vállfájdalom. Amennyiben Önnél az alábbi kérdések gyakran felmerülnek, úgy lehetséges, hogy váll fájdalmát a negatív kommunikáció és gondolatok okozzák.

Lehet, hogy jelenleg is egy olyan helyzetben van, amelyben Ön elnyomja az igazságot?

Esetleg rendszeresen rosszul kommunikál munkatársaival, családtagjaival?

Gyakran mondd olyat, amit később azonnal megbán?

Az előző tipphez hasonlóan, csak akkor tudja megválaszolni ezeket a kérdéseket is, ha őszintén igyekszik és nem éri be felszínes válaszokkal.

Ahogyan Ön is láthatja a váll fájdalom lelki okai között számtalan érzelmi kérdés megjelenhet. Gyakran érdemes először magunkban keresni a megoldást, mintsem azonnal orvoshoz fordulni.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Magas Vérnyomás Tünetei - Mire érdemes odafigyelni?

ked febr 2 , 2021
A magas vérnyomás tünetei nem mindig egyértelmű, ám vérnyomásmérés során a vérnyomás mérő készülék figyelembe veszi, hogy mennyi vér áramlik át az ereken, és mennyi ellenállással találkozik a vér, miközben a szív pumpál. A keskeny artériák növelik az ellenállást, ami […]
Magas Vérnyomás Tünetei

Ez is érdekelheti