Nyugtalan láb szindróma – minden, amit tudnia kell róla!

1

Mi az a nyugtalan láb szindróma?

A nyugtalan láb szindróma vagy más néven RLS (Restless Leg Syndrome) egy neurológiai rendellenesség, gyakran nevezik Willis-Ekbom betegségnek is. A nyugtalan láb szindróma kellemetlen érzéseket okoz a lábakban, erőteljes késztetetéssel mozgatva őket. A legtöbb ember számára ez a késztetés intenzívebb, ha nyugodt vagy aludni próbál.

A nyugtalan láb szindrómától szenvedők számára a legnagyobb problémát az okozza, hogy erősen befolyásolja az alvási szokásokat, így az érintettek gyakran álmosak és fáradtak. Az alváshiány ráadásul további következményeket is okozhat, mint például a depresszió, kedvtelenség illetve egyéb egészségügyi problémák.

Az RLS az amerikai kutatások alapján nagyjából az emberek 10%-át érinti. Bármely életkorban előfordulhat, de nagyobb eséllyel alakul ki középkorban, illetve később, továbbá a nők kétszer nagyobb eséllyel vannak kitéve ennek a problémának, mint a férfiak.

A nyugtalan láb szindróma egy egész életen át tartó betegség, jelenleg nem gyógyítható, de a megfelelő gyógyszeres kezeléssel a tünetek igen jól kezelhetőek.

Mik lehetnek a nyugtalan láb szindróma tünetei?

Az RLS legkiemelkedőbb tünete az elsöprő késztetés a lábak mozgatására, különösen akkor, ha a beteg mozdulatlanul ül vagy az ágyban fekszik. Szokatlan érzések is megjelenhetnek a lábakban, mint a bizsergés, húzódás vagy mászás érzetek. Az említett tünetek minden esetben enyhülnek mozgást követően.

Amennyiben Önnek enyhe RLS tünetei vannak, úgy a tünetek nem fordulnak elő minden este, azonban nagyobb eséllyel jelentkezhetnek, egy stresszes, nyugtalan nap után.

A tünetek általában a test mindkét oldalát érintik, de egyeseknél mindig csak az egyik lábban fordul elő. Súlyosabb esetekben a tünetek akár kihatással lehetnek a test más részeire is például a karok, fej illetve nagyobb eséllyel erősködnek az idő előrehaladtával.

Mi okozza nyugtalan láb szindrómát?

Sajnos az RLS oka a mai napig nem ismert pontosan, egyeseknél genetikai hajlam adhat erre alapot másoknál környezeti kiváltó tényező. Az RLS-ben szenvedők közel 40%-a rendelkezik valamilyen családi kortörténettel a problémával kapcsolatosan.

1. kép – A nyugtalan láb szindróma tünetei gyakran nyugalmi állapotban jelentkeznek

A kutatók továbbá azt is megfigyelték, hogy kapcsolat lehet a tünetek megjelenése és az agy alacsony vasszintje között is, ami még akkor is fennállhat, ha a beteg vasszintje a vérvétele alapján teljesen normális. Utolsó sorban fontos megemlíteni, hogy elméletileg bizonyos anyagok is kiválthatják a tünetek megjelenését, mint például koffein vagy alkohol. Egyéb lehetséges okok a következők lehetnek:

Hogyan történik a nyugtalan láb szindróma diagnózisa?

A tudomány jelen állása szerint nem áll rendelkezésre olyan teszt, ami képes lenne pontosan megállapítani az RLS fennállását. A diagnózis nagy része a tünetek leírása alapján történik.

A RLS pontos megállapításához az alábbi tüneteknek kell jelen lennie:

 • elsöprő mozgási késztetés a lábakban, a tünetek súlyosbodnak nyugalmi állapotban
 • az érzékszervi tünetek akkor jelentkeznek, amikor ellazulni vagy pihenni próbál
 • az említett tünetek enyhülnek mozgást követően

Még akkor is, ha a fenti kritériumok mindegyik teljesül orvosa akkor is további vizsgálatokat javasolhat, mint például vértesztek, neurológiai kivizsgálások a további lehetséges okok kizárása érdekében.

Hogyan kezelhető a nyugtalan láb szindróma?

A tünetek enyhítésére több módszer is létezik, ezek hatékonysága azonban nagyban változó lehet egyénenként. A gyógyszeres kezelések előtt (amennyiben szükséges) mindenképpen javasolt kipróbálni néhány házi praktikát is. Az otthoni kezelései lehetőségek az alábbiak lehetnek:

 • csökkentse a koffein és alkohol bevitelét
 • dohányozzon kevesebbet
 • törekedjen a megfelelő alvási ütem kialakítására. Próbáljon minden nap ugyan akkor elaludni és felkelni.
 • mozogjon naponta legalább fél órát – a gyaloglás és úszás kifejezetten előnyös lehet
 • esténként masszírozza és nyújtsa le lábait. Ehhez kitűnő segítséget nyújthat az SMR henger
 • próbáljon forró fürdőt venni lefekvés előtt
 • próbálja ki a jogát, illetve a meditációt
 • próbálja elkerülni a hosszan tartó ülést igénylő dolgokat

Amennyiben Ön vashiánytól szenved, úgy érdemes megkérdeznie házi orvosát vagy táplálkozási szakértőt, hogyan javíthatja étrendjét.

One thought on “Nyugtalan láb szindróma – minden, amit tudnia kell róla!

 1. Lassan az öngyilkosságba kerget ez a betegség. Ami nagyon elkeserítő, hogy nincs rá gyógymód.
  Kilátástalan a helyzet. Kb 25 éve szenvedek ettől és ahogy idősebb leszek annál rosszabb az állapotom.
  Ami a fenti cikkekben van mindent kipróbáltam. Éjjel a nappaliközepén állva próbálok aludni, persze ez nem megy. Bármilyen ötletet segítséget szívesen kipróbálnék, csak csillapítható legyen ez az érzés.

  Üdv Pál

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Waardenburg-szindróma - Ezeket érdemes feltétlen tudni!

vas ápr 18 , 2021
Mi a Waardenburg-szindróma? A Waardenburg-szindróma egy ritka genetikai állapot, amely befolyásolja az ember bőrének, hajának és szemének színét, továbbá halláskárosodást is okozhat. A Waardenburg-szindrómának négy fő típusa van, melyeket fizikai tulajdonságaik különböztetik meg. Tünetek A Waardenburg-szindróma leggyakoribb tünetei a sápadt […]
Waardenburg-szindróma

Ez is érdekelheti