Orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) – Tünetek és kezelésük

Az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) az orrmelléküreg fertőzését jelenti, ami akkor jelentkezik amikor orrüreg megfertőződik, megduzzad és begyullad. A folyamat során az orrmelléküregben felgyülemlett baktériumok szaporodása végül szinuszitisz fertőzéshez vezethet.

A szinusz fájdalmak kialakulása mögött bizonyos esetben olyan állapotok is állhatnak, mint az allergia, orrpolipok vagy fogfertőzések.

Az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) típusai

A szinuszitisz fertőzésnek négy különböző típusa létezik, ezek az alábbiak:

Akut orrmelléküreg gyulladás

Ez a fajta fertőzés rövid ideig tart, általában maximum 4 hét. Jellemzően megfázás vagy valamilyen légúti betegség részeként jelenik meg, kialakulását akár bakteriális fertőzés is okozhatja.

Szubakut gyulladás

Hasonló jellemzőkkel rendelkezik, mint az akut gyulladás, azonban a tünetek hosszabb ideig állnak fent, jellemzően 4-12 hétig.

Ismétlődő gyulladás

Egy orrmelléküreg gyulladás akkor tekinthető visszatérőnek, ha egy évben belül legalább négyszer vagy többször előfordul és a tünetek átlagosan 7 napig vagy tovább tartanak.

Krónikus gyulladás

A krónikus orrmelléküreg gyulladásról akkor beszélhetünk, ha a tünetek több mint 12 hete fennállnak és a gyulladás folyamatosan fennáll vagy rendszeresen, ismételten jelentkezik.

Az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) tünetei

A szinuszitisz tünetei gyakran hasonlítanak a megfázás tüneteihez. A tünetek jellemzően az alábbiak lehetnek:

Fájdalom vagy nyomó érzés az orrmelléküregekben

Az arcfájdalom a szinuszitisz egyik legjellemzőbb tünete. Számos, különböző melléküreg található meg a szemek alatt és felett valamint az orr mögött is. A fertőzés esetén a levegővételnél jellemzően fájdalmat érezhet az említett melléküregekben.

A gyulladás és a duzzanat tompa nyomással fájdalmat okozhat az orrmelléküregekben. Ennek az az oka, hogy a gyulladás megváltoztathatja a nyálka tipikus útját az orrból a torok hátsó részébe. Továbbá a fájdalmak az alábbi területeken jelentkezhetnek:

  • homlok
  • orr két oldala
  • felső állkapocs és fogak
  • szemek között

Az említett területeken jelentkező fájdalmak akár fejfájáshoz is vezethetnek.

Az arc érzékenysége

A felgyülemlett nyomás miatt az arc érzékennyé válhat a tapintásokra és a nyomásokra. Általában az orrnyeregnél és a szemek alatt fordul elő, de bizonyos esetekben megjelenhet a homlokon és az arcon is.

Orrfolyás és orrcsepegés

Az orrmelléküreg gyulladás esetén az orrfolyás szinte folyamatosan fennáll, amely lehet zavaros, zöldes vagy sárgás. Ez a váladék a fertőzött orrmelléküregből származik, ami az orrjáratokba kerül. A váladék akár az orrot is megkerülheti és lefolyhat a torok hátsó részén, ami a torokban megjelenő csiklandó, viszkető vagy fájdalmas érzéssel járhat.

Orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz)
1. kép – Orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz)

Orrdugulás

Az orrdugulás az orrfolyáshoz hasonlóan jelentkező tünet, ami a fertőzés által okozott duzzanat okoz köszönhetően annak, hogy az orrjáratok elzáródnak. Az orrdugulás miatt általában tompul a szaglás illetve az ízlelés is.

Szinuszos fejfájás

Az orrmelléküreg tartós nyomása és duzzanata a fejfájás megjelenéséhez is hozzájárulhat. Az orrmelléküreg fájdalom fájdalmat okozhat a fülekben, arcban, állkapocsban vagy a fogakban.

Torok irritáció és köhögés

A torok hátsó részébe az orrmelléküregből történő folyás akár irritációt is okozhat, ami köhögéshez vezethet. Jellemzően a köhögés erősödik lefekvéskor illetve a reggeli ébredések során. A torok irritációja megnehezítheti az elalvást is, ilyen esetekben javasolt egyenes vagy felemelt fejjel aludni a tünetek enyhítése érdekében.

Láz

Bár nem gyakori tünet, de az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) tünetei mellett akár a láz is megjelenhet. Jellemzően alacsony láz jelentkezik, ami körülbelül 38 °C-ot jelent. A láz természetes reakció a szervezettől, ami azt jelzi, hogy vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzéssel küzd.

Az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) kezelése

A tünetek kezelése több módon is történhet, ezek lehetnek:

Vény nélkül kapható gyógyszerek

Az orrdugulást csökkentő spay-k használata hasznos lehet a tünetek rövidtávú csökkentésében, azonban használatuk nem javasolt 3 napnál tovább. Az ilyen típusú készítmények hosszantartó használata később akár a tünetek felerősédéhez is vezethet.

Hasznosak lehetnek még a különböző fájdalomcsillapítók is, például a fejfájáscsillapítók illetve a torok fájdalmát enyhítő gyógyszerek.

Orrzuhany

Az orrzuhany esetében a orrmelléküregeket steril vízzel vagy orroldattal öblítik át. Az orröblítés hatékony lehet a krónikus orrnyálkahártyagyulladás illetve az allergiás orrnyálkahártya gyulladás kezelésében is.

Csapvíz használata esetén az orvosok azt javasolják, hogy forralja fel a vizet és hagyja kihűlni, vagy használjon vízszűrő rendszert. Egyéb alkalmazási lehetőségek lehetnek még a desztillált víz vagy a vény nélkül kapható előkevert oldatok.

Gyógynövényes kezelések

A herbáriákban megtalálható különböző gyógynövényes készítmények szintén hatékonyan enyhíthetik az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) tüneteit. Egyre több tanulmány igazolja, hogy bizonyos gyógynövényes kezelések bizonyítottan képesek enyhíteni az akut illetve a krónikus gyulladásokat.

Semmiképpen sem ajánlott az említett gyógynövényes kezelések otthonunkban történő elkészítése, bizonyos növények túlzott használata akár olyan mellékhatásokkal járhatnak, mint a hasmenés vagy allergiás reakciók.

Amennyiben úgy dönt, hogy szeretné kipróbálni a gyógynövényes kezeléseket, úgy minden esetben megfelelő szakemberektől, előre elkészített gyógynövényes keverékek vásárlása ajánlott.

Összegzés

Az orrmelléküreg gyulladás (szinuszitisz) jellemzően 1-2 héten belül elmúlik a megfelelő kezelések segítségével. A krónikus gyulladás esetében a tünetek jóval nehezebben enyhíthetők és sokkal tovább is fennállnak, ilyen esetben mindenképpen javasolt orvoshoz fordulni a kezelési lehetőségek egyeztetése miatt.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Bell-féle bénulás, Bell-parézis – kialakulása, tünetek és kezelése

ked júl 19 , 2022
A Bell-féle bénulás másnéven Bell-parézis egy olyan állapot, amely az arc izmainak átmeneti gyengeségét vagy bénulását okozza. Ez az állapot akkor fordulhat elő, ha az arcizmokat vezérlő ideg begyullad, megduzzad vagy összenyomódik. Bár a Bell-féle bénulás bármely életkorban előfordulhat, az […]
Bell-féle bénulás, Bell-parézis – kialakulása, tünetek és kezelése

Ez is érdekelheti