A licsi (Litchi chinensis) a bogyófélék családjába tartozó kis trópusi gyümölcs.
Ugyanebbe a gyümölcs családba tartozik a szintén népszerű rambután és a longan.
A licsit a világ szubtrópusi régióiban termesztik, és különösen népszerű az őshazájában, Kínában, valamint Délkelet-Ázsiában.
Édes és virágos ízéről ismert, jellemzően frissen fogyasztják, de néha fagylaltokba is belekerül, vagy feldolgozzák gyümölcslének, bornak, esetleg zselét készítenek belőle.
Számos vitamin, ásványi anyag és egészséges antioxidáns jó forrása.
A licsi héja azonba ehetetlen, rózsaszínes-piros, bőrszerű, amelyet fogyasztás előtt el kell távolítani. A gyümölcshús fehér és a közepén pedig egy sötét színű mag található.
Tápanyag tartalom
Ez a különleges gyümölcs főleg vízből és szénhidrátokból áll, melyek a gyümölcs 82%-át, illetve 16,5%-át teszik ki.
Az következő táblázat a friss licsiben található főbb tápanyagokat tartalmazza 100 grammra vetítve:
- Kalóriák: 66
- Fehérje: 0,8 gramm
- Szénhidrát: 16.5 gramm
- Cukor: 15,2 gramm
- Rost: 1,3 gramm
- Zsír: 0,4 gramm
Szénhidrátok és rostok
A víz mellett a licsi főleg szénhidrátokból áll. Egyetlen licsi – akár frissen, akár szárítva – 1,5-1,7 gramm szénhidrátot tartalmaz.
A licsi szénhidráttartalmának nagy része cukorból származik, amely az édes ízért felelős. Rost tartalma pedig viszonylag kevésnek mondható.
Vitaminok és ásványi anyagok
Ez a gyümölcs számos vitamin és ásványi anyag megfelelő forrása. Ezek a tápanyagok pedig a következők:
- C-vitamin: A licsiben a legnagyobb mennyiségben előforduló vitamin. Egy licsi a C-vitamin napi referenciabevitelének mintegy 9%-át biztosítja .
- Réz: A licsi bővelkedik rézforrásban. Ez azért lehet fontos, mivel a nem megfelelő rézbevitel káros hatással lehet a szív egészségére.
- Kálium: Alapvető tápanyag, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva javíthatja a szív egészségét.
Egyéb növényi összetevők
Más gyümölcsökhöz hasonlóan a licsi is jó forrása a különböző antioxidáns növényi vegyületeknek.
Sőt, a kutatási eredmények szerint több antioxidáns polifenolt tartalmaznak, mint számos más közönséges gyümölcsök.
A licsiben található antioxidánsok közé akövetkezők tartoznak:
- Epicatechin: Egy olyan flavonoid, amely javíthatja a szív egészségét, és csökkentheti a rák és a cukorbetegség kockázatát.
- Rutin: Szintén egy flavonoid, amely védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel, például a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség ellen.
Oligonol
Az oligonol egy étrend-kiegészítő, amelyet gyakran említenek a licsivel kapcsolatosan.
A japánban kifejlesztett, licsi héjából és zöld teából származó antioxidánsok (proantocianidinek) szabadalmaztatott keveréke.

Az antioxidánsokat kémiailag módosítják, hogy növeljék felszívódási képességüket.
Számos tanulmány arra utal, hogy az Oligonol csökkentheti a hasi zsír mennyiségét, a fáradtságot és a gyulladást edzések után.
Mivel azonban a gyümölcsökben természetes módon nem található meg, egészségügyi hatásai nem vonatkoznak a licsire.
Lehetséges egészségügyi előnyök
A licsi egészségügyi hatásait még nem vizsgálták.
A különféle gyümölcsök és zöldségek beiktatása az étrendbe azonban javíthatja az általános egészségi állapotot, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.
A licsi számos egészséges ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, például káliumot, rezet, C-vitamint, epicatechint és rutint. Ezek segíthetnek a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség elleni védelemben.
Az eddig elvégzett állatkísérletek azt is jelzik, hogy a licsi kivonat segíthet a májrák elleni küzdelemben.
Azonban még mindig további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az emberekre vonatkoztatott egészségügyi előnyöket.
Mellékhatások
Ha mértékkel és az egészséges étrend részeként fogyasztják, akkor a licsinek nincs semmilyen káros mellékhatása.
A licsi azonban Dél- és Délkelet-Ázsiában összefüggésbe hozható az agyvelőgyulladással.
Nem teljesen világos, hogy a licsi felelős-e a betegségért, de a tudósok feltételezik, hogy a hipoglicin A toxin lehet a felelős. Azonban a teljes megerősítéshez további vizsgálatokra van szükség.
Ritkán ugyan, de bizonyos esetekben a licsi emellett allergiás reakciót is kiválthat.
Összefoglalás
A licsi Délkelet-Ázsiában és Kínában népszerű, de más országokban kevésbé elterjedt.
Édes és virágos ízzel rendelkezik, valamint jó C-vitamin- és antioxidánsforrás. Ez teszi a licsit az egészséges étrend kiváló kiegészítőjévé.