Licsi – Táplálkozással kapcsolatos tények és egészségügyi hatás

A licsi (Litchi chinensis) a bogyófélék családjába tartozó kis trópusi gyümölcs.

Ugyanebbe a gyümölcs családba tartozik a szintén népszerű rambután és a longan.

A licsit a világ szubtrópusi régióiban termesztik, és különösen népszerű az őshazájában, Kínában, valamint Délkelet-Ázsiában.

Édes és virágos ízéről ismert, jellemzően frissen fogyasztják, de néha fagylaltokba is belekerül, vagy feldolgozzák gyümölcslének, bornak, esetleg zselét készítenek belőle.

Számos vitamin, ásványi anyag és egészséges antioxidáns jó forrása.

A licsi héja azonba ehetetlen, rózsaszínes-piros, bőrszerű, amelyet fogyasztás előtt el kell távolítani. A gyümölcshús fehér és a közepén pedig egy sötét színű mag található.

Tápanyag tartalom

Ez a különleges gyümölcs főleg vízből és szénhidrátokból áll, melyek a gyümölcs 82%-át, illetve 16,5%-át teszik ki.

Az következő táblázat a friss licsiben található főbb tápanyagokat tartalmazza 100 grammra vetítve:

  • Kalóriák: 66
  • Fehérje: 0,8 gramm
  • Szénhidrát: 16.5 gramm
  • Cukor: 15,2 gramm
  • Rost: 1,3 gramm
  • Zsír: 0,4 gramm

Szénhidrátok és rostok

A víz mellett a licsi főleg szénhidrátokból áll. Egyetlen licsi – akár frissen, akár szárítva – 1,5-1,7 gramm szénhidrátot tartalmaz.

A licsi szénhidráttartalmának nagy része cukorból származik, amely az édes ízért felelős. Rost tartalma pedig viszonylag kevésnek mondható.

Vitaminok és ásványi anyagok

Ez a gyümölcs számos vitamin és ásványi anyag megfelelő forrása. Ezek a tápanyagok pedig a következők:

  • C-vitaminA licsiben a legnagyobb mennyiségben előforduló vitamin. Egy licsi a C-vitamin napi referenciabevitelének mintegy 9%-át biztosítja .
  • Réz: A licsi bővelkedik rézforrásban. Ez azért lehet fontos, mivel a nem megfelelő rézbevitel káros hatással lehet a szív egészségére.
  • Kálium: Alapvető tápanyag, amely megfelelő mennyiségben fogyasztva javíthatja a szív egészségét.

Egyéb növényi összetevők

Más gyümölcsökhöz hasonlóan a licsi is jó forrása a különböző antioxidáns növényi vegyületeknek.

Sőt, a kutatási eredmények szerint több antioxidáns polifenolt tartalmaznak, mint számos más közönséges gyümölcsök.

A licsiben található antioxidánsok közé akövetkezők tartoznak:

  • Epicatechin: Egy olyan flavonoid, amely javíthatja a szív egészségét, és csökkentheti a rák és a cukorbetegség kockázatát.
  • Rutin: Szintén egy flavonoid, amely védelmet nyújthat a krónikus betegségekkel, például a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség ellen.

Oligonol

Az oligonol egy étrend-kiegészítő, amelyet gyakran említenek a licsivel kapcsolatosan.

A japánban kifejlesztett, licsi héjából és zöld teából származó antioxidánsok (proantocianidinek) szabadalmaztatott keveréke.

Licsi - Táplálkozással kapcsolatos tények és egészségügyi hatás
1. kép – A licsi rendkívül gazdag antioxidánsokban, amik számos jótékony élettani hatást eredményezhetnek

Az antioxidánsokat kémiailag módosítják, hogy növeljék felszívódási képességüket.

Számos tanulmány arra utal, hogy az Oligonol csökkentheti a hasi zsír mennyiségét, a fáradtságot és a gyulladást edzések után.

Mivel azonban a gyümölcsökben természetes módon nem található meg, egészségügyi hatásai nem vonatkoznak a licsire.

Lehetséges egészségügyi előnyök

A licsi egészségügyi hatásait még nem vizsgálták.

A különféle gyümölcsök és zöldségek beiktatása az étrendbe azonban javíthatja az általános egészségi állapotot, és csökkentheti számos krónikus betegség kockázatát.

A licsi számos egészséges ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaz, például káliumot, rezet, C-vitamint, epicatechint és rutint. Ezek segíthetnek a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség elleni védelemben.

Az eddig elvégzett állatkísérletek azt is jelzik, hogy a licsi kivonat segíthet a májrák elleni küzdelemben.

Azonban még mindig további vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy megerősítsék az emberekre vonatkoztatott egészségügyi előnyöket.

Mellékhatások

Ha mértékkel és az egészséges étrend részeként fogyasztják, akkor a licsinek nincs semmilyen káros mellékhatása.

A licsi azonban Dél- és Délkelet-Ázsiában összefüggésbe hozható az agyvelőgyulladással.

Nem teljesen világos, hogy a licsi felelős-e a betegségért, de a tudósok feltételezik, hogy a hipoglicin A toxin lehet a felelős. Azonban a teljes megerősítéshez további vizsgálatokra van szükség.

Ritkán ugyan, de bizonyos esetekben a licsi emellett allergiás reakciót is kiválthat.

Összefoglalás

A licsi Délkelet-Ázsiában és Kínában népszerű, de más országokban kevésbé elterjedt.

Édes és virágos ízzel rendelkezik, valamint jó C-vitamin- és antioxidánsforrás. Ez teszi a licsit az egészséges étrend kiváló kiegészítőjévé.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Tudatos táplálkozás

szo jan 14 , 2023
A tudatos táplálkozás azt jelenti, hogy jobban odafigyelünk az ételre és arra, hogy hogyan érezzük magunkat tőle. Amellett, hogy segít megtanulni különbséget tenni a fizikai és az érzelmi éhség között, segíthet csökkenteni a rendellenes étkezési viselkedést és támogathatja a fogyást. […]
tudatos táplálkozás

Ez is érdekelheti