Fejfájás típusai – 5 különböző fejfájás és kezelési lehetőségeik

A fejfájás típusai között szinte bármilyen fajta előfordulhat. Egyesek erős, szúró érzést éreznek a fejükben, mások folyamatosan fennálló tompa nyomást. Egy azonban biztos – a fejfájás típusai mindenkit érintenek és igen kevesen szerencsések annyira, hogy ritkán tapasztalják meg a fejfájás kellemetlen tüneteit.

A leggyakrabban ismert fejfájás típusai az alábbiak:

 • tenziós fejfájás
 • erős fejfájás
 • migrén
 • jégcsákány fejfájás
 • mennydörgés fejfájás
 • allergia vagy sinus fejfájás
 • hormonális fejfájás (más néven menstruációs migrén)-
 • koffeines fejfájás
 • magas vérnyomású fejfájás
 • visszapattanó fejfájás
 • poszttraumás fejfájás
 • gerincről eredő fejfájás

A leggyakrabban jelentkező elsődleges fejfájások

Elsődleges fejfájásról akkor beszélhetünk, ha a fejfájást maga a fejben megjelenő probléma okozza. Más szavakkal, olyan állapotok, ahol a fejfájást nem valamilyen más dolog váltja ki, mint például betegség vagy allergia.

Az ilyen típusú fejfájás krónikusok vagy epizódokban jelentkezők lehetnek. Az epizódokban megjelenő fejfájások havonta maximum 15 napon jelentkeznek és általában 30 percnél tovább tartanak. A krónikus fejfájás ezzel ellentétben, több mint 15 napon jelentkezik havonta.

1. Tenziós fejfájás

A fejfájás típusai között egyik leggyakrabban előforduló típus a tenziós fejfájás. Enyhe, mérséklet vagy erős fájdalmat okozhat a szem mögött, nyakon és a fej bármely pontján. Néhányan úgy is leszokták írni a tenziós fejfájás érzését, mintha egy szoros kötél húzódna végig a homlokukban.

Fejfájás típusai – 5 különböző fejfájás és kezelési lehetőségeik
1. kép – Fejfájás típusai – 5 különböző fejfájás és kezelési lehetőségeik

Általában a fejfájás ezen típusa epizódokban jelenik meg azok számára, akik egyszer megtapasztalták, például havi 2-3 alkalommal, de előfordulnak olyan esetek is, amikor krónikussá, állandó válik a probléma. A nők kétszer akkora eséllyel vannak kitéve a tenziós fejfájásnak, férfi társaikhoz képest.

2. Cluster fejfájás

A cluster fejfájás egy súlyosan fájdalmas állapot, amely klaszter szerűen, periódusokban fordul elő (innen származik az elnevezése). A tapasztalatok során a ciklikus fejfájás rohamokat, fejfájás mentes időszakok követik váltakozva.

A fejfájások gyakorisága ezekben a ciklusokban, a napi egy fejfájástól napi több fejfájásig is terjedhet. A klaszter fejfájás okozta fájdalom rendkívül súlyos lehet.

A klaszter fejfájás leggyakrabban a serdülőkor és a középkor között jelentkezik, de bármely életkorszakaszban is előfordulhat.

3. Migrén

A migrénes fejfájás igen jól ismert a fejfájás típusai között. A fájdalom ebben az esteben a fej mélyéből származó intenzív pulzálásként írható le, ami akár napokig is eltarthat és erősen korlátozhatja az érintettek számára a szokásos, napi rutin elvégzését.

A migrénes fájdalom általában lüktető és kizárólag az egyik oldalon jelentkezik. Ehhez a típusú fájdalomhoz társulhat még fényre vagy hangokra történő érzékenység, illetve hányinger vagy hányás. A migréntől szenvedők nagyon sok esetben látászavaról számolnak be a fejfájásukat megelőzően.

A migrénes fejfájás gyakran előfordulhat örökletes problémaként és nők esetében háromszor nagyobb arányban fordul elő, mint férfiaknál. A migrén gyakori kiváltó okai közé sorolhatók az alábbiak:

 • poszttraumás stressz
 • alvászavar
 • kiszáradás
 • rendszertelen, elmaradó étkezések
 • hormonális ingadozások
 • bizonyos ételek elfogyasztása

4. Jégcsákány fejfájás

A jégcsákány fejfájás esetében a fejfájás viszonylag rövid ideig tart, azonban igen intenzív, szúró fájdalmat okozhat a fejben. Előfordulhat, hogy csak néhány másodpercig tart (innen is kapta a nevét, olyan, mintha megütnék az ember fejét egy jégcsákánnyal).

Ez a típusú fejfájás a nap folyamán többször is előfordulhat, különösebb előjele nincs. A fájdalom általában a fej különböző pontjain jelenik meg, azonban ha állandóan egy pontban tér vissza, úgy az jelezheti valamilyen más, alapbetegség meglétét.

5. Mennyidörgés fejfájás

A mennydörgés fejfájás rendkívül fájdalmas lehet, gyorsan jelentkezik és pár percen belül eléri intenzitása maximumát. Ritkább esetekben azonnali orvosi ellátást is igényelhet.

Összegzés

A fejfájás típusai több különböző formában jelentkezhetnek. Cikkünkben az 5 fő fejfájás típussal foglalkoztunk, de a lista a valóságban ennél jóval szélesebb. A másodlagos fejfájás típusai közé sorolható az allergia okozta fejfájás, menstruációs fejfájás vagy a koffein által okozott fejfájás. Amennyiben Ön rendszeresen tapasztal fejfájást, úgy minden esetben érdemes orvoshoz fordulnia, annak érdekében, hogy biztonsággal kizárhassák különböző alapbetegségek meglétét.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Gerincsérv tünetei - ezekre a jelekre figyeljen oda!

sze ápr 27 , 2022
Mik lehetnek a gerincsérv tünetei? A gerincoszlop egy sor csigolyából áll, amelyek egymásra épülnek. Felülről lefelé ez az oszlop 7 csontot tartalmaz a nyaki gerincben, 12 a mellkasi gerincben és öt az ágyéki gerincben, ezt követi a keresztcsont és a […]
Gerincsérv tünetei - ezekre a jelekre figyeljen oda!

Ez is érdekelheti