Csalánkiütés okai, megelőzése és kezelése

Mi a csalánkiütés?

A csalánkiütés, más néven urticaria, egy viszkető hólyagos elváltozás, amely a bőrön található. Általában vöröses vagy rózsaszínes és néha csípős fájdalmas érzés kíséri. A legtöbb esetben a csalánkiütést egy gyógyszerre vagy élelmiszerre esetleg a környezetben lévő irritáló anyagra adott reakció okozza.

Sok esetben a csalánkiütés akut (átmeneti) probléma, amely allergia elleni gyógyszerekkel enyhíthető. A legtöbb kiütés magától elmúlik. A krónikus (folyamatos) esetek, valamint a súlyos allergiás reakcióval járó csalánkiütés azonban nagyobb orvosi problémát jelentenek.

Mi okoz csalánkiütést?

A csalánkiütést általában valamilyen allergiás reakció okozza, amivel Ön érintekzett vagy esetleg lenyelt. Amikor allergiás reakciót tapasztal, a teste hisztaminokat kezd felszabadítani és ezután a vérbe juttatja. A hisztaminok olyan vegyi anyagok, amelyeket a test termel, hogy megpróbáljon védekezni a fertőzések és más külső behatolók ellen. Sajnos néhány embernél a hisztaminok duzzanatot, viszketést és számos olyan tünetet okozhatnak, amelyeket a csalánkiütésnél tapasztalunk. Ami az allergéneket illeti, a csalánkiütést olyan tényezők okozhatják, mint a pollenek, gyógyszerek, élelmiszerek, állati szőrszálak és rovarcsípések.

A csalánkiütést az allergián kívül más körülmények is okozhatják. Nem ritka, hogy az emberek stressz, szűk ruházat, testmozgás, betegségek vagy fertőzések következtében csalánkiütést tapasztalnak. Az is lehetséges, hogy a csalánkiütés a túlzott hideg vagy meleg hőmérsékletnek való kitettség vagy a túlzott izzadás okozta irritáció következtében alakul ki. Mivel számos lehetséges kiváltó ok létezik, sokszor nem lehet meghatározni a csalánkiütés tényleges okát.

Ki van kitéve veszélynek?

Azok az emberek, akikről ismert, hogy allergiásak, nagyobb valószínűséggel kapnak csalánkiütést. Önt is veszélyeztetheti a csalánkiütés kialakulása, ha gyógyszert szed, vagy ha tudtán kívül olyan dolgoknak van kitéve, amelyekre allergiás lehet, mint például az élelmiszerek vagy a pollenek. Ha már beteg vagy valamilyen fertőzéssel vagy egészségügyi problémával küzd, akkor nagyobb veszélynek van kitéve a csalánkiütés kialakulása szempontjából.

Hogyan néz ki a csalánkiütés?

A csalánkiütéssel járó legszembetűnőbb tünet a bőrön megjelenő hólyagos elváltozás. A csalánkiütések lehetnek vörösek, de lehetnek a bőr színével megegyező színűek is. Lehetnek kicsik és kerekek, gyűrű alakúak vagy nagyok és véletlenszerű alakúak. A csalánkiütések viszketnek, és általában kötegekben jelennek meg az érintett testrészen. Megnagyobbodhatnak, megváltoztathatják az alakjukat és elterjedhetnek.

A csalánkiütés egyes járványok kitörése során eltűnhet vagy újra megjelenhet. Bizonyos csalánkiütések fél órától akár egy napig is jelen lehetnek. A csalánkiütések nyomásra kifehéredhetnek. Néha a csalánkiütések megváltoztathatják alakjukat, vagy összeállhatnak, és egy nagyobb, kiemelkedő területet alkotnak.

A csalánkiütés a test számos pontján előfordulhat. Hívja a mentőket, vagy azonnal forduljon orvoshoz, ha a torka körül vagy a nyelvén csalánkiütés alakul ki, vagy a tünetek mellett légzési nehézségei is vannak.

csalánkiütés
A csalánkiütés képen. Kellemetlen, viszkető érzést is hordozhat magával.

A kiütések típusai

Allergiás reakciók

A csalánkiütés leggyakoribb okai az allergiás reakciók. Ezeket bármilyen allergén okozhatja, amire érzékeny lehet, többek között:

 • élelmiszerek (például diófélék, tej és tojás)
 • háziállatok korpája
 • pollenek
 • poratka
 • rovarcsípések vagy -csípések
 • gyógyszerek (elsősorban antibiotikumok, rákgyógyszerek és ibuprofen)

Az allergia okozta csalánkiütés enyhe esetei általában hosszú- vagy rövid távú allergiagyógyszerekkel és a kiváltó ok elkerülése mellett kezelhetők.

Anafilaxia

Az anafilaxia egy súlyos és életveszélyes allergiás reakció. Ebben az állapotban a csalánkiütés gyakran légzési nehézségekkel, hányingerrel vagy hányással, súlyos duzzanattal és szédüléssel jár. Azonnal hívja a mentőszolgálatot, ha anafilaxia gyanúja merül fel.

Krónikus csalánkiütés

A krónikus csalánkiütés olyan folyamatos jelen lenvő eset, amelynek nem feltétlenül van azonosítható oka. Ezt az állapotot krónikus csalánkiütésnek is nevezik, és visszatérő csalánkiütések jellemzik, amelyek zavarhatják a mindennapokat. A Mayo Clinic szerint ezek hat héttől több hónapig vagy akár évekig is eltarthatnak.

Krónikus csalánkiütésre akkor gyanakodhat, ha a csalánkiütések hat héten belül nem múlnak el. Bár nem életveszélyes, a csalánkiütésnek ez a formája kellemetlen és nehezen kezelhető. Továbbá akár egy mögöttes egészségügyi probléma tünete is lehet, mint például a következők közül valamelyik:

 • cöliákia
 • lupus
 • 1-es típusú cukorbetegség
 • reumás ízületi gyulladás
 • pajzsmirigy betegség

Bőrkiütések

Az akut csalánkiütésnek ez a formája enyhe lefolyásúnak tekinthető. Túlzott vakarózás vagy a bőrre gyakorolt folyamatos nyomás okozza. A bőrkiütés általában rövid időn belül, kezelés nélkül magától elmúlik.

Hőmérséklet okozta csalánkiütés

Néha a hőmérséklet változása csalánkiütést okozhat azoknál az embereknél, akik érzékenyek az ilyen változásokra. Hideg víz vagy levegő hatására hideg csalánkiütés léphet fel, míg a fizikai aktivitásból származó testmeleg, testmozgás okozhatja a csalánkiütést. A napfénynek vagy szoláriumnak való kitettség szintén okozhat napfény okozta csalánkiütést egyes embereknél.

Fertőzés okozta csalánkiütés

Mind a vírusos, mind a bakteriális fertőzések csalánkiütést okozhatnak. A csalánkiütést okozó gyakori bakteriális fertőzések közé tartoznak a húgyúti fertőzések és a torokgyulladás. A fertőző mononukleózist, hepatitiszt és megfázást okozó vírusok gyakran okoznak csalánkiütést.

Kezelési lehetőségek

Az első lépés a kezeléshez az, hogy kiderítsük, valóban csalánkiütésesről van szó az Ön esetében. A legtöbb esetben orvosa egy fizikális vizsgálat alapján meg tudja állapítani, hogy van-e csalánkiütése. A bőrén a csalánkiütéses betegséggel járó hólyagok jeleit fogja mutatni. Orvosa vérvizsgálatot vagy bőrtesztet is végezhet annak megállapítására, hogy mi okozhatta a csalánkiütést – különösen, ha az allergiás reakció eredménye.

Lehet, hogy nincs szüksége vényköteles kezelésre, ha a csalánkiütés enyhe, allergiához vagy más egészségügyi állapothoz nem kapcsolódó esete van. Ilyen körülmények között orvosa javasolhatja, hogy következő átmeneti lehetőségek közül válasszon:

 • antihisztaminok, mint például difenhidramin vagy cetirizin szedése
 • a terület irritációjának elkerülése
 • kerülje a forró vizet, amely súlyosbíthatja a csalánkiütést.
 • hűvös vagy langyos fürdő kolloidális zabpehellyel vagy szódabikarbónával.

Az anafilaxia olyan orvosi vészhelyzet, amelyet azonnal orvosnak kell kezelnie.

Megelőzhető a csalánkiütés?

Egyszerű életmódbeli változtatások segíthetnek megelőzni, hogy a csalánkiütés a jövőben ne forduljon elő újra. Ha allergiás, és tudja, hogy mely anyagok okozhatnak allergiás reakciót, orvosa azt fogja javasolni, hogy kerülje az ezeknek a tényezőknek való esetleges kitettséget. Az allergia elleni injekciók egy másik lehetőség, amely segíthet csökkenteni az újbóli megjelenésének kockázatát.

Kerülje a magas páratartalmú területeken való tartózkodást vagy a szűk ruházat viselését, ha a közelmúltban csalánkiütéses megbetegedése volt.

Mire számíthat?

Bár a csalánkiütés viszkethet és kellemetlen lehet, általában nem súlyos, és egy idő után elmúlik. Azonban tisztában kell lennie azzal, hogy ahogy egyes csalánkiütések elmúlnak, úgy újak is megjelenhetnek.

A csalánkiütés enyhe esetei ártalmatlannak tekinthetők. A csalánkiütés akkor lehet veszélyes, ha súlyos allergiás reakciója van, és a torka megduzzad. A csalánkiütés súlyos eseteinek azonnali kezelése fontos a jövőbeni proglémák elkerülésének érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Anafilaxia tünetei, okai és diagnózisa

vas júl 17 , 2022
Mi az anafilaxia? Egyes súlyos allergiások esetében az allergénnek való kitettség életveszélyes reakciót, úgynevezett anafilaxiát eredményezhet. Az anafilaxia egy súlyos allergiás reakció méregre, ételre vagy gyógyszerre. A legtöbb esetet méhcsípés vagy olyan ételek fogyasztása okozza, amelyekről ismert, hogy allergiát okoznak, […]
anafilaxia

Ez is érdekelheti