7 ok, amiért muszáj cukkinit fogyasztanod

A cukkini a tökfélék családjába sorolható és olyan zöldségekkel áll rokonságban, mint a nyári tök, a dinnye vagy az uborka. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, de jellemzően éretlen állapotbán történik a betakarítása, jellemzően 20 cm alatt. Többféle változatban előfordulhat, színe a mélysárgától a sötétzöldig terjedhet.

Cikkünkben, most a cukkini 7 élettani hatása kerül bemutatásra.

1. Gazdag tápanyagokban

Egy csésze, nagyjából 200 gramm főtt cukkini olyan tápanyagokat tartalmazhat, mint:

 • Kalória: 17
 • Fehérje: 1 gramm
 • Zsír: kevesebb, mint 1 gramm
 • Szénhidrát: 3 gramm
 • Cukor: 1 gramm
 • Rost: 1 gramm
 • A-vitamin: a napi irányadó bevitel 40%-a
 • Mangán: a KFI 16%-a
 • C-vitamin: a napi irányadó bevitel 14%-a
 • Kálium: a napi irányadó bevitel 13%-a
 • Magnézium: a napi irányadó bevitel 10%-a
 • K-vitamin: a napi irányadó bevitel 9%-a
 • Folsav: a napi irányadó bevitel 8%-a
 • Réz: a KFI 8%-a
 • Foszfor: a KFI 7%-a
 • B6-vitamin: a napi irányadó bevitel 7%-a
 • Tiamin: a napi irányadó bevitel 5%-a

Fontos megemlíteni, hogy a cukkini esetében is a nyers változata tartalmazza a legtöbb tápanyagot, azonban a főtt cukkini is hasonló profillal bír, azonban egy picivel kevesebb A és C-vitamint tartalmaz, amely tápanyagok a főzés során eltávoznak.

2. Gazdag antioxidánsokban

A cukkini nem csupán tápanyagokban, de antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Az antioxidánsok segítenek megvédeni testünket a szabad gyököktől, amelyek többek között felelősek lehetnek a krónikus megbetegedésekért és a felgyorsult öregedési folyamatokért.

A cukkini kiváló forrása lehet a lutein illetve a béta-karotin nevű antioxidánsoknak, ezek a vegyületek pedig jótékony hatással lehetnek a szemre, bőrre, szívre illetve védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusokkal szemben.

3. Hozzájárul az egészséges emésztéshez

A cukkini számos módon hozzájárulhat az egészséges emésztés támogatásához. Magas víztartalmának köszönhetően lágyítja a székletet, ami már önmagában is csökkentheti a székrekedés kockázatát. Továbbá tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat, amelyek több módon is képesek támogatni az emésztőrendszert.

Az oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek könnyebb áthaladását a bélrendszerben, tovább csökkentve a székrekedés kockázatát, míg az oldható rostok táplálják a belekben megtalálható jótékony baktériumokat.

Nem utolsó sorban kutatások már azt is megerősítették, hogy a jótékony baktériumok által termelt zsírsavak még bizonyos bélbetegségek tüneteit is mérsékelhetik, mint az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn-betegség.

4. Csökkentheti a vércukorszintet

A cukkini rendszeres fogyasztása kifejezetten előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mivel képes csökkenti a vércukorszintet. Ahogyan már korábban említettük, 200 gramm cukkini nagyjából 3 gramm szénhidrátot tartalmaz, így ideális választás lehet, ha szeretnék csökkenteni szénhidrát bevitelünket.

A rendelkezésre álló tanulmányok pedig már több alkalommal is felhívták a figyelmet, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása jelentősen csökkentheti a vércukor és az inzulinszintet.

Sőt, a cukkiniben megtalálható rostok még az étkezések után előforduló vércukorszint emelkedést is megakadályozzák. Pontos ebből a megállapításból fakadóan, a rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázatával.

5. Javítja a szív egészségét

Magas rosttartalmának köszönhetően a cukkini még a szív egészségét is támogathatja. Megfigyeléseken alapuló vizsgálatok már kimutatták, hogy a rendszeresen rostokat fogyasztó emberek körében közel 31%-al kisebb a szívbetegségek kockázata, szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak rostokat.

7 ok, amiért muszáj cukkinit fogyasztanod
1. kép – A cukkini a szívünk egészségét is javíthatja

Továbbá a cukkiniben található pektin, ami az oldható rostok egy fajtája, különösen hatékony az LDL, vagyis a rossz koleszterinszint csökkentésében. Nem utolsó sorban igen gazdag káliumban, ami az erek kitágításával segíthet csökkenteni a már meglévő magas vérnyomást, így támogatva a szív egészségét.

6. Erősítheti a látást

A cukkiniben megtalálható C-vitamin és béta-karotin egyaránt hozzájárulhat a látás javításához. Ez a két tápanyag szemünk egészsége szempontjából különösen fontos. Sőt gazdag luteinben is, amiről a kutatások már bebizonyították, hogy csökkentheti az életkor előre haladtával összefüggő szembetegségek kockázatát, mint a szürkehályog.

7. Segíthet a fogyásban

A cukkini rendszeres fogyasztása több szempontból is hasznos lehet egy-egy diéta során. Vízgazdag és alacsony kalória tartalmú – ez a két tulajdonsága már önmagában is meggyőző lehet a súlyvesztés szempontjából, de még a jóllakottság hosszabb ideig történő fenntartásában is segítséget nyújthat.

Tehát ha szeretnél egészségesen és gyorsan megszabadulni felesleges kilóidtól, úgy mindenképpen javasoljuk a cukkini rendszeres fogyasztását!

Összegzés

A cukkini egy nagyon sokoldalú élelmiszer, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban. Számos pozitív élettani hatása lehet, többek között támogathatja szívünk egészségét és emésztésünket, illetve a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszhat.

Reméljük, hogy a cikkben felsorolt pozitív tulajdonságok téged is meggyőztek és hamarosan Te is rendszeresen elkezded fogyasztani a cukkinit a mindennapjaidban!

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

A galagonya 8 lenyűgöző élettani hatása

ked dec 6 , 2022
A galagonya a rózsafélék családjába tartozó apró bogyó, általában tövises cserjéken vagy kis fákon fordul elő. A Kárpát-medencében 4 őshonos fajtája létezik, azonban világszerte több száz fajta is előfordulhat. Ez a tápanyagban igen gazdag bogyó fanyar, enyhén édeskés ízéről ismert, […]
A galagonya 8 lenyűgöző élettani hatása

Ez is érdekelheti