A cukkini a tökfélék családjába sorolható és olyan zöldségekkel áll rokonságban, mint a nyári tök, a dinnye vagy az uborka. Akár 1 méter hosszúra is megnőhet, de jellemzően éretlen állapotbán történik a betakarítása, jellemzően 20 cm alatt. Többféle változatban előfordulhat, színe a mélysárgától a sötétzöldig terjedhet.
Cikkünkben, most a cukkini 7 élettani hatása kerül bemutatásra.
1. Gazdag tápanyagokban
Egy csésze, nagyjából 200 gramm főtt cukkini olyan tápanyagokat tartalmazhat, mint:
- Kalória: 17
- Fehérje: 1 gramm
- Zsír: kevesebb, mint 1 gramm
- Szénhidrát: 3 gramm
- Cukor: 1 gramm
- Rost: 1 gramm
- A-vitamin: a napi irányadó bevitel 40%-a
- Mangán: a KFI 16%-a
- C-vitamin: a napi irányadó bevitel 14%-a
- Kálium: a napi irányadó bevitel 13%-a
- Magnézium: a napi irányadó bevitel 10%-a
- K-vitamin: a napi irányadó bevitel 9%-a
- Folsav: a napi irányadó bevitel 8%-a
- Réz: a KFI 8%-a
- Foszfor: a KFI 7%-a
- B6-vitamin: a napi irányadó bevitel 7%-a
- Tiamin: a napi irányadó bevitel 5%-a
Fontos megemlíteni, hogy a cukkini esetében is a nyers változata tartalmazza a legtöbb tápanyagot, azonban a főtt cukkini is hasonló profillal bír, azonban egy picivel kevesebb A és C-vitamint tartalmaz, amely tápanyagok a főzés során eltávoznak.
2. Gazdag antioxidánsokban
A cukkini nem csupán tápanyagokban, de antioxidánsokban is rendkívül gazdag. Az antioxidánsok segítenek megvédeni testünket a szabad gyököktől, amelyek többek között felelősek lehetnek a krónikus megbetegedésekért és a felgyorsult öregedési folyamatokért.
A cukkini kiváló forrása lehet a lutein illetve a béta-karotin nevű antioxidánsoknak, ezek a vegyületek pedig jótékony hatással lehetnek a szemre, bőrre, szívre illetve védelmet nyújthatnak bizonyos ráktípusokkal szemben.
3. Hozzájárul az egészséges emésztéshez
A cukkini számos módon hozzájárulhat az egészséges emésztés támogatásához. Magas víztartalmának köszönhetően lágyítja a székletet, ami már önmagában is csökkentheti a székrekedés kockázatát. Továbbá tartalmaz oldható és oldhatatlan rostokat, amelyek több módon is képesek támogatni az emésztőrendszert.
Az oldhatatlan rostok elősegítik az élelmiszerek könnyebb áthaladását a bélrendszerben, tovább csökkentve a székrekedés kockázatát, míg az oldható rostok táplálják a belekben megtalálható jótékony baktériumokat.
Nem utolsó sorban kutatások már azt is megerősítették, hogy a jótékony baktériumok által termelt zsírsavak még bizonyos bélbetegségek tüneteit is mérsékelhetik, mint az irritábilis bél szindróma vagy a Crohn-betegség.
4. Csökkentheti a vércukorszintet
A cukkini rendszeres fogyasztása kifejezetten előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél, mivel képes csökkenti a vércukorszintet. Ahogyan már korábban említettük, 200 gramm cukkini nagyjából 3 gramm szénhidrátot tartalmaz, így ideális választás lehet, ha szeretnék csökkenteni szénhidrát bevitelünket.
A rendelkezésre álló tanulmányok pedig már több alkalommal is felhívták a figyelmet, hogy az alacsony szénhidrát tartalmú ételek fogyasztása jelentősen csökkentheti a vércukor és az inzulinszintet.
Sőt, a cukkiniben megtalálható rostok még az étkezések után előforduló vércukorszint emelkedést is megakadályozzák. Pontos ebből a megállapításból fakadóan, a rendszeres zöldség és gyümölcs fogyasztás összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázatával.
5. Javítja a szív egészségét
Magas rosttartalmának köszönhetően a cukkini még a szív egészségét is támogathatja. Megfigyeléseken alapuló vizsgálatok már kimutatták, hogy a rendszeresen rostokat fogyasztó emberek körében közel 31%-al kisebb a szívbetegségek kockázata, szemben azokkal, akik egyáltalán nem fogyasztanak rostokat.
Továbbá a cukkiniben található pektin, ami az oldható rostok egy fajtája, különösen hatékony az LDL, vagyis a rossz koleszterinszint csökkentésében. Nem utolsó sorban igen gazdag káliumban, ami az erek kitágításával segíthet csökkenteni a már meglévő magas vérnyomást, így támogatva a szív egészségét.
6. Erősítheti a látást
A cukkiniben megtalálható C-vitamin és béta-karotin egyaránt hozzájárulhat a látás javításához. Ez a két tápanyag szemünk egészsége szempontjából különösen fontos. Sőt gazdag luteinben is, amiről a kutatások már bebizonyították, hogy csökkentheti az életkor előre haladtával összefüggő szembetegségek kockázatát, mint a szürkehályog.
7. Segíthet a fogyásban
A cukkini rendszeres fogyasztása több szempontból is hasznos lehet egy-egy diéta során. Vízgazdag és alacsony kalória tartalmú – ez a két tulajdonsága már önmagában is meggyőző lehet a súlyvesztés szempontjából, de még a jóllakottság hosszabb ideig történő fenntartásában is segítséget nyújthat.
Tehát ha szeretnél egészségesen és gyorsan megszabadulni felesleges kilóidtól, úgy mindenképpen javasoljuk a cukkini rendszeres fogyasztását!
Összegzés
A cukkini egy nagyon sokoldalú élelmiszer, amely gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi rostokban. Számos pozitív élettani hatása lehet, többek között támogathatja szívünk egészségét és emésztésünket, illetve a vércukorszint és a vérnyomás szabályozásában is fontos szerepet játszhat.
Reméljük, hogy a cikkben felsorolt pozitív tulajdonságok téged is meggyőztek és hamarosan Te is rendszeresen elkezded fogyasztani a cukkinit a mindennapjaidban!