Derék becsípődés, derékfájdalom? Akár házilag is kezelheti!

A derék becsípődés, derékfájdalom szinte népbetegségként van jelen hazánkban is. Majdnem minden 3. ember esetében előfordulnak deréktáji problémák, ami sajnos nagyon sok esetben a nem megfelelő életvitel következtében alakulhat ki.

A derék becsípődés esetében gerincoszlopunk utolsó 5 csigolyájára valami nyomást gyakorol, így a csigolyák melletti idegek nyomás alá kerülnek, amik a derékfájdalom széles tüneteit eredményezhetik. A tünetek gyakran az alábbi területeket érinthetik:

 • hát
 • csípő
 • derék
 • bokák
 • lábak

Az esetek többségében a tünetek igen jól enyhíthetők különböző, nem műtéti beavatkozások segítségével, azonban előfordulhatnak súlyosabba esetek is, amikor a műtéti megoldás lehet a végső megoldás a teljesebb élet érdekében.

A derék becsípődés, derékfájdalom tünetei

A tünetek igen változatosak lehetnek, egyenénként eltérhetnek annak függvényében, hogy mi okozza az említett idegek kompresszióját.

 • mozgás hatására hirtelen jelentkező, éles, szúró fájdalom
 • derék táji izomgyengeség
 • izomgörcsök
 • reflexvesztés
 • gyengeség, zsibbadó érzés, ami kisugározhat a fenékbe, lábakba

A derék becsípődés, derékfájdalom okai

A derékfájdalom tünetei szinte a semmiből is jelentkezhetnek egy rossz mozdulat vagy megterhelés következében. 30 és 50 év között nagyobb eséllyel tapasztalhatja a korábban felsorolt tüneteket, aminek az oka, hogy az idő előre haladtával a csigolyák korongjai összenyomódnak, elfáradnak, így szinte állandósulhat a korábban említett idegi kompresszió.

A derék becsípődés kialakulását az alábbiak okozhatják:

Az 50 év felettiek esetében a tüneteket leggyakrabban a porckorongsérv okozhatja.

A derék becsípődés, derékfájdalom diagnózisa

Kezelőorvosa először fizikai vizsgálatokat végezhet állapota felmérése érdekében. Az alábbiak ellenőrzésére kerülhet sor a diagnózis felállítása előtt:

 • mennyire korlátozott az Ön mozgástartománya
 • tapasztal-e egyensúlyi problémákat
 • tapasztal-e reflex változást a lábakban
 • mennyire gyengék az izmok az említett területeken

A fizikai vizsgálatokat követően a pontos diagnózis felállításához kezelőorvosa különböző képalkotói vizsgálatokat javasolhat, mint például:

 • röntgen, amely megmutatja a csigolyák csontjait
 • MRI: megmutatja a lágy szöveteket, beleértve a csigolyákban lévő lemezeket, gerincvelőt és a hát alsó részének idegeit is
 • CT: méri az idegek működését és részletes képet adhat a derék területeiről

A fizikai és képalkotó vizsgálatok együttese igen jó eséllyel segítenek beazonosítani a deréktáji fájdalmak forrását.

A derék becsípődés, derékfájdalom kezelése

A diagnózist követően orvosa megkezdheti a különböző kezelésig lehetőségek mérlegelését. Ezek a kezelési lehetőségek az alábbiak lehetnek:

Gyógyszeres kezelés

A nem szteroid alapú gyulladáscsökkentők segíthetnek a gyulladás és a fájdalom csökkentésében. Önmagukban a problémát nem oldják meg, azonban a beteg számára enyhíthetik a fájdalmat.

Fizikoterápia

Gyógytornász segítségével útmutatást kaphat a gerincét stabilizáló és nyújtó gyakorlatokkal kapcsolatosan. A különböző fizikoterápiás gyakorlatok általában igen eredményesek tudnak lenni a betegek életében, azonban ez rendszerességet követel meg az érintettek részére. Napi 20-30 perces, célzott torna szinte teljesen visszafordíthatja a folyamatokat.

1. kép – A derék becsípődés, derékfájdalom szinte bármelyik korosztályt érintheti

Pihenés

Orvosa fekvő pihenést javasolhat pár napig, ha az Ön tünetei rosszabbodnak ülést vagy állást követően. A pihenés időtartama alatt szervezete regenerálódhat, amely bizonyos esetekben teljesen megszűntetheti a panaszokat.

Hideg-meleg terápia

A hideg-meleg terápia csökkentheti a fájdalmakat és az izomgörcsöket. Alkalmanként 20 perc kezelési idő elegendő lehet és érdemes a terápiát a nap során többször is megismételnie. Amennyiben meleg terápián gondolkodik, akkor az infraterápiás kezelés Önnek is sokat segíthet.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás segíthet a tünetek kialakulásában illetve enyhítheti a fájdalmat is. Bizonyos esetekben az idegek becsípődése kimozdítható a megfelelő mozdulatsorok segítségével. Akár egy egyszerű séta vagy könnyű torna is eredményezhet javulást.

Módosítsa alvási pozícióját

A nem megfelelően megválasztott alvási pozíció felerősítheti a már meglévő tüneteket, így kritikus fontosságú, hogy az alvás valóban pihentető legyen a gyulladt részeknél is. A megfelelő alvási pozíció megválasztáshoz konzultájon kezelőorvosával illetve gyógytornászával, továbbá érdemes lehet beszereznie egy deréktámasztó párnát is.

Amennyiben a felsorolt lehetőségek nem járnak sikerrel a tünetek enyhítésében, úgy kezelőorvosa sebészeti beavatkozást illetve szteroid injekciót használatát javasolhatja. Amennyiben az említett orvosi beavatkozásokra lehet szükség, úgy mindenképpen egyeztessen kezelő orvosával a lehetséges kockázatokról.

Szerencsére a deréktáji fájdalmak és problémák kezelésére számtalan kezelési lehetőség áll rendelkezésre, így a tünetek megjelenésénél nem kell azonnal a legrosszabbra gondolnia. A különböző házi praktikák irányított orvosi tanácsadással általában igen jó eredményeket hozhatnak.

Vélemény, hozzászólás?

Next Post

Asherman-szindróma - Mit érdemes tudni róla? - Tünetek, kezelés

hét dec 7 , 2020
Az Asherman-szindróma a méh ritka, időközben kialakult betegsége. Az ilyen állapotú nőknél hegszövet alakul ki a méhben valamilyen trauma okán. Súlyos esetekben a méh teljes elülső és hátsó fala összeolvadhat. Enyhébb esetekben a hegek a méh kisebb területein jelenhetnek meg. […]
asherman-szindróma

Ez is érdekelheti